Καθαρισμός κυβόλιθων: Πολύτιμες συμβουλές για καθαρά μονοπάτια

Με απλά μέσα για την αντιμετώπιση των καθημερινών ρύπων – θα σας δείξουμε πώς να καθαρίζετε αποτελεσματικά τον κήπο σας και τα πάντα γύρω από το σπίτι.

Ένας άνδρας καθαρίζει λιθόστρωτα μπροστά από το σπίτι του με το πλυστικό υψηλής πίεσης STIHL RE 110

Επισκόπηση: Καθαρισμός λιθόστρωτων 

 • Τα πλυστικά υψηλής πίεσης είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος καθαρισμού πεζοδρομίων
 • Ξεκινήστε με χαμηλή πίεση νερού και ελέγξτε σε ένα κρυμμένο σημείο εάν οι πέτρες είναι κατάλληλες για συσκευές υψηλής πίεσης
 • Χρησιμοποιήστε τον καθαριστή επιφανειών για λιθόστρωτα από σκυρόδεμα και σκληρή πέτρα, χλιαρό νερό, μαλακή βούρτσα και καθαριστικό ουδέτερου pH για μαλακές, πορώδεις φυσικές πέτρες
 • Για περιβαλλοντικούς λόγους, χρησιμοποιείτε βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά, όπως το καθαριστικό για πέτρα και προσόψεις STIHL CS 100 και τηρείτε τις τοπικές προδιαγραφές για τα λύματα
 • Περαιτέρω δυνατότητες: Ουδέτερο λιπαντικό σαπούνι ή, σε περίπτωση πετρών σκυροδέματος, μίγμα σόδας-νερού χρησιμοποιώντας προστατευτικά γυαλιά

Καθαρισμός λιθόστρωτων: Πλυστικά υψηλής πίεσης

Τα πλυστικά υψηλής πίεσης είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για την απομάκρυνση ρύπων και ζιζανίων από τα πεζοδρόμιά σας. Η υψηλή πίεση νερού διαλύει ακόμη και τους πιο επίμονους ρύπους και καθαρίζει γρήγορα και σχολαστικά κάθε πέτρα. Τα πλυστικά υψηλής πίεσης είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά ιδιαίτερα σε μεγάλες επιφάνειες: Η εργασία ολοκληρώνεται γρήγορα, χωρίς κόπο.

Μερικές γενικές συμβουλές που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη όταν εργάζεστε με πλυστικά υψηλής πίεσης:

 • Δεν επιτρέπεται ο καθαρισμός όλων των λιθόστρωτων επιφανειών με συσκευή υψηλής πίεσης. Τα λιθόστρωτα από σκυρόδεμα και σκληρή πέτρα μπορούν να καθαριστούν με χαμηλή πίεση νερού, π.χ. με έναν καθαριστή επιφανειών. Δοκιμάστε πρώτα σε ένα μη εμφανές σημείο πώς αντιδρούν οι πέτρες και εάν είναι κατάλληλες για καθαρισμό με το πλυστικό υψηλής πίεσης.
 • Ο καθαριστής επιφανειών λειτουργεί ιδιαίτερα ήπια και χωρίς πιτσιλίσματα, ώστε ο περιβάλλων χώρος να παραμένει καθαρός κατά τον καθαρισμό. Κατά τη χρήση του ακροφυσίου επίπεδης δέσμης, φροντίστε να υπάρχει επαρκής απόσταση μεταξύ του ακροφυσίου και του λιθόστρωτου.
 • Μην εργάζεστε στη βροχή ή σε υγρό περιβάλλον.

Καθαρισμός λιθόστρωτων: Οδηγίες

Καθαρίζει τα λιθόστρωτά σας

Καθαρισμός λιθόστρωτων δρόμων: Νομικές προδιαγραφές

Το νερό που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό των λιθόστρωτων μπορεί να περιέχει χημικά, οξέα και άλλες επιβλαβείς ουσίες. Αυτές δεν επιτρέπεται να φτάνουν στο αποχετευτικό δίκτυο και στα υπόγεια ύδατα. Οι κανονισμοί μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή και σε περίπτωση παραβίασης υπάρχει κίνδυνος προστίμων. 

Πριν από τον καθαρισμό των λιθόστρωτων δρόμων,θα πρέπει να ελέγξετε τους ισχύοντες κανονισμούς με τις τοπικές αρχές.

Καθαρισμός λιθόστρωτων: Οικιακό προϊόν

Εάν δεν έχετε καθαριστικό για πέτρα και προσόψεις πρόχειρο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλά οικιακά προϊόντα. Για τον καθαρισμό μικρών επιφανειών αρκεί καυτό νερό, μια μαλακή βούρτσα και ουδέτερο σαπούνι λίπανσης. Αλλά και η σόδα είναι ένα δοκιμασμένο μέσο κατά των ρύπων. Τα οικιακά προϊόντα που αναμειγνύει ο χρήστης δεν περιλαμβάνονται στα πλυστικά υψηλής πίεσης. Η συσκευή υψηλής πίεσης πρέπει να γεμίζει μόνο με κατάλληλο απορρυπαντικό.

Καθαρισμός λιθόστρωτων με σόδα

Ένα μίγμα σόδας και νερού είναι ένα αποτελεσματικό, αλλά ισχυρά αλκαλικό απορρυπαντικό. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιδιαίτερα βρόμικους λίθους από σκυρόδεμα. Φοράτε πάντα προστατευτικά γυαλιά κατά την εργασία, καθώς η σόδα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια. Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα γάντια εργασίας.

 • Η ποσότητα του μίγματος που χρειάζεστε εξαρτάται από την επιφάνεια που θέλετε να καθαρίσετε. Γενικά, βάζετε 10 γραμμάρια σόδας σε κάθε 1 λίτρο νερού. Απλώστε το μίγμα με μια σκούπα-σφουγγάρι πάνω στις πέτρες του λιθόστρωτου και αφήστε το να δράσει για περίπου 5 έως 6 ώρες. Ξεπλύνετε το διάλυμα με καθαρό νερό από το πλυστικό υψηλής πίεσης ή με το λάστιχο του κήπου, τηρώντας τις τοπικές προδιαγραφές για τα λύματα.

Δεν συνιστάται: Καθαρισμός λιθόστρωτων με ξύδι

Το ξύδι είναι ένα δημοφιλές οικιακό προϊόν για τον καθαρισμό διαφόρων επιφανειών. Ωστόσο, δεν ενδείκνυται για τον καθαρισμό πετρών για τους ακόλουθους λόγους:

 • Το οξικό οξύ προσβάλλει τους αρμούς των πλακιδίων και μπορεί έτσι να αποσταθεροποιήσει το υπόστρωμα των λίθων του λιθόστρωτου.
 • Το ξύδι αφήνει ανοιχτόχρωμους λεκέδες και δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με ασβεστώδεις πέτρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ξύδι για τον καθαρισμό λιθόστρωτων από σκυρόδεμα και φυσικών πετρών.
 • Το οξικό οξύ προκαλεί ερεθισμό στο αναπνευστικό σύστημα και τις βλεννογόνους, με αποτέλεσμα σε περίπτωση εσφαλμένης χρήσης ή εκτόξευσης να υπάρχει κίνδυνος χημικού εγκαύματος.

Καθαρισμός λιθόστρωτων: Ιδιαιτερότητες σε πέτρες σκυροδέματος και φυσικές πέτρες

Το πώς καθαρίζετε τα λιθόστρωτά σας εξαρτάται από τη σύστασή τους. Γι' αυτό, πριν από τον καθαρισμό, ελέγξτε από ποιο υλικό είναι κατασκευασμένοι οι δρόμοι στον κήπο σας.

Βασικά γίνεται διάκριση ανάμεσα σε πέτρες από σκυρόδεμα και φυσικές πέτρες.

Καθαρισμός πετρών από σκυρόδεμα

Οι πέτρες από σκυρόδεμα είναι το κλασικό είδος των λιθόστρωτων και διατίθενται σε διάφορες μορφές. Οι συνθετικές πέτρες μπορούν να καθαριστούν με έναν καθαριστή επιφανειών. Για να ελέγξετε τη συμβατότητα της επιφάνειας της πέτρας, ξεκινήστε με χαμηλή πίεση νερού και αυξήστε την, όπως απαιτείται.

Οι πέτρες σκυροδέματος είναι ανθεκτικές σε ουδέτερα και αλκαλικά απορρυπαντικά. Ωστόσο, είναι κατασκευασμένες από ασβεστόλιθο ευαίσθητο στα οξέα και μπορεί να υποστούν ζημιά κατά τον καθαρισμό με όξινα μέσα.

Ξύλινα έπιπλα σε μια ευρύχωρη βεράντα με πέτρες σκυροδέματος σε έναν μεγάλο, πράσινο κήπο
Οι πέτρες σκυροδέματος καθαρίζονται χωρίς οξέα.

Συμβουλή STIHL

Ένα φυσικό φαινόμενο, το οποίο πολλοί θεωρούν ενοχλητικό, είναι οι λευκοί λεκέδες σε λιθόστρωτα από σκυρόδεμα: Επικαθίσεις αλάτων. Είναι τυπικές για νεοτοποθετημένες πέτρες και δεν είναι τίποτε άλλο από το πλεονάζον αλάτι που διαλύεται από το σκυρόδεμα σε περίπτωση βροχής και υγρασίας. Οι λεκέδες μπορούν να αφαιρεθούν πολύ εύκολα και με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο – με μια σκούπα-βούρτσα, νερό και, εάν χρειάζεται, με ένα ουδέτερο απορρυπαντικό. 

Καθαρισμός φυσικών λίθων

Τα λιθόστρωτα φυσικής πέτρας από γρανίτη, μάρμαρο, ψαμμίτη ή βασάλτη είναι κομψά και ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας. Για να διατηρήσετε την όμορφη εμφάνιση των φυσικών πετρών, χρησιμοποιείτε μόνο απορρυπαντικά με ουδέτερο pH. Αντίθετα, τα οξέα και οι επιφανειοδραστικές ουσίες βλάπτουν το φυσικό υλικό.

Δύο ξύλινες ξαπλώστρες σε βεράντα με λιθόστρωτο από φυσική πέτρα
Οι φυσικές πέτρες καθαρίζονται με ουδέτερο pH.

Με τα πλυστικά υψηλής πίεσης μπορούν να καθαρίζονται αποτελεσματικότερα τα λιθόστρωτα από σκληρή πέτρα, όπως ο γρανίτης, ο βασάλτης και ο χαλαζίτης. Είναι ανθεκτικά και αντέχουν στην υψηλή πίεση του νερού. Μπορείτε επίσης να καθαρίσετε τους δρόμους από οπτόπλινθο με μια συσκευή υψηλής πίεσης.

Για πιο μαλακά υλικά, πρέπει να ακολουθείτε πιο ήπιες μεθόδους: Με χλιαρό νερό, μαλακή βούρτσα και ουδέτερο απορρυπαντικό, είστε πάντα ασφαλείς.

Ακόμα περισσότερα για τους λάτρεις του κήπου