Σωστό τρόχισμα του αλυσοπρίονου

Κάθε εξοπλισμός κοπής χρειάζεται φροντίδα: Να τροχίζετε τακτικά την αλυσίδα του αλυσοπρίονου σας για να εξασφαλίζετε την πλήρη απόδοση.

Βενζινοκίνητο αλυσοπρίονο STIHL MS 261 C-M με λάμα Light 04 δίπλα στο μίγμα καυσίμου STIHL MotoMix πριν από το τρόχισμα

Επισκόπηση: Τρόχισμα αλυσοπρίονου

  • Ένα στομωμένο αλυσοπρίονο απαιτεί περισσότερη προσπάθεια και είναι λιγότερο ασφαλές

  • Το τρόχισμα του αλυσοπρίονου μπορεί να προετοιμαστεί εύκολα και να γίνεται με τα σωστά εργαλεία

  • Χρησιμοποιήστε κατάλληλη στρογγυλή λίμα για να τροχίσετε τα δόντια του αλυσοπρίονου
  • Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης του αλυσοπρίονου, ακόμα και όταν εκτελείτε εργασίες συντήρησης, όπως το τρόχισμα
Λίμες αλυσοπρίονου και αλυσίδα αλυσοπρίονου STIHL σε πάγκο εργασίας σε συνεργείο

Πώς θα αναγνωρίσω μια στομωμένη αλυσίδα αλυσοπρίονου

Με την πάροδο του χρόνου, ακόμα και η καλύτερη αλυσίδα θα στομώσει. Κατά συνέπεια, η εργασία γίνεται πιο κουραστική και το αλυσοπρίονο υπόκειται σε αυξημένη φθορά. Επιπλέον, αυξάνεται η σωματική καταπόνηση και τα αποτελέσματα κοπής γίνονται όλο και λιγότερο ικανοποιητικά. 

Εάν παρατηρήσετε τα παρακάτω σημεία κατά την εργασία με το αλυσοπρίονό σας, πρέπει να τροχίσετε ή ενδεχομένως να αντικαταστήσετε την αλυσίδα σας.

Πέντε ενδείξεις για στομωμένη αλυσίδα 

Ένδειξη αρ. 1

Η αλυσίδα δεν τραβιέται μόνη της μέσα στο ξύλο. Πρέπει να πιεστεί με δύναμη πάνω στη μονάδα κινητήρα για να κόψει.

Ένδειξη αρ. 2

Κατά την κοπή ή το κλάδεμα, δηλαδή κατά την κάθετη κοπή μέσω του ξύλου, η αλυσίδα πριονιού δημιουργεί ένα λεπτό πριονίδι αντί για χοντρά ροκανίδια.

Ένδειξη αρ. 3

Παρά την άθικτη λίπανση της αλυσίδας και τη σωστή τάνυση της αλυσίδας, παρατηρείται καπνός κατά την κοπή.

Ένδειξη αρ. 4

Το αλυσοπρίονο κινείται προς τη μία κατεύθυνση και η κοπή γίνεται λοξά. Αυτό υποδεικνύει ιδιαίτερα κοπτικά δόντια που έχουν στομώσει μονόπλευρα ή κοπτικά δόντια με ανομοιόμορφο μήκος.

Ένδειξη αρ. 5

Το αλυσοπρίονο κροταλίζει και αναπηδά κατά το πριόνισμα. Η ακριβής τοποθέτηση είναι δύσκολη.

Ένας άνδρας με γάντια STIHL λιμάρει την αλυσίδα ενός βενζινοκίνητου αλυσοπρίονου STIHL 261 C-M με μια στρογγυλή λίμα

Τι είναι η απόσταση περιοριστή βάθους;

Η απόσταση του περιοριστή βάθους είναι η απόσταση ανάμεσα στην μπροστινή ακμή της οροφής δοντιού και την επάνω ακμή του περιοριστή βάθους. Όσο μεγαλύτερη είναι αυτή η απόσταση, τόσο περισσότερο ξύλο ροκανίζεται ανά δόντι.
Η απόσταση του περιοριστή βάθους μειώνεται όταν τροχίζονται τα δόντια του πριονιού. Αυτό συμβαίνει καθώς το δόντι του πριονιού κονταίνει κατά το τρόχισμα και γίνεται και πιο επίπεδο λόγω του σχήματός του (προς τα πίσω στενότερο και πιο επίπεδο).

Για να έχετε καλό αποτέλεσμα κοπής, πρέπει για αυτό, κάθε φορά που τροχίζετε την αλυσίδα στο αλυσοπρίονο να ελέγχετε και να προσαρμόζετε την απόσταση του περιοριστή βάθους, εάν είναι απαραίτητο.

Άτομο με οδηγό λίμας STIHL σε μια λάμα STIHL Light 04

Κάντε εσείς το τρόχισμα των αλυσίδων με μια στρογγυλή λίμα

Με μια στρογγυλή λίμα μπορείτε να τροχίσετε εσείς τα κοπτικά δόντια πλανίσματος του αλυσοπρίονού σας. Ωστόσο, το εργαλείο που θα χρησιμοποιηθεί πρέπει να ταιριάζει με την εκάστοτε αλυσίδα πριονιού. Εάν χρησιμοποιείτε λανθασμένη λίμα, μπορεί ακόμη και να μειωθεί η απόδοση κοπής της αλυσίδας. Σας εξηγούμε πώς θα βρείτε τη σωστή στρογγυλή λίμα.

Η επιλογή της σωστής στρογγυλής λίμας εξαρτάται από τη διαίρεση της αλυσίδας . Κάθε τμήμα αλυσίδας αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη διάμετρο στρογγυλής λίμας.

Επιλέξτε τη σωστή στρογγυλή λίμα για να τροχίσετε το αλυσοπρίονο

Με τη διαίρεση της αλυσίδας ταξινομείται μια αλυσίδα σε συγκεκριμένες κατηγορίες ισχύος  αλυσοπρίονων. Μπορείτε να βρείτε εύκολα τη διαίρεση της αλυσίδας σε όλες τις αλυσίδες  STIHL, καθώς υπάρχει ένας αριθμός σήμανσης στον περιοριστή βάθους. Στον πίνακα ερμηνείας της STIHL μπορείτε να διαβάσετε στη συνέχεια εύκολα την απαιτούμενη διάμετρο λίμας.

Αριθμός για την επισήμανση της διαίρεσης αλυσίδας στον περιοριστή βάθους μιας αλυσίδας

Εάν ο αριθμός στον περιοριστή βάθους δεν είναι πλέον αναγνώσιμος, τότε η διαίρεση αλυσίδας μπορεί να προσδιοριστεί με ένα όργανο ελέγχου για αλυσίδες. Εναλλακτικά, μπορείτε και να υπολογίσετε τη διαίρεση αλυσίδας. Για παράδειγμα, μετρήστε για αυτό με ένα παχύμετρο την απόσταση από το κέντρο ενός πριτσινιού μέχρι το κέντρο του μεθεπόμενου πριτσινιού και διαιρέστε το αποτέλεσμα διά δύο, έτσι βρίσκετε τη διαίρεση της αλυσίδας σε χιλιοστά. Ωστόσο, επειδή η διαίρεση της αλυσίδας αναφέρεται πάντα σε ίντσες, πρέπει να μετατρέψετε το αποτέλεσμα ανάλογα: Το ένα χιλιοστό ισούται με 0,039 ίντσες, δηλαδή πρέπει να πολλαπλασιάσετε το αποτέλεσμα που μετρήθηκε σε χιλιοστά με το 0,039 για να λάβετε την αντίστοιχη τιμή σε ίντσες. Στην έτσι υπολογισμένη τιμή, απλά αναζητήστε την κατάλληλη διάμετρο λίμας στον πίνακα ερμηνείας της STIHL:

Σήμανση στον περιοριστή βάθουςΕναλλακτική σήμανση στον περιοριστή βάθουςΔιαίρεση αλυσίδαςΔιάμετρος στρογγυλής λίμας
11/41/4"4,0 χιλιοστά
2325.325"4,8 χιλιοστά
33/83/8"5,2 χιλιοστά
4404.404"5,5 χιλιοστά
6P, PM3/8" Picco4,0 χιλιοστά
7 1/4" Picco3,2 χιλιοστά

Χρήσιμες πληροφορίες

Λάβετε υπόψη ότι οι λίμες αλυσίδας πριονιού μπορεί να έχουν διαφορετική αιχμηρότητα λιμαρίσματος, δηλαδή διαφορετική δομή επιφάνειας από ό,τι οι λίμες συνεργείου. Οι τελευταίες είναι για αυτό κατ' αρχήν ακατάλληλες για το τρόχισμα της αλυσίδας πριονιού.

Τρόχισμα αλυσοπρίονου: Οδηγίες

Συμβουλή προϊόντος: Με την υποδοχή λίμας 2 σε 1 μπορείτε να τροχίσετε ταυτόχρονα τα δόντια της αλυσίδας πριονιού και να επαναφέρετε τον περιοριστή βάθους στο σωστό ύψος.

Τρόχισμα αλυσίδας  STIHL HEXA

Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο εύκολο να τροχίσετε: Η πρωτοποριακή αλυσίδα  Rapid Hexa STIHL 3/8" τροχίζεται με την εξάγωνη λίμα Hexa που έχει αναπτυχθεί ειδικά για τον σκοπό αυτό – χωρίς πρόσθετα βοηθήματα τροχίσματος. Η νέα λίμα 6 ακμών είναι τέλεια προσαρμοσμένη στο καινοτόμο σχήμα του κοπτικού δοντιού Hexa και επιτρέπει το γρήγορο και σχεδόν τέλειο τρόχισμα της αλυσίδας σε ιδανικές γωνίες τροχίσματος. Στο βίντεο θα δείτε πώς ακριβώς λειτουργεί. Χάρη στο νέο σχήμα δοντιού της αλυσίδας Rapid Hexa, η αλυσίδα πριονιού έχει πολύ μεγάλη διάρκεια ζωής με έως και 10% υψηλότερη απόδοση κοπής από την 36 RS.

Βίντεο: Η αλυσίδα 3/8" Rapid HEXA της STIHL

Η αλυσίδα πριονιού STIHL Rapid HEXA τροχίζεται με μια λίμα 6 ακμών

Για να τροχίσετε την αλυσίδα Rapid Hexa, τοποθετήστε τη λίμα 6 ακμών σε γωνία 90 μοιρών στη λάμα. Η προεξοχή είναι στραμμένη προς τα επάνω και κινείται παράλληλα με το σημάδι στο κοπτικό δόντι, δημιουργώντας αυτόματα την ιδανική γωνία τροχίσματος 25 μοιρών. 

Με το ένα χέρι, κρατήστε τη λαβή και περάστε με το άλλο σας χέρι τη λίμα από το κοπτικό δόντι σε κίνηση προς τα εμπρός. Χαλαρώστε τη λίμα από το κοπτικό δόντι κατά την επαναφορά, για να λιμάρετε μόνο κατά την πρόσθια κίνηση. Στη συνέχεια, προσαρμόστε τον περιοριστή βάθους, για λεπτομερείς οδηγίες, ανατρέξτε στο βήμα 3 παραπάνω.

Μαλακό ξύλο ή σκληρό ξύλο; Βέλτιστη ρύθμιση περιοριστή βάθους

Ο περιοριστής βάθους αποτελεί μέρος του κοπτικού δοντιού της αλυσίδας. Καθορίζει πόσο βαθιά θα διεισδύσει στο ξύλο κατά τη χρήση του  αλυσοπρίονου και πόσο ξύλο θα αφαιρέσει. Για βέλτιστη απόδοση κοπής, η απόσταση του μετρητή βάθους πρέπει να ρυθμιστεί σωστά ανάλογα με το είδος του ξύλου. Σας εξηγούμε τι πρέπει να προσέξετε σε αυτή τη διαδικασία.

Οι περιοριστές βάθους και οι τύποι ξύλου πρέπει να ταιριάζουν

Κάθε είδος ξύλου συμπεριφέρεται διαφορετικά κατά το πριόνισμα. Με τη σωστή ρύθμιση του μετρητή βάθους, μπορείτε να διευκολύνετε την εργασία για εσάς και το αλυσοπρίονό σας. Στην πράξη, συνιστάται να λαμβάνετε υπόψη το είδος ξύλου που θα κόβετε τις περισσότερες φορές κατά την αγορά της αλυσίδας. 

Χρησιμοποιήστε τον μετρητή λιμαρίσματος, για να προσαρμόσετε τον περιοριστή βάθους

Σε σκληρά ξύλα, η αντίσταση κατά το πριόνισμα είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι στα μαλακά είδη ξύλου. Για την κοπή σκληρού ξύλου, η απόσταση του περιοριστή βάθους δεν θα πρέπει να είναι πολύ μεγάλη. Κατά την κοπή σε μαλακό ξύλο εκτός της περιόδου παγετού, η απόσταση μπορεί να είναι μεγαλύτερη κατά έως και 0,2 mm. Για να το κάνετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον μετρητή λιμαρίσματος της επόμενης μεγαλύτερης διαίρεσης αλυσίδας. Η STIHL προσφέρει επίσης έναν ειδικό μετρητή λιμαρίσματος, με τον οποίο μπορείτε να ορίσετε απευθείας τη βέλτιστη απόσταση περιοριστή βάθους για σκληρά και μαλακά ξύλα.

Βοήθεια κατά την επιλογή της απόστασης μετρητή βάθους προσφέρει η διαίρεση αλυσίδας. Ανατρέξτε στον παραπάνω πίνακα για το πόσο μεγάλη πρέπει να είναι η απόσταση του μετρητή βάθους για σκληρά ξύλα.

Περισσότερες συμβουλές για το τρόχισμα του αλυσοπρίονου 

  • Στην αρχή σημαδέψτε ένα κοπτικό δόντι με έναν μαρκαδόρο. Η σήμανση βοηθά στον έλεγχο της ομοιόμορφης αφαίρεσης του υλικού. Μετά από δύο έως τρεις κινήσεις λιμαρίσματος, ελέγξτε την αφαίρεση υλικού. Εάν διαπιστώσετε ομοιόμορφη αφαίρεση υλικού, ο τρόπος εργασίας σας είναι σωστός. Εάν το χρώμα έχει αφαιρεθεί μόνο σε μερικά σημεία, ελέγξτε εάν χρησιμοποιείτε τη σωστή λίμα και βεβαιωθείτε ότι δεν οδηγείτε τη λίμα πολύ ψηλά ή πολύ βαθιά.
  • Μην εργάζεστε με την αλυσίδα , μέχρι να στομώσει εντελώς. Αρκούν στο μεσοδιάστημα μερικές κινήσεις λιμαρίσματος, για να τροχιστεί πάλι η αλυσίδα πριονιού.
  • Μετρήστε τις κινήσεις λιμαρίσματος και κάντε σε κάθε κοπτικό δόντι τον ίδιο αριθμό, για να έχουν όλα τα κοπτικά δόντια το ίδιο μήκος.
  • Αν τα κοπτικά δόντια μιας σειράς δοντιών είναι κοντύτερα από αυτά της άλλης, εργαστήκατε στη μία πλευρά με μεγαλύτερη πίεση επαφής. Εξομαλύνετε το μήκος των δοντιών κάνοντας μία έως δύο κινήσεις λιμαρίσματος στα μακρύτερα κοπτικά δόντια.
  • Συμβουλή προϊόντος: Με την υποδοχή λίμας 2 σε 1μπορείτε να τροχίσετε ταυτόχρονα τα δόντια της αλυσίδας πριονιού και να επαναφέρετε τον περιοριστή βάθους στο σωστό ύψος.

Ακόμα περισσότερα για τους λάτρεις της τεχνολογίας