Φροντίδα του γκαζόν το καλοκαίρι

Είτε το καλοκαίρι φέρνει ένα καυτό κύμα καύσονα,  είτε μια νεροποντή, το γκαζόν σας έχει πολλά να αντιμετωπίσει. Σας παρουσιάζουμε τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το προστατεύσετε.

 • Πώς να ποτίζετε το γκαζόν σας όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές

 • Κούρεμα του γκαζόν σας το καλοκαίρι

 • Εποχιακή φροντίδα: θερινή λίπανση για το γκαζόν

 

Πώς να ποτίζετε το γκαζόν σας όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές

Το πότισμα του γκαζόν σας είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα συντήρησης που πρέπει να λαμβάνετε υπόψη όλο το χρόνο, και ιδιαίτερα το καλοκαίρι, όταν υπάρχει πιθανά μικρή φυσική βροχόπτωση. Κατά κανόνα για τη φροντίδα του γκαζόν, πρέπει να παρέχετε περίπου 20 έως 25 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο την εβδομάδα - ανάλογα με το φως του ήλιου, τα επίπεδα θερμότητας και τον άνεμο.

Πόσο νερό χρειάζεται το γκαζόν μου;

Εάν είστε ερασιτέχνης κηπουρός, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε περισσότερα από ό,τι πιθανότατα περιμένετε. Σε γενικές γραμμές, η συντήρηση του γκαζόν το καλοκαίρι σημαίνει την παροχή σε κάθε τετραγωνικό μέτρο του γκαζόν σας με 20 έως 25 λίτρα. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι το υπερβολικό πότισμα του γκαζόν σας μπορεί επίσης να είναι επιβλαβές, καθώς εκτοπίζει τον αέρα από τους πόρους του εδάφους - κάτι που μπορεί να προκαλέσει σήψη των ριζών. Πάρτε ένα δείγμα από το χώμα σας και μυρίζτε το: εάν μυρίζει άσχημα ή έχει γκρι-μπλε χρώμα, είναι πολύ πιθανό να ασφυκτιά από νερό και να χρειάζεται φροντίδα.

Συμβουλές για το πότισμα του γκαζόν σας το καλοκαίρι

Το πότισμα μία φορά την εβδομάδα αρκεί στο καλοκαιρινό πρόγραμμα φροντίδας γκαζόν, χρησιμοποιώντας περίπου 20 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο κάθε φορά. Αυτός ο όγκος νερού μπορεί να ποικίλει ανάλογα την τοποθεσία και τις καιρικές συνθήκες.

 • Άργιλο έδαφος: εδάφη πλούσια σε πηλό είναι επιρρεπείς στο να επιρεάζονται από τις υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, επομένως μπορεί να χρειαστούν λίγη επιπλέον φροντίδα. Εάν το χώμα σας δεν μπορεί να απορροφήσει τον πλήρη όγκο νερού με την μία, ποτίστε το λιγότερο αλλά δύο φορές μέσα στην ημέρα με γρήγορη διαδοχή (ή την επόμενη μέρα) και, στη συνέχεια, μην το κάνετε ξανά για μια εβδομάδα.
 • Βεβαιωθείτε ότι ποτίζετε ομοιόμορφα. Όταν φροντίζετε το γκαζόν σας, το τελευταίο πράγμα που θέλετε είναι η καλοκαιρινή ζέστη να προκαλέσει ξηρά μπαλώματα - μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν μετρητή υγρασίας εδάφους για να ελέγξετε ότι το γκαζόν είναι επαρκώς ενυδατωμένο παντού.
 • Κάντε το πότισμά σας νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, καθώς ο έντονος, άμεσος καλοκαιρινός ήλιος μπορεί να καψει ένα υγρό γκαζόν.
 • Εάν έχετε δέντρα, θάμνους ή φράχτες που αναπτύσσονται γύρω από το γκαζόν σας, αυξήστε την ποσότητα νερού που του δίνετε.
 • Στην ακραία ζέστη που μπορεί να εμφανιστεί στο θερινό καλοκαίρι, το γκαζόν σας χρειάζεται επιπλέον προσοχή: αυξήστε τη συχνότητα ποτίσματος σε δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα, νωρίς το πρωί ή το βράδυ.
πρώτο πλάνο ενός καλά φροντισμένου πράσινου γκαζόν στον ήλιο

Έλεγχος της υγρασίας του γκαζόν σας

Σε ένα ξηρό καλοκαίρι γίνεται ακόμη πιο σημαντικό μέρος της ρουτίνας φροντίδας του γκαζόν σας να γνωρίζετε ότι το γκαζόν σας ποτίζεται αρκετά. Εάν δεν έχετε κάποιον μετρητή υγρασίας, μπορείτε να το ελέγξετε τοποθετώντας κάποια βάζα μαρμελάδας σε διάφορες τοποθεσίες στον κήπο σας. Αν μετά από βροχή ή το πότισμα, βρείτε μέσα στα βάζα περίπου 2 cm νερό τότε ξέρετε ότι το γρασίδι σας ποτίστηκε επαρκώς.

Με αυτό τον τρόπο μετά από κάποιες δοκιμές, θα είστε σε θέση να μετρήσετε τέλεια τις ανάγκες του γκαζόν σας σε νερό, οπότε το γκαζόν σας δεν θα επηρεαστεί από την ζέστη του καλοκαιριού και μπορείτε να του δώσετε τη σωστή φροντίδα ακριβώς όταν το χρειάζεται.

Μια άλλη μέθοδος είναι να εισαγάγετε μια ισχυρή λεπίδα ή φτιαράκι στο έδαφος για να εξαγάγετε ένα δείγμα εδάφους σε βάθος περίπου 10 cm, σε διάφορα σημεία. Σε ένα καλά ποτισμένο γκαζόν, το καλοκαίρι το βαθύτερο έδαφος θα πρέπει να είναι νοτισμένο (όχι υγρό) και το πάνω 1 έως 2 cm θα πρέπει να αισθάνεται στεγνό - δεν πρέπει ποτέ να είναι το αντίθετο. Εάν το δείγμα είναι υγρό στην κορυφή και στεγνώσει από κάτω, το νερό δεν φτάνει εκεί που χρειάζεται.

Συνηθισμένα λάθη στη συντήρηση του γκαζόν το καλοκαίρι

Όσον αφορά το πότισμα το καλοκαίρι, το πιο συνηθισμένο λάθος είναι να το κάνεις τόσο τακτικά όσο και αρκετά βαθιά κάθε φορά. Πολλοί άνθρωποι έχουν ένα πρόγραμμα για τη φροντίδα του γκαζόν, το οποίο περιλαμβάνει το ελαφρύ πότισμα του γκαζόν τους κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού - αλλά αυτό προκαλεί μακροπρόθεσμα προβλήματα.

Αυτό συμβαίνει επειδή είναι κυρίως το γρασίδι που απορροφά το νερό αν το κάνετε αυτό, μαζί με τα λίγα χιλιοστά του εδάφους στο καλύτερο σενάριο. με την πάροδο του χρόνου το γρασίδι αποκρίνεται συγκεντρώνοντας τις ρίζες του κοντά στην επιφάνεια του εδάφους, καθιστώντας το ιδιαίτερα ευάλωτο σε καλοκαιρινές καταπονήσεις.

Ένα άλλο αποτέλεσμα είναι ότι υπολείμματα γρασιδιού θα συσσωρευτούν γρήγορα κάτω από την επιφάνεια  και θα αρχίσουν να κυριαρχούν. Επειδή εμποδίζουν την υγρασία να φτάσει στο έδαφος από κάτω - έτσι το γρασίδι συνεχίζει να στεγνώνει. Ο χλοοτάπητας είναι πλέον «εθισμένος» στην υγρασία και μετά από λίγες μέρες του καλοκαιριού χωρίς πότισμα, θα γίνει γρήγορα κίτρινος και θα χρειαστεί εκτεταμένη φροντίδα, ενώ γίνεται και πολύ πιο ευαίσθητο σε μυκητιασικές ασθένειες.

 

 

Μια γυναίκα που χρησιμοποιεί ένα χορτοκοπτικό STIHL RMA 339 C χωρίς χορτοκοπτική μηχανή, που απεικονίζεται από χαμηλή γωνία με γκρο πλαν γρασίδι στο προσκήνιο και ξύλινο φράχτη και αποθήκη στο παρασκήνιο

Πότε πρέπει να κουρεύετε το γκαζόν σας το καλοκαίρι

Το γρασίδι σας είναι στα καλύτερα του στις αρχές του καλοκαιριού καθώς έχει προηγηθεί η Άνοιξη και έτσι τυλίγεται από δύναμη και ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα φροντίδας του γκαζόν μπορεί σίγουρα να περιλαμβάνει το κούρεμα κάθε τέσσερις έως επτά ημέρες όταν ξεκινά το καλοκαίρι. Στην πραγματικότητα, μια τέτοια τακτική κοπή ενθαρρύνει το χορτοτάπητά σας να μεγαλώνει πιο πυκνά, βοηθώντας το γρασίδι να αναπτύξει νέους πλευρικούς βλαστούς - αν και η διατήρηση του γρασιδιού στο σωστό ύψος είναι στην πραγματικότητα πιο σημαντική από τη συχνότητα της κοπής.

Ποιο ύψος γκαζόν είναι καλύτερο το καλοκαίρι;

Το ύψος στο οποίο κόβετε το γρασίδι είναι βασικός παράγοντας για εξαιρετικά αποτελέσματα φροντίδας γκαζόν και πρέπει να προσαρμοστεί καθώς αυξάνονται οι θερμοκρασίες. Όσο υψηλότερη είναι η καλοκαιρινή ζέστη, τόσο περισσότερο θα πρέπει να διατηρείτε το γκαζόν, να κουρεύετε σε 4 έως 5 cm σε ηλιόλουστες θέσεις και να το διατηρείτε σε 5 έως 7 cm σε σκιασμένες περιοχές. Ταυτόχρονα, προσέξτε να αποφύγετε να κόβετε περισσότερο από το ένα τρίτο του ύψους κάθε φορά που κουρεύετε, για να αποφύγετε μη ελκυστικά σημάδια καψίματος και κηλίδες στο γκαζόν. Χρησιμοποιείτε πάντα κοφτερές λεπίδες και βεβαιωθείτε ότι το έδαφος είναι στεγνό.

Τα χλοοκοπτικά της STIHL προσφέρουν εξαιρετική ακρίβεια κοπής

Εάν έχετε παραμελήσει τη φροντίδα του γκαζόν για λίγο μέχρι την άφιξη του καλοκαιριού, ίσως χρειαστεί να κόψετε το γρασίδι σε πολλά περάσματα, χρησιμοποιώντας αρχικά την υψηλότερη δυνατή ρύθμιση κοπής και στη συνέχεια ένα χαμηλότερο. Όλα τα χλοοκοπτικά STIHL διαθέτουν μια βολική επιλογή ρύθμισης ύψους κοπής, ώστε να μπορείτε να ορίσετε το σωστό ύψος κοπής για το γκαζόν σας.

 

Μια μεγάλη περιοχή με πράσινο γρασίδι με ψηλά δέντρα στο βάθος, ένα στεγνό πέτρινο τοίχο στο παρασκήνιο και ένα ρουστίκ ξύλινο φράχτη στο προσκήνιο

Τι μπορώ να κάνω για τις εσοχές στο γκαζόν;

Ιδιαίτερα το καλοκαίρι, εάν οι άκρες του γρασιδιού δεν στέκονται αυτόματα ξανά αφού περπατήσετε πάνω του, αυτό μπορεί να υποδηλώνει αφυδάτωση. Ρίξτε μια ματιά στη ρουτίνα ποτίσματος και εξετάστε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα χρησιμοποιώντας 20 έως 25 λίτρα νερό για κάθε τετραγωνικό μέτρο.

Πώς να Θρέφετε το γκαζόν σας το καλοκαίρι

Στις αρχές του καλοκαιριού, τα θρεπτικά συστατικά από την εφαρμογή λιπασμάτων την άνοιξη έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Για να φροντίσετε καλύτερα για το γκαζόν σας το καλοκαίρι, που είναι μία εποχή γεμάτη αγώνες ποδοσφαίρου και μπάρμπεκιου, σας συνιστούμε να λιπάνετε το γκαζόν σας ξανά στις αρχές του καλοκαιριού.

Στην πραγματικότητα, ακόμη και οι χλοοτάπητες που δεν δέχονται αυτό το είδος κυκλοφορίας μπορούν να επωφεληθούν από την ενίσχυση βιταμίνων αυτή τη στιγμή, καθώς το συχνό κούρεμα στην αρχή της σεζόν σημαίνει ότι πολλά από τα θρεπτικά συστατικά στο γρασίδι θα χαθούν στα μοσχεύματα, γεγονός που δημιουργεί πολλή πίεση στο έδαφος μακροπρόθεσμα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να επιστρέφετε ζωτικά θρεπτικά συστατικά στο γκαζόν το καλοκαίρι και ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε είναι να εφαρμόσετε ένα ορυκτό λίπασμα γκαζόν.

Το σωστό καλοκαιρινό λίπασμα

Όταν επιλέγετε το σωστό λίπασμα για τη θερινή φροντίδα του γκαζόν σας, πρέπει να περιέχει αυτά τα απαραίτητα συστατικά για να διατηρεί το έδαφος και το γκαζόν σας υγιές:

 

 

 

Είναι σημαντικό αυτά τα μέταλλα και θρεπτικά συστατικά να υπάρχουν στην κατάλληλη συγκέντρωση. Παράλληλα με άφθονο άζωτο για ανάπτυξη, απαιτείται μαγνήσιο και ασβέστιο σε υψηλότερα επίπεδα για να διασφαλιστεί ότι το γκαζόν σας μπορεί να αντέξει τόσο σε ακραίες θερμοκρασίες όσο και σε καλοκαιρινές καταιγίδες.

Συμβουλές φροντίδας γκαζόν για τη σίτιση του γκαζόν σας το καλοκαίρι

 • Ξεκινήστε την λίπανση νωρίς. Θα πρέπει ιδανικά να λιπάνετε το γκαζόν σας τον Ιούνιο για να το προετοιμάσετε για το ζεστό καλοκαίρι μπροστά.
 • Ενισχύστε την πυκνή ανάπτυξη με τη χρήση λιπασμάτων αργής απελευθέρωσης. Με αυτά, το γρασίδι μεγαλώνει αργά το καλοκαίρι αλλά γίνεται πιο παχύ και πιο ανθεκτικό.
 • Χρησιμοποιήστε ένα σύστημα ποτίσματος με ψεκαστήρες - αυτό καθιστά εύκολο το πότισμα του γκαζόν γενναιόδωρα, αλλά και προσεκτικά μετά τη λίπανση.

Φροντίδα γκαζόν το καλοκαίρι 

 • Ποτίστε ελεύθερα μία φορά την εβδομάδα, με ρυθμό τουλάχιστον 20 l ανά τετραγωνικό μέτρο

 • Τα κενά (καραφλά) σημεία του γκαζόν μπορεί να υποδεικνύουν ανεπαρκή ενυδάτωση

 • Φροντίστε να ελέγχετε τακτικά τα επίπεδα υγρασίας του γκαζόν σας και να προσαρμόζετε ανάλογα τις απαιτήσεις ποτίσματος

 • Κουρέψτε το γκαζόν σας τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα το καλοκαίρι, μειώνοντας το μήκος του γρασιδιού κατά το ένα τρίτο κάθε φορά

 • Το γρασίδι πρέπει να κοπεί σε ύψος περίπου 5 έως 7 cm

 • Λιπάνετε το γκαζόν σας τον Ιούνιο για να το προετοιμάσετε για την καλοκαιρινή ζέστη