mulching

Αλεστική κοπή

Μία άλλη προσέγγιση κοπής

Κατά την αλεστική κοπή, η μηχανή κοπής γκαζόν ταυτόχρονα κόβει και ψιλοτεμαχίζει το γρασίδι. Τα κομματάκια πέφτουν ομοιόμορφα πίσω στον χλοοτάπητα, όπου λειτουργούν σαν φυσικό λίπασμα. Η αλεστική κοπή συμβάλλει στην υψηλή ποιότητα του γκαζόν με τρόπο φιλικό για το περιβάλλον. Αποτελεί μια βιώσιμη εναλλακτική λύση για την κοπή με τον χορτοσυλλέκτη και την προσθήκη τεχνητού λιπάσματος.

mulching

Με το άλεσμα, το κομμένο γρασίδι μετατρέπεται σε φυσικό λίπασμα για το γκαζόν.

Στην αλεστική μηχανή κοπής γκαζόν, το μαχαίρι δημιουργεί έναν μικρό αεροστρόβιλο. Τα κομμένα στελέχη του γρασιδιού παραμένουν σε αιώρηση και κόβονται πολλαπλές φορές. Τα μικροσκοπικά τεμάχια πέφτουν πίσω στον χλοοτάπητα, όπου στη συνέχεια αποσυντίθενται. Χάρη σ’ αυτό το φυσικό λίπασμα, το έδαφος εμπλουτίζεται με άζωτο, φωσφόρο και κάλιο σε ιδανικές αναλογίες. Οι οργανικές θρεπτικές ουσίες αποδεσμεύονται ομοιόμορφα με αργό ρυθμό, επιτρέποντας στα νεαρά φυτά να αναπτυχθούν γρήγορα. Με αυτό το απλό μέτρο, η συντήρηση του γκαζόν σας γίνεται ακόμα πιο βιώσιμη.

Με την αλεστική κοπή κάνετε οικονομία σε πόρους και χρήμα και βελτιώνεται η ποιότητα του εδάφους.

Η αλεστική κοπή έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με την κοπή με τον χορτοσυλλέκτη. Το τακτικό κούρεμα με αλεστική μηχανή αντικαθιστά την προσθήκη λιπάσματος την άνοιξη και το φθινόπωρο. Έτσι όχι μόνο δεν χρειάζεται να αγοράσετε λίπασμα, αλλά κάνετε καλό και στο έδαφος. Επιπλέον, σας απαλλάσσει από το άδειασμα του χορτοσυλλέκτη.

Ένα γκαζόν με εμβαδόν 1000 m² παράγει κάθε χρόνο 1,5 με 2 τόνους κομμένου υλικού. Επιπλέον, η καλή διαθεσιμότητα των θρεπτικών ουσιών βελτιώνει την ποιότητα του εδάφους. Το γκαζόν αποκτά πυκνότητα και έντονο χρώμα, ενώ χάρη στην ανάπτυξη των ριζικών συστημάτων, τα ζιζάνια και τα βρύα δεν
βρίσκουν έδαφος για εξάπλωση.

Βήμα προς βήμα:

Έτσι γίνεται η σωστή αλεστική κοπή

 

  • Εργαστείτε μόνο με στεγνό καιρό, διαφορετικά τα στελέχη του γρασιδιού θα κολλήσουν μεταξύ τους.
  • Κατά τη φάση της ανάπτυξης, η αλεστική κοπή πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε τέσσερις με πέντε ημέρες.
  • Επιλέγετε πάντα τον σωστό αριθμό στροφών και χρησιμοποιείτε καλοτροχισμένα μαχαίρια.
  • Μην κόβετε περισσότερο από το ένα τρίτο του ύψους κάθε φορά, ή ακόμα λιγότερο όταν επικρατεί ζέστη.
  • Αν το γρασίδι έχει ψηλώσει πολύ, κουρέψτε το πρώτα μια φορά με κανονική μηχανή γκαζόν με χορτοσυλλέκτη.
  • Κουρέψτε το γκαζόν κατά λωρίδες με μικρή αλληλοεπικάλυψη.
  • Για μια ομοιόμορφη εμφάνιση, αλλάζετε τακτικά την κατεύθυνση κοπής.
  • Μετά το κούρεμα, καθαρίστε τη μηχανή κοπής γκαζόν με βούρτσα και νερό.