Καθαρισμός πρόσοψης: Πώς να κάνετε το σπίτι σας να λάμπει ξανά

Ο τακτικός καθαρισμός διατηρεί την εξωτερική σας πρόσοψη όμορφη και άθικτη. Σας αποκαλύπτουμε πώς να καθαρίζετε γρήγορα και αποτελεσματικά την πρόσοψή σας.

Ένας άνδρας στέκεται μπροστά από ένα άσπρο σπίτι και προετοιμάζει ένα πλυστικό υψηλής πίεσης STIHL για τον καθαρισμό της πρόσοψης

Τίποτα δεν είναι πιο εκτεθειμένο στις εξωτερικές επιδράσεις από την πρόσοψη του σπιτιού. Η βροχή, η σκόνη και οι ακαθαρσίες συσσωρεύονται στην επιφάνεια, ενώ οι υπεριώδεις ακτίνες, η θερμότητα και ο παγετός την καταπονούν επιπλέον. Με την πάροδο του χρόνου, σχηματίζονται ορατά ίχνη που επηρεάζουν όχι μόνο την αισθητική, αλλά και την κατάσταση του σπιτιού σας. Ο σχολαστικός καθαρισμός και η φροντίδα αντισταθμίζουν αυτό το πρόβλημα και μπορούν να γίνουν εύκολα με απλά οικιακά προϊόντα και ένα πλυστικό υψηλής πίεσης

Καθαρισμός πρόσοψης σπιτιού: Διάφοροι τύποι προσόψεων

Πριν βγάλετε το πλυστικό υψηλής πίεσης από το γκαράζ, θα πρέπει να ελέγξετε προσεκτικά την πρόσοψη. Πρώτα απ' όλα, η σύσταση της επιφάνειας είναι σημαντική, καθώς κάθε υλικό απαιτεί διαφορετικές διαδικασίες καθαρισμού. Επιπλέον, πρέπει να προσέξετε την κατάσταση του εξωτερικού τοιχώματος: Οι παλιές και κατεστραμμένες προσόψεις πρέπει να καθαρίζονται μόνο κατόπιν συνεννόησης με ειδικούς.

Σπίτι με πρόσοψη από οπτόπλινθους

Καθαρισμός οπτόπλινθων

Οι προσόψεις από οπτόπλινθους κατασκευάζονται από πυρίμαχους πλίνθους που ψήνονται σε ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες. Έτσι, οι πόροι των πλίνθων κλείνουν και δεν μπορούν να απορροφήσουν υγρασία ή ρύπους. Αυτό καθιστά τις προσόψεις από οπτόπλινθους εξαιρετικά ανθεκτικές και με μεγάλη διάρκεια ζωής. Με τακτική φροντίδα και καθαρισμό, το φυσικό υλικό διατηρείται για πολλά χρόνια. Ευτυχώς, οι οπτόπλινθοι θεωρούνται εύκολοι στη φροντίδα, οπότε οι ρύποι αφαιρούνται γρήγορα.

Πλυστικά υψηλής πίεσης μπορούν να καθαρίζουν γρήγορα και αποτελεσματικά τους σκληρούς οπτόπλινθους.

Βεβαιωθείτε, ωστόσο, ότι η πρόσοψη είναι κατασκευασμένη από σκληρό οπτόπλινθο και όχι από πυρίμαχους πλίνθους. Ενώ οι πρώτοι αντέχουν πίεση έως και 200 bar, τα πιο μαλακά πυρίμαχα τούβλα σπάνε υπό τόσο υψηλή πίεση. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή ακόμη και σε περίπτωση μη στερεωμένων πλίνθων ή κατεστραμμένων αρμών.

Μην κάνετε κυκλικές κινήσεις με τη βούρτσα όταν καθαρίζετε μια πρόσοψη από οπτόπλινθους – αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην προστατευτική στρώση των λίθων.

Πρόσοψη επιχρίσματος που καθαρίζεται με πλυστικό υψηλής πίεσης

Καθαρισμός προσόψεων επιχρίσματος

Ιδιαίτερα οι πορώδεις και τραχιές προσόψεις επιχρίσματος είναι ευαίσθητες στη σκόνη και την αιθάλη. Σε περίπτωση βροχής, οι ρύποι μεταφέρονται στις κοιλότητες, από τις οποίες δεν μπορούν να αφαιρεθούν εύκολα. Για τον λόγο αυτό, είναι απαραίτητος ο σχολαστικός καθαρισμός με συσκευή υψηλής πίεσης.  

Οι ανθεκτικές προσόψεις από άσβεστο και επίχρισμα τσιμέντου μπορούν να καθαριστούν απροβλημάτιστα με πίεση νερού. Σημαντικό είναι να μην εργάζεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε ένα σημείο: Διαφορετικά μπορεί να προκληθούν αποκολλήσεις χρώματος και υλικού λόγω της ισχυρής επίδρασης του νερού. Η χρήση ενός ακροφυσίου επίπεδης δέσμης συμβάλλει επίσης στην προστασία του υλικού.

Η συνθετική ρητίνη αντιδρά αντίθετα ευαίσθητα στο πλυστικό υψηλής πίεσης. Επομένως, πρέπει πρώτα να ελεγχθεί σε ένα μη εμφανές σημείο με μικρή πίεση και επαρκή απόσταση, εάν ο καθαρισμός υψηλής πίεσης προκαλεί ζημιά στην πρόσοψη. Ειδικά όταν κάτω από το εξωτερικό επίχρισμα υπάρχει ένα σύστημα θερμοπρόσοψης-εξωτερικής θερμομόνωσης (συντομογραφία: ETICS), συνιστάται ο προσεκτικός καθαρισμός – καθαρίστε τη μονωμένη πρόσοψη από συνθετική ρητίνη με μια μαλακή βούρτσα και ένα ήπιο απορρυπαντικό.

Με την πάροδο του χρόνου, το επίχρισμα και το χρώμα αρχίζουν να θρυμματίζονται, να ξεφλουδίζουν ή να αποκολλώνται. Για την αποφυγή ζημιών κατά τον καθαρισμό, επιθεωρήστε την πρόσοψη σκουπίζοντας για σταθερότητα και ρωγμές. Η δοκιμή χτυπήματος βοηθά επίσης στην ανίχνευση πιθανών κοιλοτήτων. Σε περίπτωση που εντοπίσετε ελαττωματικά σημεία, μην ξεκινήσετε σε καμία περίπτωση τον καθαρισμό της πρόσοψης. Σε αυτή την περίπτωση προηγείται ένα νέο βάψιμο ή ακόμη και μια ανακαίνιση.

Ένας άνδρας χρησιμοποιεί μια περιστρεφόμενη βούρτσα πλύσης με πλυστικό υψηλής πίεσης, για να καθαρίσει μια ξύλινη πρόσοψη

Καθαρισμός ξύλινης πρόσοψης

Ακόμη και μια ξύλινη επένδυση πρέπει να καθαρίζεται περιστασιακά. Τα κατεργασμένα ξύλα προστατεύονται από τις καιρικές συνθήκες και την υγρασία και θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά από ρύπους. Οι φυσικές ξύλινες προσόψεις τείνουν επίσης να γκριζάρουν. Όποιος δεν εκτιμά ιδιαίτερα αυτή την ιδιότητα και θέλει να αφαιρέσει τους γκρι λεκέδες, μπορεί να το κάνει με έναν σχολαστικό καθαρισμό της πρόσοψης του σπιτιού.

Ανάλογα με τη σύσταση του ξύλου, μπορείτε να επιτύχετε καλά αποτελέσματα με ένα πλυστικό υψηλής πίεσης. Πριν καθαρίσετε την ξύλινη πρόσοψη, βεβαιωθείτε ότι η επένδυση είναι εντελώς κλειστή και ότι η μόνωση που βρίσκεται από πίσω δεν έχει υποστεί ζημιά από το νερό και την πίεση. Καθαρίζετε τις ανοιχτές ξύλινες προσόψεις προληπτικά με το χέρι.

Μη χρησιμοποιείτε το ακροφύσιο ρότορα – η σκληρή δέσμη νερού μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην επιφάνεια του ξύλου. Κρατήστε το ακροφύσιο του μηχανήματος σε μεγάλη απόσταση (περίπου 25 εκατοστά) και ξεκινήστε με χαμηλή πίεση λειτουργίας, την οποία μπορείτε να αυξήσετε εάν χρειάζεται:

 • Σκληρά φύλλα ξύλου, όπως π.χ. ψευδοακακία και βελανιδιά, αντέχουν μέγιστη πίεση νερού έως 110 bar.
 • Μαλακά κωνοφόρα ξύλα, όπως π.χ. οξιά και ο λάρικας, αντέχουν πίεση νερού περίπου 50 bar.

Συνεχίστε να εργάζεστε μέχρι ολόκληρη η πρόσοψη να έχει μια ομοιόμορφη απόχρωση και στη συνέχεια αφήστε το ξύλο να στεγνώσει. Ως αποτέλεσμα, η ξύλινη πρόσοψή σας λάμπει στο αρχικό της χρώμα. Κατά τη διάρκεια του καθαρισμού, η επάνω στρώση ξύλου αφαιρείται, αφήνοντας στο τέλος μια τραχιά και ευαίσθητη επιφάνεια. Σε αυτή την κατάσταση, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στην υγρασία και τους ρύπους και πρέπει να σφραγίζεται καλά.

Γενικές συμβουλές για τον καθαρισμό προσόψεων

 • Πλυστικά υψηλής πίεσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε βροχή ή υγρό περιβάλλον.
 • Όταν εργάζεστε σε μεγάλο ύψος, χρειάζεστε ένα δεύτερο άτομο για να σας ασφαλίζει και να κρατά τη σκάλα.
 • Κλείστε τα παράθυρα και τις πόρτες. Καλύψτε τους διακόπτες φώτων και τις πρίζες.
 • Απομακρύνετε τα φυτά και τη διακόσμηση.
 • Δοκιμάστε το απορρυπαντικό και την πίεση του νερού σε ένα μη εμφανές σημείο.
 • Η ιδανική στιγμή για να καθαρίσετε την πρόσοψή σας είναι μια ηλιόλουστη, αλλά όχι πολύ ζεστή ημέρα της άνοιξης ή του φθινοπώρου. Αυτό επιταχύνει τη διαδικασία στεγνώματος μετά τον καθαρισμό. Ο καθαρισμός μετά τη βροχή είναι επίσης χρήσιμος. Οι τοίχοι είναι ήδη βρεγμένοι, οι ακαθαρσίες έχουν μαλακώσει και αποκολλώνται ευκολότερα.
Ένας άνδρας στέκεται στη βεράντα και καθαρίζει την πρόσοψη με ένα πλυστικό υψηλής πίεσης STIHL

Καθαρισμός πρόσοψης: Πλυστικά υψηλής πίεσης

Τα πλυστικά υψηλής πίεσης είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να ανανεώσετε τη λάμψη του σπιτιού σας. Χάρη στην υψηλή πίεση νερού, απομακρύνονται ακόμη και οι πιο επίμονοι ρύποι χωρίς πολύ χρόνο και δύναμη. Ιδιαίτερα πρακτικό: Πολλές εργασίες καθαρισμού μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο με νερό και πίεση.

CS 100
ΕΥΚΑΙΡΙΑ
Καθαριστικό για πέτρα και προσόψεις CS 100Απορριπαντικά πλυστικών
Διατίθεται μόνο σε πιστοποιημένους αντιπροσώπους της STIHL
21,60 €αντί για 27,00 €*
RE 130 PLUS
RE 130 PLUSΠλυστικά υψηλής πίεσης
Διατίθεται μόνο σε πιστοποιημένους αντιπροσώπους της STIHL
509,00 €

Εάν είναι απαραίτητο, μπορείτε να ενισχύσετε την καθαριστική δράση του νερού με ένα απορρυπαντικό. Ελέγξτε εκ των προτέρων εάν η πρόσοψη του σπιτιού είναι ευαίσθητη στα οξέα. Για παράδειγμα, σε προσόψεις από φυσική πέτρα και επίχρισμα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο ουδέτερα ή αλκαλικά απορρυπαντικά. Για χάρη της φύσης, χρησιμοποιείτε βιοδιασπώμενα απορρυπαντικά που περιέχουν φυτικά συστατικά. Με το καθαριστικό για πέτρα και προσόψεις STIHL CS 100 έχετε κάνει τη σωστή επιλογή. Το καθαριστικό είναι βιοδιασπώμενο και διαλύει αξιόπιστα επίμονες πράσινες επιστρώσεις, ρύπους καυσαερίων, αιθάλη και σκόνη.

Καθαρισμός πρόσοψης με πλυστικό υψηλής πίεσης

Καθαρισμός πρόσοψης: Οικιακό προϊόν

Για τον καθαρισμό μικρών επιφανειών και ελαφρών ρύπων αρκεί καυτό νερό, σκούπα/σφουγγάρι καθώς και λιπαντικό σαπούνι ή απορρυπαντικό πιάτων. Και το καθαριστικό για πέτρα και προσόψεις STIHL μπορεί επίσης να απλωθεί χειροκίνητα με έναν ψεκαστήρα. 

Ένα άτομο ρίχνει σε ένα ξύλινο τραπέζι το καθαριστικό προσόψεων STIHL από το δοχείο σε μια φιάλη ψεκασμού

Καθαρισμός πρόσοψης χωρίς πλυστικό υψηλής πίεσης

Καθαρισμός προσόψεων με οργανικούς ρύπους

Τα φυτά αναρρίχησης, τα φύκια και τα περιττώματα πουλιών είναι ενοχλητικά και μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στην πρόσοψη. Για τον μόνιμο καθαρισμό των εξωτερικών τοιχωμάτων από οργανικούς ρύπους, απαιτείται η σωστή τεχνική και τα κατάλληλα απορρυπαντικά.

Σύνοψη: Καθαρισμός πρόσοψης

 • Για να διασφαλίσετε την αισθητική και τη μακροζωία του σπιτιού, θα πρέπει να καθαρίζετε τακτικά και σχολαστικά την πρόσοψη.
 • Ανάλογα με τον τύπο της πρόσοψης, μπορεί να καθαριστεί με πλυστικά υψηλής πίεσης ή με το χέρι.
 • Ανθεκτικές προσόψεις από οπτόπλινθο, επίχρισμα και ξύλο αντέχουν στην πίεση του νερού. Σε ευαίσθητες προσόψεις με επίχρισμα συνθετικής ρητίνης και ETICS συνιστάται η προσεκτική χειρωνακτική εργασία. Οι κατεστραμμένες και παλιές προσόψεις πρέπει να καθαρίζονται μόνο κατόπιν συνεννόησης με ειδικούς.
 • Για τον καθαρισμό μικρών επιφανειών και ελαφρών ρύπων αρκεί καυτό νερό, σκούπα/σφουγγάρι καθώς και λιπαντικό σαπούνι ή απορρυπαντικό πιάτων.
 • Οι οργανικοί ρύποι, όπως τα αναρριχώμενα φυτά και τα φύκια, μπορεί να παραμορφώσουν την εξωτερική πρόσοψη.
 • Εάν θέλετε να αφαιρέσετε μόνιμα κισσούς, θα πρέπει πρώτα να ξεκολλήσετε ή να κόψετε όλα τα βλαστάρια και τις ρίζες από την πρόσοψη. Στη συνέχεια, αφαιρέστε τις ρίζες των φυτών από το χώμα και αφήστε τις να στεγνώσουν.
 • Η προσβολή από άλγες/φύκια ευνοείται από τις υγρές επιφάνειες – κυρίως η πρόσοψη ETICS είναι ευαίσθητη σε αυτό. Χρησιμοποιήστε το καθαριστικό προσόψεων ή σόδα, για να αφαιρέσετε την επίστρωση. Φοράτε οπωσδήποτε προστατευτικά γυαλιά όταν χρησιμοποιείτε σόδα, καθώς οι πιτσιλιές σόδας προκαλούν ερεθισμό στα μάτια.
 • Τα περιττώματα πτηνών μπορούν να αφαιρεθούν γρήγορα με ένα πλυστικό υψηλής πίεσης ή και νερό με λιπαντικό σαπούνι.

Ακόμα περισσότερα για τους λάτρεις του κήπου