Το μέγεθος των σπόρων καθορίζει αν θα χρησιμοποιείτε μεμονωμένες γλάστρες ή σπορεία. Οι μεγάλοι σπόροι μπορούν να τοποθετηθούν κατευθείαν στη γλάστρα, μεμονωμένοι ή ανά δύο, όπου θα ευδοκιμήσουν μέχρι να βγουν στην επιφάνεια. Τα μικρά σποράκια τοποθετούνται σε επίπεδα σπορεία, όπου αναπτύσσονται σε μεγάλο αριθμό. Ορίστε η διαδικασία: Γεμίστε το σπορείο μέχρι τη μέση με χώμα, και συμπιέστε το ελαφρά με τα δάχτυλά σας. Στη συνέχεια γεμίστε το δοχείο εντελώς, σχηματίζοντας ένα ύψωμα από χώμα στο κέντρο του σπορείου που είναι ξεκάθαρα πιο υψηλό από τα άκρα. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το χώμα που προεξέχει με τον ξύλινο χάρακα. Κρατήστε τον χάρακα χαλαρά, σε γωνία 45 μοιρών, και τραβήξτε τον προς τα άκρα του σπορείου. Έτσι, συμπιέζεται αυτόματα το χώμα. Στη συνέχεια, πιέστε το χώμα ελαφρά με ένα φαρδύ κομμάτι ξύλου, ώστε να σχηματιστεί μια απαλή καμπύλη προς την άκρη. Τώρα, βγάλτε τα σπόρια από το φακελάκι, κατανέμοντάς τα ομοιόμορφα στο σπορείο, και καλύψτε τα με λίγο χώμα. Συμβουλή: Ανακατέψτε τα πολύ μικρά σποράκια, όπως της μπιγκόνιας, με άμμο πουλιών και κατανείμετε το μείγμα στο σπορείο με ένα φίλτρο του τσαγιού. Τα φυτάρια στο σπορείο πρέπει να μεταφερθούν σε μικρά γλαστράκια πριν φυτευτούν στο χωράφι – μόλις μπορείτε να τα πιάσετε από την κοτυληδόνα. Διαλέξτε τα πιο εύρωστα φυτάρια.
Ο καλύτερος τρόπος για να ποτίσετε τα σπόρια, είναι οι μπάλες ποτίσματος που πωλούνται στα ανθοπωλεία. Τώρα, τα σπόρια πρέπει να καλυφθούν με μεμβράνη. Αν δεν έχετε μικρό θερμοκήπιο, κάνει επίσης ένα φύλλο πλαστικού ή μεμβράνη κουζίνας. Έτσι, τα σπόρια διατηρούνται υγρά.
Τα φυτάρια αναπτύσσονται προς την πηγή του φωτός και πολλές φορές στραβώνουν. Με αυτή την πολύ απλή λύση, τα φυτάρια θα μείνουν ίσια: Τοποθετήστε τα σπορεία μέσα σε μια χάρτινη κούτα με μία ανοιχτή πλευρά. Κολλήστε αλουμινόχαρτο στο εσωτερικό της κούτας, ώστε να αντανακλάται το φως. Τα φυτάρια που μεγαλώνουν μέσα σε μια τέτοια «φωτεινή κούτα» γίνονται πολύ πιο γερά.