Δώστε χρώμα στο μπαλκόνι σας!
04.10.2023
Αν θέλουμε να δώσουμε χρώμα και ζωντάνια στο μπαλκόνι ή τη βεράντα μας με πολυετή χρωματιστά λουλούδια που θα είναι ανθισμένα και λαμπερά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, αυτό που μας έρχεται στο μυαλό είναι φυσικά τα αγαπημένα μας γεράνια!
Τα γεράνια είναι πολυετή φυτά του γένους Geranium. Δε θα πρέπει να συγχέονται με τα πελαργόνια (Pelargonium spp.) που είναι κατά κανόνα ετήσια φυτά με μικρότερη αντοχή στο κρύο. Στα γεράνια όπως και στα πελαργόνια παρατηρούμε πέντε πέταλα. Όμως, τα πελαργόνια διαφέρουν στο ότι τα δύο άνω πέταλα έχουν διαφορετικό σχήμα και μέγεθος από τα υπόλοιπα, δημιουργώντας μια ασυμμετρία. Αντιθέτως, στο γεράνι παρατηρούμε μια σχετική συμμετρία των πέντε πετάλων. Μία άλλη διαφορά είναι ότι τα γεράνια έχουν πιο μικρό πλάτος και ύψος, σε σχέση με τα πελαργόνια που γίνονται πιο ψηλά και κρεμαστά.
Τα γεράνια είναι από τα πιο ευπροσάρμοστα φυτά και προσθέτουν ένα έντονο χρώμα κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου σε γλάστρες, κρεμαστούς κήπους και βεράντες. Μην υποτιμάτε την αντοχή τους στο πέρασμα του χρόνου. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου γεράνια έζησαν για 25 και περισσότερα χρόνια, αφού βέβαια έλαβαν την προσοχή και τη φροντίδα που τους αξίζει. Στην πραγματικότητα, τα γεράνια είναι από τα λίγα είδη που αναπτύσσονται πολύ καλύτερα σε γλάστρα από ό,τι στο χώμα, για τους εξής λόγους:
Εφόσον τα μεγαλώνουμε σε γλάστρα, μπορούμε να τα μετακινούμε κατά τη διάρκεια του χρόνου ακόμα και σε εσωτερικό χώρο, προστατεύοντάς τα έτσι από τον παγετό αλλά και το δυνατό άνεμο που σκορπάει τα πέταλα των ανθέων και τραυματίζει το φυτό.
Δεν υποφέρουν από πάσης φύσεως ζιζάνια που ανταγωνίζονται με τα φυτά σε νερό, θρεπτικά συστατικά και πρόσβαση στο ηλιακό φως.
Υποφέρουν λιγότερο από πάσης φύσεως εχθρούς, όπως σαλιγκάρια.
Έχουμε πολύ καλύτερο έλεγχο της εδαφικής υγρασίας.
Ειδικά το τελευταίο σημείο θέλει πολύ μεγάλη προσοχή. Είναι πολύ πιο πιθανό να χάσουμε τα γεράνια μας από σήψη ρίζας λόγω υπερβολικής υγρασίας παρά για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Συνεπώς, πρέπει να ποτίζουμε σε αραιά διαστήματα και μόνο εφόσον διαπιστώσουμε ότι το έδαφος είναι εντελώς ξηρό. Επίσης, είναι απαραίτητο να ποτίζουμε απευθείας στη βάση της ρίζας και όχι στα φύλλα.
Πάμε όμως να δούμε τι ακριβώς κάνουμε μόλις αγοράσουμε τα φρέσκα γεράνια μας από το φυτώριο. Εκτός όλων των άλλων πλεονεκτημάτων, τα γεράνια είναι και αρκετά οικονομικά, καθώς αγοράσαμε αυτά τα 4 γλαστράκια με μόλις 12 ευρώ.
Αμέσως μετά τη μεταφύτευση, πάμε να καθαρίσουμε το φυτό μας, έτσι ώστε να το βοηθήσουμε να συγκεντρώσει τους πόρους του και τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του σε λιγότερα αλλά ομορφότερα και πιο λαμπερά λουλούδια. Αρχικά λοιπόν αφαιρούμε τα ώριμα άνθη τα οποία έχουν αρχίσει να μαραίνονται. Καλό είναι να αφαιρέσουμε όλο το βλαστό που περιέχει το σχεδόν μαραμένο λουλούδι έως την προηγούμενή του διακλάδωση. Αυτό είναι μια απαραίτητη διαδικασία, καθώς έτσι το φυτό θα συγκεντρώσει την ενέργειά του στα νεαρά μπουμπούκια που θα μας εκπλήξουν πολύ σύντομα με την εμφάνιση, τη ζωντάνια και τα χρώματά τους.
Επίσης, εκτός από το κορυφολόγημα και την απομάκρυνση των υπερώριμων λουλουδιών, χρειάζεται να απομακρύνουμε άμεσα όλους τους βλαστούς που περιέχουν φύλλα που έχουν αρχίσει να μαραίνονται ή να γίνονται καφέ, όπως αυτά που φαίνονται στη φωτογραφία. Ακόμη, σε περίπτωση που ένα φυτό είναι πολύ πυκνό στο εσωτερικό του, προσπαθούμε να το “ανοίξουμε”. Δυστυχώς σε αυτήν την περίπτωση είναι αναγκαίο να αφαιρέσουμε φυτικό υλικό που είναι μεν υγιέστατο, αλλά εμποδίζει τη διέλευση του ηλιακού φωτός και το σωστό αερισμό. Τη διαδικασία αυτή της αφαίρεσης ανθέων και βλαστών πρέπει να τη συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια, εφόσον θέλουμε τα γεράνια μας να συνεχίζουν να μας χαρίζουν τα χρωματιστά τους λουλούδια. Διενεργείται ανά πάσα στιγμή, και σίγουρα την άνοιξη και το φθινόπωρο.
Αφού έχουμε περιποιηθεί και ετοιμάσει τις γλάστρες με τα γεράνια, είναι αναγκαίο να τα τοποθετήσουμε σε ένα σημείο της βεράντας μας με πρόσβαση στο ηλιακό φως τουλάχιστον για 6 ώρες την ημέρα. Είναι αλήθεια ότι μπορούν να αναπτυχθούν και στη σκιά, όμως σε αυτήν την περίπτωση θα έχουμε υπεροχή της πράσινης βλάστησης έναντι της ανθοφορίας. Τα άνθη θα είναι λιγότερα και μικρότερης ποιότητας. Επίσης, όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, πρέπει να διαλέξουμε ένα σημείο που δεν το χτυπάει δυνατός άνεμος.
Όσον αφορά τη λίπανση, τα γεράνια είναι αλήθεια ότι χρειάζονται κάποια βοήθεια, ειδικά κατά το διάστημα από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Το καλύτερο θα ήταν να χρησιμοποιήσουμε μία φορά το μήνα ένα υδατοδιαλυτό λίπασμα NPK 7-7-7 ή 10-10-10 που όμως να περιέχει και Fe, Cu, Mn και Zn. Την ακριβή δοσολογία την αναφέρει ο παρασκευαστής, όμως συνήθως διαλύουμε ένα καπάκι σε 3 λίτρα νερού και ποτίζουμε το χώμα της γλάστρας και όχι τα φύλλα. Εναλλακτικά, μπορούμε μία φορά το μήνα να προσθέσουμε 20-40 γραμμάρια από ένα απλό κοκκώδες εδαφικό λίπασμα που χρησιμοποιούμε για φρούτα και λαχανικά και να ποτίσουμε αμέσως μετά, καθώς αυτό πρέπει να διαλυθεί με το νερό για να αποδεσμεύσει τα συστατικά του. Στην περίπτωση όμως αυτή πιθανότατα δε θα έχουμε προσθέσει Σίδηρο και Χαλκό, οπότε θα μπορούσαμε να τα προσθέσουμε με ένα έξτρα σκεύασμα.
Προς το τέλος του φθινοπώρου, ενδεχομένως να χρειαστεί να αλλάξουμε θέση στα γεράνια μας, με σκοπό να τα προστατέψουμε από το κρύο και την παγωνιά που έρχεται. Στη Νότια Ελλάδα αυτό ίσως να μην είναι απολύτως απαραίτητο, ωστόσο από τη Θεσσαλία και πάνω συνήθως οι γλάστρες με τα γεράνια τοποθετούνται σε εσωτερικούς ή ακάλυπτους χώρους, έτσι ώστε να το φυτό να διαχειμάσει και να αντέξει το κρύο. Κάποιοι άλλοι επίσης σκεπάζουν τις γλάστρες με τα φυτά για τον ίδιο λόγο.
Την επόμενη άνοιξη, μόλις έχει περάσει και ο τελευταίος παγετός, μπορούμε να τοποθετήσουμε ξανά τα γεράνια μας στο ηλιόλουστο σημείο της βεράντας μας. Καλό είναι να τα βγάλουμε έξω σταδιακά (δηλαδή για λίγη ώρα τις πρώτες μέρες και για περισσότερη ώρα τις επόμενες). Αφού καθαρίσουμε πάλι το φυτό από ξερή και περιττή βλάστηση, μπορούμε να ξεκινήσουμε ξανά τη λίπανση έτσι ώστε να το βοηθήσουμε να παράγει νέα βλάστηση και ανθοφορία.
Πήγη: wikifarmer.gr/el