Βιβλίο :Υλοτομία και Ασφάλεια

Ένα βιβλίο Ανάσα ζωής για το Δάσος και τους Υλοτόμους

βιβλίο υλοτομίας της STIHL, ανοιγμένο πάνω σε έναν πάγκο με φόντο μηχανήματα STIHL

Βιβλίο: Υλοτομία και Ασφάλεια

Η STIHL HELLAS με αίσθημα ευθύνης στον άνθρωπο και με στόχο την ασφάλεια των χρηστών των μηχανημάτων της, παρουσιάζει με ιδιαίτερη χαρά ένα σημαντικό συγγραφικό έργοΒΒ που πήρε σάρκα και οστά χάρη σε δύο σπουδαίους συνεργάτες δασοπόνους/πυροσβέστες τον κο Νικόλαο Ι. Τσιπλακίδη και τον κο Ευστράτιο Κ. Αναστασόπουλο.

 

Αυτό το βιβλίο είναι το πρώτο συγγραφικό εγχείρημα των δύο δασοπόνων και έρχεται ως φυσική συνέχεια μίας σειράς σεμιναρίων που πραγματοποιήσαν από κοινού με τη STIHL τα τελευταία χρόνια σε δεκάδες υλοτομικούς συνεταιρισμούς ανά την Ελλάδα, με μοναδικό κίνητρο την σωστή και έγκαιρη ενημέρωση όλων των υλοτόμων για τις πρώτες βοήθειες που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ίδιοι, τόσο για την δική τους ασφάλεια όσο και των συναδέλφων τους που εργάζονται μαζί τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σε δύσβατες περιοχές.

 

Οι συγγραφείς έχοντας αφιερώσει τη μισή τους ζωή στο δάσος, στην κατάσβεση πυρκαγιών, στη διάσωση και γενικότερα στην παροχή βοήθειας στον συνάνθρωπο, γνωρίζουν ότι πολλά από τα ατυχήματα που οι ίδιοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ως πυροσβέστες διασώστες, θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί ή αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αν οι γύρω τους γνώριζαν ακριβώς τι και πως έπρεπε να πράξουν.

 

Το βιβλίο αυτό καλύπτει βασικές αρχές, τεχνικές και κανόνες ασφαλείας στην εργασία στο δάσος και το σημαντικότερο βασικές αρχές πρώτων βοηθειών και ενέργειες διάσωσης, με τρόπο απλό και κατανοητό χωρίς «βαριά» επιστημονική ορολογία αλλά με επαγγελματική τεκμηρίωση.

 

Ένα βιβλίο γραμμένο από καρδιάς αφιερωμένο σε όλους τους «δασικούς» και την ασφάλειά τους.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, και με βασικότερο στόχο μας την ασφάλεια των χρηστών των μηχανημάτων μας, σας παρουσιάζουμε με μεγάλη χαρά ένα σπουδαίο έργο που υλοποιήσαμε με την πολύτιμη συνδρομή και την επιμέλεια δύο εξαιρετικών συνεργατών μας, των κυρίων Νικόλαου Ι. Τσιπλακίδη και Ευστράτιου Κ. Αναστασόπουλου.

 

Αυτό το βιβλίο είναι το πρώτο συγγραφικό εγχείρημα των δύο δασοπόνων, και έρχεται ως φυσική συνέχεια των προσπαθειών που έχουμε καταβάλει εδώ και πολλά έτη, με μία σειρά σεμιναρίων που πραγματοποιήσαμε από κοινού σε δεκάδες υλοτομικούς συνεταιρισμούς ανά την Ελλάδα, με μοναδικό μας κίνητρο την σωστή και έγκαιρη ενημέρωση όλων των υλοτόμων για τις πρώτες βοήθειες που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ίδιοι, τόσο για την δική τους ασφάλεια όσο και των συναδέλφων τους που εργάζονται μαζί τους σε πολύ δύσκολες συνθήκες και σε δύσβατες περιοχές.

 

Όπως και οι ίδιοι οι συγγραφείς συμπεραίνουν, πολλά από τα ατυχήματα που οι ίδιοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν ως πυροσβέστες διασώστες, θα μπορούσαν να είχαν αποτραπεί ή αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, αν κάποια μέλη της ομάδας τους είχαν γνώσεις πρώτων βοηθειών.

 

Με αυτό λοιπόν το βιβλίο αποφασίσαμε να συνδράμουμε και εμείς στο να μειωθεί αυτό το κενό γνώσεων που παρατηρούμε ότι δυστυχώς υπάρχει, και να βοηθήσουμε με αυτές τις γνώσεις, την νέα γενιά υλοτόμων που κατανοούν ότι το σημαντικότερο από όλα τα εργαλεία τους είναι ο ίδιος τους ο εαυτός, και αυτός απαιτεί την πιο συστηματική και φροντίδα.

 

Αυτό το βιβλίο μπορεί να χαρακτηριστεί ως έναν πλήρης οδηγός για το υλοτόμο, καθώς καλύπτει όλα τα θέματα ασφάλειας που πρέπει να γνωρίζει κατά την εργασία σε δύσβατα εδάφη, και υπό δύσκολες συνθήκες.

 

Ξεφυλλίζοντας αυτό το, πλούσια εικονογραφημένο, βιβλίο που γράφτηκε με πραγματικό ενδιαφέρον και αγάπη, θα βρείτε:

 

Τις βασικές αρχές υλοτομίας και κανόνες ασφαλείας

 • Περι Ασφάλειας
 • Περι αλυσοπρίονων
 • Περί ρίψεων (τομές και τεχνικές)
 • Περι συγκομιδής

Τις Βασικές αρχές πρώτων βοηθειών και τις ενέργειες διάσωσης

 • Βασικές έννοιες πρώτων βοηθειών
 • Λιποθυμίες – θέση ανάνηψης
 • Κακώσεις – Τραυματισμοί
 • Αιμοραγίες
 • Αερισμός – Κ Α Ρ Π Α
 • Δήγματα ζώων και τσιμπίματα εντόμων
 • Ηλίαση – Θερμοπληξία – Υποθερμία
 • Ξένα Σώματα

Νικόλαος Τσιπλακίδης

Ο Νικόλαος Τσιπλακίδης γεννήθηκε το 1971 στην Αθήνα, όπου και ολοκλήρωσε εκεί την βασική του εκπαίδευση. Τον 1990 εισήχθη στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μεσολογγίου, στο τμήμα Δασοπονίας (παράρτημα Καρπενησίου), ολοκληρώνοντας  τις σπουδές του τον Ιούνιο του 1994. Μετά την αποφοίτησή του εργάσθηκε στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε (Ι.Δ.Ε.Α) και στην Δασική Υπηρεσία

Στο Πυροσβεστικό Σώμα εισήχθη το 1999 ως πτυχιούχος Δασοπονίας και του Απρίλιο του 2000 αποφοίτησε από την Σχολή Πυροσβεστών του παραρτήματος Θεσσαλονίκης. Σήμερα φέρει τον βαθμό του Ανθυποπυραγού, έχοντας όλο αυτό το διάστημα συμμετάσχει σε πληθώρα επιχειρήσεων κατάσβεσης, διάσωσης και παροχής βοήθειας καθώς και στην σύνταξη  σχεδίων έκτακτης ανάγκης.  

Τον Ιούνιο του 2020, από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, του απονεμηθεί το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (MSc), πάνω στην «Διαχείριση Φυσικών και Ανθρωπογενών Κινδύνων και Καταστροφών». Έχει επιπλέον μετεκπαιδεύσεις στην Μεγάλη Βρετανία στον Fire Service College και στο Gatwick Fire Academy, στην Ελβετία στο International Fire Academy, στο Ισραήλ στο National Fire & Rescue Academy και σε άλλα, πάνω σε ζητήματα διαχείρισης κινδύνου και λήψεων αποφάσεων.

Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής του Πυροσβεστικού Σώματος από το 2006 καθώς και Εκπαιδευτής Ενηλίκων (ΕΟΠΠΕΠ) από το 2018. Εχει διατελέσει επίσης εκπαιδευτής στις σχολές Πυροσβεστών και εθελοντών Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και στα Ι.Ε.Κ. Δασικής Προστασίας σε διαφορά εκπαιδευτικά αντικείμενα.

Από το 2010 είναι εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών (BLS/AED Instructor Course), ενώ την ίδια χρονιά αποφοίτησε από το σχολείο P.H.T.L.S. (Pre Hospital Trauma Life Support) του ΕΚΑΒ ανανεώνοντας το εν λόγω πτυχίο έως και σήμερα. 

 

Σήμερα αποτελεί διδακτικό προσωπικό του Ελληνικού Ινστιτούτου Πυρασφάλειας: ΠΥΡΟΓΝΩΣΗ και της Marine Training and Safety Consultants, σε ζητήματα πυρασφάλειας και Πρώτων βοηθειών.

Από το 2015, σε συνεργασία με το «Ελληνικό Ινστιτούτου Πυρασφάλειας: Πυρογνώση» και την εταιρία δασικού εξοπλισμού A. STIHL, έχει εκπονήσει και παραδώσει εξειδικευμένα σεμινάρια ασφαλούς εργασίας και αντιμετωπίσεις κινδύνων, στο χώρο της υλοτομίας με πληθώρα συμμετεχόντων του δασικού χώρου ανά την Ελλάδα.

 

Ευστράτιος Αναστασόπουλος

 

Ο Ευστράτιος Αναστασόπουλος είναι γεννημένος στην Αθήνα (1971), και ολοκλήρωσε την δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση στην ίδια πόλη.

 

Αποφοίτησε από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Μεσολογγίου (Τμήμα Δασοπονίας) το 1994, ολοκληρώνοντας τις σπουδές του πάνω στη Δασοπονία. Στην συνέχεια πραγματοποίησε την πρακτική του άσκηση στον Βοτανικό Κήπο «Ιουλίας κα Αλεξάνδρου Διομήδους» ως υπεύθυνος του Τμήματος Πυροπροστασίας και υπεύθυνος αναδάσωσης του δασικού τμήματος του Βοτανικού Κήπου.

 

Το 1999 εισήχθη στο Πυροσβεστικό Σώμα ως πτυχιούχος Δασοπόνος. Φοίτησε στην Σχολή Πυροσβεστών στο παράρτημα Θεσσαλονίκης και στην συνέχεια το 2000 εισήχθη στην Σχολή Αξιωματικών από την οποία αποφοίτησε το 2003 ως «Ανθυποπυραγός».

 

Έχει φοιτήσει στην Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης του Πυροσβεστικού Σώματος και αποφοίτησε από το σχολείο Εκπαιδευτών με την αντίστοιχη ειδίκευση.

 

Έχει μετεκπαιδευτεί στο εξωτερικό (Πολωνία) στην Ευρωπαϊκή Εικονική Ακαδημία (EVA – European Virtual Academy) ως εκπαιδευτής και συγκεκριμένα ως εκπαιδευτής εκπαιδευτών για τις φυσικές καταστροφές.

 

Από το 2008 είναι εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών (BLS/AED Instructor Course), ενώ την ίδια χρονιά αποφοίτησε από το σχολείο P.H.T.L.S. (Pre Hospital Trauma Life Support) του ΕΚΑΒ ανανεώνοντας το εν λόγω πτυχίο έως και σήμερα.  

 

Έχει διατελέσει εκπαιδευτής και καθηγητής στην Σχολή Πυροσβεστών και Σχολή Αρχιπυροσβεστών και παράλληλα έχει οριστεί από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος σε πληθώρα ειδικών εκπαιδεύσεων, ως εκπαιδευτής, και έχει συμμετάσχει σε διάφορες διακλαδικές ασκήσεις φυσικών καταστροφών.

 

Από το 2008 έως και σήμερα είναι καθηγητής – εκπαιδευτής στο Ελληνικό Ινστιτούτο Πυρασφάλειας ΠΥΡΟΓΝΩΣΗ και στην Marine Training and Safety Consultants στα αντικείμενα της Πυρασφάλειας και των Πρώτων Βοηθειών.

 

Από το 2013 έως και σήμερα υπηρετεί στην Υπηρεσία Εναερίων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος ως Εναέριος Συντονιστής Εναερίων Μέσων (Ε.Σ.Ε.Μ.), λόγω εξειδικευμένης εκπαίδευση που έλαβε στις Η.Π.Α. το 2009.

Φωτογραφία από την παρουσίαση βιβλίου στο Καρπενήσι, με τους συγγραφείς, τον τοπικό αντιπρόσωπο και υπαλλήλους της STIHL

Επίσημη παρουσίαση βιβλίου «ΥΛΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» στο αμφιθέατρο του Τμήματος Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος του ΓΕΩΠΟΝΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Σε μια όμορφη διημερίδα που διοργάνωσε το ΓΕΩΠΟΝΙΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΘΗΝΩΝ και συγκεκριμένα το Τμήμα Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος στις εγκαταστάσεις του στο Καρπενήσι, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 09/06/2022 η παρουσίαση του βιβλίου «ΥΛΟΤΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ» με την ευγενική χορηγία της STIHL HELLAS.

 

Την έναρξη της διημερίδας έκανε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής και μέλος ΔΕΠ του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, κ. Ευστράτιος Αϊδινίδης, ενώ στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε η υπεύθυνη εταιρικής ευθύνης και επικοινωνίας της STIHL HELLAS κ. Βασιλική Σαλαμούρα η οποία τόνισε μεταξύ άλλων: «Οι δύο συγγραφείς συνδυάζουν το ακαδημαϊκό υπόβαθρο, την επιτυχημένη επαγγελματική πορεία μα πάνω από όλα το ισχυρό αίσθημα αυτοθυσίας και προσφοράς. Αυτό το βιβλίο είναι μια ακόμη απόδειξη προσφοράς και ενδιαφέροντος για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η STIHL ήταν, είναι και θα είναι πάντα δίπλα σε δράσεις και ανθρώπους που εργάζονται για το κοινό καλό.»

 

Κύριοι ομιλητές, φυσικά, οι συγγραφείς του βιβλίου και απόφοιτοι του συγκεκριμένου πανεπιστημίου κ. Νικόλαος Ι. Τσιπλακίδης και κ. Ευστράτιος Κ. Αναστασόπουλος. Ιδιαίτερα συγκινημένοι οι δύο συγγραφείς, δασοπόνοι και εν ενεργεία πυροσβέστες/διασώστες, βρέθηκαν μετά από πολλά χρόνια στο γεμάτο αμφιθέατρο του πανεπιστημίου από όπου πήραν τα πρώτα τους ακαδημαϊκά εφόδια ως τιμώμενα πρόσωπα.

 

Έχοντας αφιερώσει τη μισή τους ζωή  στο δάσος, στην κατάσβεση πυρκαγιών, στη διάσωση και γενικότερα στην παροχή βοήθειας στον συνάνθρωπο μίλησαν με αγάπη για το βιβλίο και για όλα όσα πραγματεύεται τα τόσο σημαντικά για την ανθρώπινη ζωή και κυρίως για όλους όσους ζουν και εργάζονται στο δάσος.   

 

Το βιβλίο αυτό είναι αφιερωμένο σε όλους τους «δασικούς» και την ασφάλειά τους. Καλύπτει βασικές αρχές, τεχνικές και κανόνες ασφαλείας στην εργασία στο δάσος και το σημαντικότερο βασικές αρχές πρώτων βοηθειών και ενέργειες διάσωσης, με τρόπο απλό και κατανοητό χωρίς «βαριά» επιστημονική ορολογία αλλά με επαγγελματική τεκμηρίωση.

 

Ευχαρίστησαν από καρδιάς την εταιρεία STIHL για την καθοριστική συνδρομή και συμβολή της τόσο στην έκδοση αυτού του βιβλίου όσο και στην πολυετή στήριξη στην υλοποίηση δεκάδων σεμιναρίων  σε υλοτομικούς συνεταιρισμούς  ανά την Ελλάδα. Με μοναδικό στόχο την ασφάλεια κατά τη χρήση των μηχανημάτων και τη σωστή και έγκαιρη ενημέρωση για τις πρώτες βοήθειες που θα πρέπει να γνωρίζουν οι ίδιοι, τόσο για την δική τους ασφάλεια όσο και των συναδέλφων τους.

 

Δεν παρέλειψαν να ευχαριστήσουν τον εκδοτικό οίκο ΚΑΜΠΥΛΗ που πίστεψε από την πρώτη στιγμή στο συγγραφικό τους έργο και τέλος εξέφρασαν τον απέραντο σεβασμό και την εκτίμησή τους στο πανεπιστήμιο του Καρπενησίου για την διοργάνωση της πρώτης επίσημης παρουσίασης του βιβλίου τους με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Η Περιφερειακή Σύμβουλος Ευρυτανίας και Αντιπεριφερειάρχης Ορεινής – Δασικής πολιτικής & Κτηνοτροφίας κ. Αικατερίνη  Καλαντζή. Ο Αντιδήμαρχος Καρπενησίου κ. Ιωάννης Σβερώνης, τ. προϊστάμενος ΕΚΑΒ Ευρυτανίας. Ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ευρυτανίας Πύραρχος Στέργιος Φυσέκης. Ο Διοικητής της 7ης ΕΜΑΚ με έδρα την Λαμία Αντιπύραρχος Χρήστος Πλουμάκης. Ο Διευθυντής Δασών Ευρυτανίας κ. Ιωάννης Φάκας. Ο Δασάρχης  Καρπενησίου κ. Ιωάννης Καρκάνης. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος κ. Σπυρίδων Καλούδης. Η Διευθύντρια του ΔΙΕΚ Καρπενησίου κ. Βασιλική Καλτσή και ο πιστοποιημένος αντιπρόσωπος STIHL Ευρυτανίας κος Αθανάσιος Κωτσοκάλης.

 

Επίσης συμμετείχαν: Καθηγητές και φοιτητές του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπουδαστές του ΔΙΕΚ Καρπενησίου των ειδικοτήτων Τεχνικός Δασικής Προστασίας, Συνοδός Βουνού και Διασώστης - Πλήρωμα ασθενοφόρου.

 

Υπάλληλοι των δασικών υπηρεσιών Ευρυτανίας, Μέλη Ορειβατικών συλλόγων, Εθελοντικών Οργανώσεων Ευρυτανίας, Μέλη δασικών συνεταιρισμών Ευρυτανίας, Πυροσβέστες των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ευρυτανίας κ.ά.

 

 

Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης οι συγγραφείς αντάλλαξαν γνώμες και απόψεις με τους παρευρισκόμενους και την επόμενη μέρα Παρασκευή 10/06/2022 πραγματοποιήθηκε σεμινάριο με θέμα: «Ασφαλής χρήση, Μέσα Ατομικής Προστασίας και Πρώτες Βοήθειες».

φωτογραφία από την παρουσίαση του βιβλίου με εφαρμογή της ΚΑΡΠΑ