Το κλάδεμα είναι μία από τις κύριες και πιο σημαντικές τεχνικές αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε υγιείς εύρωστες τριανταφυλλιές που θα παράξουν πολλά άνθη για τα επόμενα χρόνια. Το κλάδεμα προάγει την άνθιση, ενδυναμώνει τα φυτά και βοηθά στην πρόληψη ασθενειών. Σε περίπτωση που οι τριανταφυλλιές παραμείνουν ακλάδευτες για καιρό, θα αναπτύξουν παχείς ξυλώδεις βλαστούς, μειώνοντας σημαντικά την παραγωγή ανθέων.
Τα κλαδέματα των νεαρών τριαντάφυλλων αρχίζουν νωρίς από το πρώτο έτος της εγκατάστασης του φυτού. Οι παραγωγοί συνήθως κορυφολογούν τα νεαρά φυτά σε ύψος κοντά στα 45-60 cm, έτσι ώστε να προωθήσουν την ανάπτυξη περιφερειακών βλαστών, η οποία τελικά οδηγεί στη δημιουργία ενός θάμνου.
Από το πρώτο καλοκαίρι μετά τη φύτευση και έπειτα, οι παραγωγοί ξεκινούν να αφαιρούν τα άνθη καθώς και αδύναμους βλαστούς ώστε να προωθήσουν την παραγωγή του ερχόμενου φθινόπωρου. Από το δεύτερο έτος και έπειτα, εκτελείται ένα ελαφρύ κλάδεμα ταυτόχρονα με τη συγκομιδή ανθέων. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, οι παραγωγοί αφαιρούν τους βλαστούς κάτω από το πρώτο άνθος, με τομές πάνω ακριβώς από το πρώτο φύλλο μετρώντας από τη βάση του φυτού. Κάθε 2-3 χρόνια, οι παραγωγοί συνήθως εκτελούν ένα βαρύτερο κλάδεμα, αφαιρώντας παλιά, σπασμένα, αδύναμα ή νοσούντα κλαδιά και λαίμαργα για να ενισχύσουν το φυτό. Σε όλες αυτές τις εργασίες, μεγάλη σημασία έχουν τα εργαλεία. Η εταιρία STIHL διαθέτει μια μεγάλη γκάμα κλαδευτικών ψαλιδιών. Με την ποιοτική τους κατασκευή και τη μεγάλη τους ευχρηστία, τα στιβαρά εργαλεία χειρός γίνονται σύμμαχος για κάθε εργασία στον κήπο και το κτήμα. Ειδικά για την αφαίρεση ξύλου σε τριανταφυλλιές τριών με πέντε ετών, η εταιρία STIHL διαθέτει το ψαλίδι κλαδέματος Amboss PB 35. Είναι ειδικό για σκληρό και νεκρό ξύλο. Διαθέτει μαχαίρι με αντικολλητική επίστρωση, κυρτή κόψη, ανταλλάξιμη σιαγόνα, και εσωτερικό σύστημα μετάδοσης της δύναμης.
Η αραίωση των ανθέων είναι επίσης σημαντική τεχνική, κατά την οποία οι παραγωγοί αφαιρούν χειρονακτικά, μικρά, ανώριμα, μη ομοιόμορφα ή ελαττωματικά άνθη από το φυτό, προκειμένου να αναγκάσουν το φυτό να μεταφέρει τα θρεπτικά του συστατικά σε λιγότερα αλλά ποιοτικότερα άνθη.