Βουκαμβίλια σε Γλάστρα

Mυστικά και συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγουμε

κοντινή λήψη από μία φούξια βουκαμβίλια

Υπάρχει άραγε κάποια καλοκαιρινή μας ανάμνηση όπου να μην κυριαρχούν τα έντονα χρώματα μιας βουκαμβίλιας; Η βουκαμβίλια έχει πραγματικά σημαδέψει το καλοκαίρι στην Ελλάδα, καθώς τα πολύχρωμα άνθη της πάνω στο άσπρο των σπιτιών είναι σήμα κατατεθέν του καλοκαιριού στην Ελλάδα. 

Η βουκαμβίλια (Bougainvillea sp.) είναι ένα πολυετές αναρριχώμενο καλλωπιστικό φυτό που κατάγεται από τη Βραζιλία. Σε τροπικά κλίματα είναι αειθαλές, όμως στην Ελλάδα το χειμώνα ρίχνει τα φύλλα της στις περισσότερες περιπτώσεις. Η βουκαμβίλια είναι ένα ευπροσάρμοστο φυτό και μπορεί πολύ άνετα να αναπτυχθεί σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας. Αν τηρήσουμε κάποιες απλές αρχές, πιθανότατα θα ζήσει για αρκετά χρόνια (τουλάχιστον δέκα) μέσα σε γλάστρα και θα μας χαρίζει για πολύ καιρό τα πλούσια χρώματά της. 

Τι πρέπει να προσέξουμε: 

Αγορά Βουκαμβίλιας και Σημείο Τοποθέτησης Γλάστρας.

Ξεκινάμε με την αγορά της βουκαμβίλιας από το πλησιέστερο φυτώριο. Το σημείο που τελικά θα τοποθετήσουμε τη γλάστρα έχει άμεση σχέση με το είδος της βουκαμβίλιας που θα αγοράσουμε. Υπάρχουν νάνες αλλά και πλήρους μεγέθους ποικιλίες βουκαμβίλιας. Αν ενδιαφερόμαστε να έχουμε ένα φυτό στο μπαλκόνι μας που δε θα ξεπερνάει το ενάμισι μέτρο, τότε σαφώς θα επιλέξουμε κάποια νάνα ποικιλία. Οι περισσότεροι όμως, διαλέγουν τις ποικιλίες που μπορούν να φτάσουν και τα δέκα μέτρα ύψος. Η βουκαμβίλια είναι έντονα αναρριχητικό φυτό και με τα αγκάθια που διατηρεί μπορεί να σκαρφαλώνει πολύ ψηλά εκμεταλλευόμενο συνήθως κάποιο άλλο δέντρο ή θάμνο (συχνά κάποιο κωνοφόρο – λέϊλαντ). Επίσης, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες μονοκατοικιών που προτιμούν να τοποθετήσουν στον πρώτο όροφο μια βουκαμβίλια σε γλάστρα, αφήνοντας την σκόπιμα να “πέσει” προς το ισόγειο, δημιουργώντας έτσι έναν καταρράκτη χρωμάτων. Τέλος, αρκετοί είναι και αυτοί που τοποθετούν περιμετρικά της κεντρικής τους εισόδου δύο γλάστρες με βουκαμβίλιες, και στη συνέχεια με σπάγκο τις οδηγούν να αναπτύξουν το σχήμα τους προς τα μέσα και να ενωθούν, δημιουργώντας έτσι ένα φωτεινό στεφάνι πάνω από την πόρτα τους. Είναι αυτονόητο ότι εφόσον επιλέξουμε μία βουκαμβίλια πλήρους μεγέθους, θα πρέπει από την αρχή να επιλέξουμε μια μεγαλύτερη γλάστρα. Καλό θα είναι να την τοποθετήσουμε σε σημείο με νότιο προσανατολισμό. Σε κάθε περίπτωση, η βουκαμβίλια χρειάζεται άμεση έκθεση στο ηλιακό φως για τουλάχιστον 6 ώρες ημερησίως, αλλιώς τα άνθη της θα είναι κακής ποιότητας και καχεκτικά.

διαφορετικές φωτογραφίες από βουκαμβίλιες
διαφορετικές φωτογραφίες από βουκαμβίλιες

Η συμβολική έννοια της βουκαμβίλιας αλλάζει στα διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά σε αρκετές χώρες λέγεται ότι συμβολίζει το καλωσόρισμα των επισκεπτών. Είναι ένα φυτό που ζητάει τόσο λίγα και δίνει τόσα πολλά. Σίγουρα λοιπόν αξίζει την ελάχιστη προσοχή και αφοσίωση που χρειάζεται και θα μας ανταμείψει με τη διακριτική ομορφιά της. 

Πηγή: wikifarmer.com/el