ερασιτεχνική καλλιέργεια πιπεριάς
ερασιτεχνική καλλιέργεια πιπεριάς

Μυστικά και Λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Πώς να μεγαλώσετε Πιπεριές στον Κήπο

Πώς να μεγαλώσετε Πιπεριές στον Κήπο

Μυστικά και Λάθη που πρέπει να αποφύγετε

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιθυμούν να καλλιεργούν τα δικά τους φρούτα και λαχανικά στον κήπο τους είτε σαν χόμπι, είτε για να ελέγχουν αυτό που καταναλώνουν. Ωστόσο, η καλλιέργεια πιπεριάς στον κήπο μας έχει κάποιες ιδιαιτερότητες και κάποια συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγουμε.

Σε ποιες θερμοκρασίες μεγαλώνουν οι πιπεριές

Oι πιπεριές είναι τροπικά φυτά και αγαπούν τη ζέστη. Χρειάζονται θερμοκρασίες από 18 °C έως 26 °C και άπλετο ηλιακό φως (6-8 ώρες την ημέρα) για να ευδοκιμήσουν. Δεν μπορούν να ανεχθούν παγετό και αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα όταν οι θερμοκρασίες ημέρας παραμένουν επίμονα κάτω από τους 18 °C. Σε θερμοκρασίες κάτω από 15 °C, το φυτό μειώνει τον ρυθμό ανάπτυξης και τον σταματά εντελώς σε θερμοκρασία κοντά στους 10 °C. Χρειάζεται προσοχή καθώς σε θερμοκρασίες κάτω από 6 °C, το φυτό ξεκινάει να αποβάλει τα άνθη του. Τα ίδια αποτελέσματα παρατηρούνται και σε θερμοκρασίες πάνω από 35 °C. Στην Ελλάδα, παραδοσιακά η φύτευση νεαρών φυταρίων πιπεριάς ξεκινά σε γενικές γραμμές μετά το Πάσχα (μέσα με τέλη Απριλίου) έτσι ώστε να συγκομίσουμε δύο περίπου μήνες αργότερα την πρώτη μας πιπεριά. 

 

Ποικιλίες πιπεριάς

Υπάρχουν εκατοντάδες ποικιλίες πιπεριάς για να διαλέξετε. Η γεύση τους ποικίλλει από έξτρα πικάντικη έως γλυκιά, και το σχήμα ποικίλλει από ωοειδές, σχήμα μπανάνας, κουπάτη (για γεμιστά), κερατοειδές, σχήμα Cherry και πολλά άλλα.

 

Φυτεύοντας έτοιμα πιπεριά σε σπόρους

Εάν σχεδιάζετε να ξεκινήσετε την καλλιέργεια πιπεριάς από σπόρους, χρειάζεται λίγη προσοχή. Βεβαιωθείτε ότι φοράτε πάντα καλής ποιότητας γάντια όταν αγγίζετε τους σπόρους, καθώς οι σπόροι μερικών πικάντικων ποικιλιών μπορεί να βλάψουν το δέρμα σας και μετά τα μάτια σας αν τυχόν τα αγγίξετε. Επιπλέον, φροντίστε να αγοράσετε πιστοποιημένους σπόρους από κάποιον νόμιμο πωλητή. Διαφορετικά, τα ποσοστά βλαστικότητας των σπόρων θα είναι πιθανώς χαμηλά και έτσι θα χάσετε το χρόνο σας. Λάβετε υπόψη ότι οι σπόροι πιπεριάς έχουν χαμηλή ανοχή στο κρύο. Έτσι, μπορείτε να πραγματοποιήσετε τη σπορά τους σε κάποιο σπορείο εσωτερικού χώρου, διατηρώντας τη θερμοκρασία του εδάφους σε επίπεδα 20-28 °C. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τύρφη ως υπόστρωμα για βέλτιστο αερισμό. Θερμοκρασίες κάτω των 10-12 °C θα προκαλέσουν προβλήματα στη βλάστηση των σπόρων. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κρατήσει τους σπόρους υγρούς έως τη βλάστηση. Οι σπόροι θα βλαστήσουν σε περίπου 8-12 ημέρες και ο εκτιμώμενος χρόνος έως τη μεταφύτευση των φυταρίων στις τελικές τους θέσεις είναι 40-60 ημέρες από τη σπορά, αλλά μπορεί να υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις από αυτό.

 

Φυτεύοντας έτοιμα φυτά πιπεριάς

Εναλλακτικά, αν δεν θέλετε να χάσετε χρόνο με σπόρους, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμα φυτά πιπεριάς από έναν νόμιμο πωλητή και να τα μεταφυτεύσετε απευθείας στις τελικές τους θέσεις. Λάβετε υπόψη ότι η μεταφύτευση φυταρίων πιπεριάς πιθανότατα δεν θα είναι επιτυχής σε θερμοκρασίες κάτω των 18 °C. Βεβαιωθείτε ότι δεν θα φυτέψετε τις πιπεριές σας σε περιοχές που είχατε προηγουμένως άλλα φυτά Solanaceae (ντομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κλπ.), έτσι ώστε να αποφύγετε ασθένειες που μπορούν να μεταδοθούν από το έδαφος.

 

Προετοιμασία του εδάφους

Η προετοιμασία του εδάφους είναι πολύ σημαντική στην καλλιέργεια πιπεριάς. Το έδαφος πρέπει να αποτελεί ένα πολύ αφράτο και γόνιμο μίγμα, έτσι ώστε να καλωσορίζει τις ευαίσθητες ρίζες των νεαρών φυτωρίων και να παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Η εταιρία STIHL διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από σκαπτικές φρέζες με μεγάλη ευελιξία για εργασίες ακόμη και σε περιορισμένους χώρους. Παρέχουν μεγάλα επίπεδα άνεσης για σκάψιμο με ελάχιστες απαιτήσεις σε δύναμη. Μπορείτε επίσης με τη χρήση φρέζας να αναμίξετε το χώμα του κήπου σας με κομπόστ και άμμο ποταμίσια. Ενδεχομένως το pH του εδάφους σας να θέλει διόρθωση. Το βέλτιστο pH είναι μεταξύ 6 και 6,8. Επιπλέον, πολλοί ερασιτέχνες καλλιεργητές τοποθετούν ψιλοκομμένα τσόφλια αυγών μέσα στην τρύπα φύτευσης, έτσι ώστε να παρέχουν επαρκή επίπεδα ασβεστίου στο φυτό.

Ένα σημαντικό βήμα (ειδικά σε περιοχές με χαμηλές θερμοκρασίες του εδάφους κατά τη διάρκεια της περιόδου φύτευσης) είναι η γραμμική κάλυψη με πλαστικό. Πολλοί παραγωγοί καλύπτουν τις σειρές με μαύρο πλαστικό φιλμ. Χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική για να διατηρήσουν τη θερμοκρασία ζώνης της ρίζας σε βέλτιστα επίπεδα (πάνω από 21 °C) καθώς και για να αποτρέψουν την ανάπτυξη των ζιζανίων.

Βεβαιωθείτε ότι δε θα φυτέψετε πολύ πυκνά τα φυτά. Οι σωστές αποστάσεις εξασφαλίζουν καλό αερισμό και διείσδυση στο ηλιακό φως, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ασθενειών. Οι περισσότεροι ερασιτέχνες καλλιεργητές πιπεριάς αφήνουν απόσταση 50 cm μεταξύ κάθε φυτού πάνω στη σειρά. Αφήνουν επίσης μια απόσταση τουλάχιστον 80 -100 cm μεταξύ των σειρών.


Διαδικασία φύτευσης

Κατά τη φύτευση, η τοποθέτηση της μπάλας χώματος του φυταρίου γίνεται λίγο πιο βαθιά από την επιφάνεια του εδάφους, διότι έτσι το φυτό θα αναπτύξει πιο πλούσιο ριζικό σύστημα από την αρχή. Αμέσως μετά την μεταφύτευση, συμπιέζουμε ελαφρά το χώμα και ακολουθεί πότισμα.

 

Κλάδεμα του φυτού

Το κλάδεμα είναι μερικές φορές σημαντικό όταν πρόκειται για την καλλιέργεια πιπεριάς. Ωστόσο, δε χρειάζονται όλες οι πιπεριές κλάδεμα. Με λίγα λόγια, κατά το κλάδεμα, οι ερασιτέχνες καλλιεργητές πιπεριάς διατηρούν 2-4 βλαστούς στο κάθε φυτό για τα πρώτα στάδια της ανάπτυξής του, έτσι ώστε να δημιουργήσουν ένα σωστό σχήμα. Αργότερα, αφαιρούν ένα από τους δύο βλαστούς που αναπτύσσονται σε κάθε γόνατο. Το κλάδεμα διευκολύνει τον κατάλληλο αερισμό και προστατεύει το φυτό από ευνοούμενες από την υγρασία λοιμώξεις. Επιπλέον, έχουμε καλύτερο έλεγχο της αναλογίας βλάστησης προς καρποφορία.

Οι κλαδευόμενες πιπεριές χρειάζονται στήριξη με πασσάλους (από πλαστικό ή καλάμι) . Η πιο απλή τεχνική είναι να τοποθετήσετε έναν πάσσαλο κοντά σε κάθε φυτό και να το δέσετε ελαφρά. Αυτή η τεχνική βοηθά το λεπτό στέλεχος του φυτού να παραμείνει σε κατακόρυφη θέση. Ταυτόχρονα, αποτρέπει το φύλλωμα των στελεχών και τα φρούτα από το να αγγίζουν το έδαφος και έτσι, προστατεύει συνολικά το φυτό από παράσιτα και ασθένειες του εδάφους. Επιπλέον, η υποστύλωση διευκολύνει τον παραγωγό να συγκομίζει τα φρούτα και βελτιώνει τον αερισμό και τη γενική υγεία του φυτού.

 

Πότισμα

To πότισμα είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να συγκομίσουμε καλοσχηματισμένες πιπεριές. Μην ξεχνάμε, ότι σε κάθε 100 γραμμάρια μιας μέσης πιπεριάς, περιέχονται πάνω από 92 γραμμάρια νερού. Σε γενικές γραμμές, για περίπου 15 ημέρες μετά την μεταφύτευση, αρκετοί παραγωγοί είναι προσεκτικοί και χορηγούν πολύ μικρές ποσότητες νερού, έτσι ώστε να βοηθήσουν το φυτό να αναπτύξει καλύτερο και μεγαλύτερο ριζικό σύστημα. Κατά την περίοδο ανάπτυξης, όταν το φυτό πιπεριάς αναπτύσσει τα πρώτα του άνθη, αρκετοί παραγωγοί χρησιμοποιούν διπλάσια ποσότητα νερού από ότι στο προηγούμενο στάδιο. Στη συνέχεια, κατά το στάδιο της καρπόδεσης, και καθώς πλέον έχουμε μπει για τα καλά στο καλοκαίρι και οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν, η ποσότητα του χορηγούμενου νερού φτάνει στα μέγιστα επίπεδα. Τέλος, στο στάδιο ωρίμανσης των καρπών, η χορήγηση νερού μειώνεται και σταδιακά μηδενίζεται λίγο πριν τη συγκομιδή. 

 

Προσθήκη Κομπόστ

Όταν καλλιεργείτε ερασιτεχνικά στην αυλή σας, κάτι που χρειάζεται ένα μέσο φυτό πιπεριάς που μεγαλώνει σε ένα μέσο έδαφος είναι η προσθήκη κομπόστ. Η κομποστοποίηση είναι μια άκρως φιλική προς το περιβάλλον διαδικασία με εξαιρετικά αποτελέσματα όσον αφορά στη θρέψη των φυτών στην αυλή, προσφέροντας σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων. Είναι μια διαδικασία κατά την οποία οργανικά υπολείμματα όπως για παράδειγμα φύλλα, λεπτά κλαδιά, φλούδες και άλλα υπολείμματα τροφών (π.χ. τσόφλια αυγών) που μπορεί να υπάρχουν στο σπίτι μας, μετατρέπονται μέσω διαφόρων διαδικασιών και με τη βοήθεια μικροοργανισμών του εδάφους σε μια ουσία πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που ονομάζεται κομπόστ. Με σωστή χρήση και προσθήκη του κομπόστ αντιμετωπίζεται η διάβρωση των εδαφών. Επίσης, καταστέλλονται παθογόνα του εδάφους. Χρειάζεται προσοχή καθώς δεν είναι όλα τα υπολείμματα τροφών από το σπίτι κατάλληλα για κομποστοποίηση. Η διαδικασία είναι αρκετά απλή. Χρειάζεστε ένα κάδο ή σιλό κομποστοποίησης, έναν τεμαχιστή, χώμα και οργανικά υπολείμματα. Ο τεμαχιστής είναι αρκετά σημαντικός, καθώς για να επιταχυνθεί η διαδικασία της ζύμωσης θα πρέπει τα υλικά που προορίζονται για τον κάδο κομποστοποίησης, να είναι σε αρκετά μικρό μέγεθος. Μπορείτε πολύ εύκολα να προμηθευτείτε από την αγορά προϊόντα κομποστοποίησης όπως για παράδειγμα Τεμαχιστές από τη STIHL καθώς και Σιλό Χώνευσης STIHL για να φτιάξετε άνετα και οικονομικά το δικό σας θρεπτικό λίπασμα.

 

Συγκομιδή πιπεριάς

Οι πιπεριές ωριμάζουν και μπορούν να συγκομιστούν 55-90 ημέρες από τη μεταφύτευση. Κατά τη συγκομιδή, είναι καλύτερα να κόβετε με ψαλίδι τον ποδίσκο περίπου 5 εκατοστά πάνω από τον καρπό. Απλά τραβώντας την πιπεριά θα προκαλέσει βλάβη στο φυτό και ενδεχομένως στον καρπό. Για ακόμη μία φορά, τα ψαλίδια κλαδέματος και τα γάντια που είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε πρέπει να είναι υψηλής ποιότητας και να συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά. Μπορείτε να συγκομίζετε μέχρι 2-3 φορές την εβδομάδα μερικές υγιείς, καλά διαμορφωμένες πιπεριές. Κατά μέσο όρο, ένα υγιές φυτό πιπεριάς θα παράγει 4 έως 8 πιπεριές μεγάλου μεγέθους, αλλά σε μικρόκαρπες ποικιλίες, ένα μόνο φυτό μπορεί να παράγει ακόμη και 100 μικρές πιπεριές.

 

πηγή: Wikifarmer.com/el