Καθαρισμός αλυσοπρίονου: Οδηγίες βήμα προς βήμα

Το αλυσοπρίονό σας χρειάζεται τακτική φροντίδα! Μάθετε πώς μπορείτε να καθαρίσετε το αλυσοπρίονο με αυτά τα απλά βήματα.

Υλικό για τον καθαρισμό ενός αλυσοπρίονου STIHL

Λόγοι για τους οποίους πρέπει να καθαρίζετε το αλυσοπρίονό σας

Το αλυσοπρίονο καταπονείται κάθε φορά που χρησιμοποιείται. Τα υπολείμματα φυτών και η ρητίνη παραμένουν κολλημένα στο αλυσοπρίονο, οι αλυσίδες πριονιού στομώνουν με την πάροδο του χρόνου και η σκόνη κατακάθεται στα διάφορα εξαρτήματα. Αν δεν αφαιρέσετε τους ρύπους, θα περιορίσει μακροπρόθεσμα τη λειτουργικότητα του  αλυσοπρίονου. 

Καθαρισμός αλυσοπρίονου: Οδηγίες

Αφιερώνετε τακτικά χρόνο για τον καθαρισμό του αλυσοπρίονου. Έτσι θα διασφαλίσετε τη σωστή απόδοση του αλυσοπρίονου. Κατά τη φροντίδα των επαναφορτιζόμενων, ηλεκτρικών και βενζινοκίνητων αλυσοπρίονων πρέπει να προσέξετε ορισμένες ιδιαιτερότητες.

Πριν από τον καθαρισμό του αλυσοπρίονου, απαιτούνται οι ακόλουθες προετοιμασίες:

Ανοικτό βενζινοκίνητο αλυσοπρίονο STIHL MS 462 C-M πριν από τον καθαρισμό

Επίμονοι ρύποι

Ελέγξτε εάν οι σχισμές αέρα ψύξης είναι καθαρές και καθαρίστε τις, εάν χρειάζεται, με ένα πινέλο ή πεπιεσμένο αέρα. Η σωστή λειτουργία των σχισμών αέρα ψύξης είναι σημαντική για την προστασία του κινητήρα από υπερθέρμανση. Αφαιρέστε τώρα το καπάκι αλυσοτροχού και καθαρίστε την περιοχή γύρω από τον αλυσοτροχό. Για ιδιαίτερα επίμονους ρύπους χρησιμοποιήστε ένα διαλυτικό ρητίνης.

MotoMIX
MotoMixΚαύσιμα
Διατίθεται μόνο σε πιστοποιημένους αντιπροσώπους της STIHL
Από
7,90 €

Ο τακτικός καθαρισμός βοηθά στην πρόληψη της πρόωρης φθοράς της λάμας και της αλυσίδας . Για να το κάνετε αυτό, αποσυναρμολογήστε την αλυσίδα και τη λάμα. Αφαιρέστε τα υπολείμματα λαδιού και ρύπων από τον αγωγό εξόδου λαδιού, την οπή εισόδου λαδιού και την εγκοπή με έναν μετρητή λιμαρίσματος. Ένα καθαριστικό ρητίνης υψηλής ποιότητας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε αυτή την περίπτωση. Μπορείτε να αφαιρέσετε τα γρέζια που έχουν σχηματιστεί με μια επίπεδη λίμα ή με μια συσκευή αφαίρεσης γρεζιών λάμας.

Για τη βέλτιστη συνολική προστασία, συνιστούμε τη χρήση του ειδικού καθαριστικού STIHL για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μετά τον καθαρισμό, ψεκάστε τον εξοπλισμό κοπής με λάδι συντήρησης. 

Σε αυτό το βίντεο θα σας παρουσιάσουμε τα ακριβή βήματα:

Τοποθετήστε ξανά τον καθαρό και στεγνό εξοπλισμό κοπής στο αλυσοπρίονο και επανατοποθετήστε το καπάκι αλυσοτροχού.

Συμβουλή για τον επαγγελματία της STIHL:

Εάν υπάρχει ένα μηχάνημα πεπιεσμένου αέρα στην αποθήκη σας, επιτυγχάνετε ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα. Έτσι, απομακρύνετε ακόμη και τα μικρότερα σωματίδια ρύπων. Για την επόμενη χρήση, αποθηκεύετε το αλυσοπρίονο πάντα σε στεγνό μέρος με το προστατευτικό λάμας. 

Πριν από την παύση λειτουργίας

Ενδιάμεσα και ειδικά πριν από μεγάλα διαλείμματα (άνω των τριών μηνών) απαιτείται σχολαστικός καθαρισμός του  αλυσοπρίονου. Τα πρώτα βήματα είναι ίδια για τα επαναφορτιζόμενα, ηλεκτρικά και βενζινοκίνητα αλυσοπρίονα:  

Καθαρισμός και τρόχισμα εξοπλισμού κοπής

Αποσυναρμολογήστε τη λάμα και την αλυσίδα  από το περίβλημα. Καθαρίστε την όπως περιγράφεται παραπάνω. Ελέγξτε την κατάσταση των δύο εξαρτημάτων. Πρέπει να ακονιστούν τα κοπτικά δόντια; Έχουν σχηματιστεί γρέζια στη λάμα; Εάν ναι, αφαιρέστε τα προσεκτικά με μια επίπεδη λίμα ή μια συσκευή αφαίρεσης γρεζιών λάμας.

Βρείτε επιπλέον πολύτιμες συμβουλές στον οδηγό βήμα προς βήμα για το τρόχισμα του αλυσοπρίονου ή ζητήστε σε έναν από τους πιστοποιημένους αντιπροσώπους μας να τροχίσει επαγγελματικά την αλυσίδα του πριονιού σας. 

Μετά τον καθαρισμό, ψεκάστε τη λάμα και την αλυσίδα πριονιού με λάδι συντήρησης και αποθηκεύστε τις χωριστά από το περίβλημα στο αντίστοιχο κάλυμμα προστασίας. 

Συντήρηση με διπλή λειτουργία

Το καθαριστικό ρητίνης STIHL παρέχει την ιδανική λύση για επίμονη ρητινοποίηση και ταυτόχρονα τέλεια προστασία από τη σκουριά. 

Καθαρισμός περιβλήματος

Απομακρύνετε τη σκόνη και τα πριονίδια από το περίβλημα. Καθαρίστε την περιοχή γύρω από τον αλυσοτροχό (βλέπε παραπάνω). Ελέγξτε εάν οι σχισμές αέρα ψύξης είναι καθαρές και καθαρίστε τις, εάν χρειάζεται, με ένα πινέλο ή πεπιεσμένο αέρα. 

Πλήρωση δοχείου λιπαντικού λαδιού

Είναι ώρα να καθαρίσετε το δοχείο λαδιού; Μπορείτε να το κάνετε αυτό μόνοι σας ή να μεταβείτε σε έναν πιστοποιημένο αντιπροσώπο της STIHL. Κατά τον καθαρισμό θα ανακαλύψετε ίσως ζημιές. Σε αυτήν την περίπτωση, σας συνιστούμε να απευθυνθείτε σε έναν πιστοποιημένο αντιπροσώπο της STIHL για την εκτέλεση εργασιών συντήρησης και επισκευών. Κατά τη χρήση βιολογικού λιπαντικού αλυσίδας, γεμίστε πλήρως το δοχείο λιπαντικού λαδιού και αποθηκεύστε το. 

Καθαρισμός του καναλιού λαδιού

Ελέγξτε τη στάθμη στο δοχείο λαδιού. Κανονικά, η στάθμη λαδιού μειώνεται κατά την εργασία με το αλυσοπρίονο. Εάν δεν συμβαίνει αυτό, μπορεί να υπάρχει βλάβη στην τροφοδοσία λιπαντικού λαδιού. Για να το διορθώσετε αυτό, καθαρίστε τα κανάλια λαδιού του αλυσοπρίονου ή απευθυνθείτε σε έναν από τους πιστοποιημένους αντιπροσώπους μας. 

ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΣΕ ΕΠΑΝΑΦΟΡΤΙΖΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΒΕΝΖΙΝΟΚΙΝΗΤΑ ΑΛΥΣΟΠΡΙΟΝΑ

Εκτός από τα βήματα που αναφέρονται παραπάνω, θα πρέπει να λαμβάνετε υπόψη τα ακόλουθα μέτρα καθαρισμού σε επαναφορτιζόμενα και βενζινοκίνητα αλυσοπρίονα: 

Καθαρισμός επαναφορτιζόμενου αλυσοπρίονου

Στις επαναφορτιζόμενα μηχανήματα η σωστή αποθήκευση της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας είναι το σημαντικό:

Ένας άνδρας στέκεται με ένα επαναφορτιζόμενο αλυσοπρίονο STIHL με προστατευτικό λάμας μπροστά από το συνεργείο
 • Καθαρίστε την επαναφορτιζόμενη μπαταρία με ένα υγρό πανί. 
 • Φυλάσσετε τη με κατάσταση φόρτισης δύο αναμμένων LED. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγετε τις βαθιές εκφορτίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη λειτουργία και τη διάρκεια ζωής της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας.
 • Φυλάξτε την επαναφορτιζόμενη μπαταρία ξεχωριστά από το αλυσοπρίονο και τον φορτιστή. 
 • Σκουπίστε τον φορτιστή ομοίως με ένα υγρό πανί. Εάν είναι απαραίτητο, καθαρίστε τις ηλεκτρικές επαφές με ένα πινέλο. 

Καθαρισμός βενζινοκίνητου αλυσοπρίονου

Καθαριστικό STIHL Varioclean δίπλα στο αλυσοπρίονο STIHL στον πάγκο εργασίας

Ο καθαρισμός ενός βενζινοκίνητου αλυσοπρίονου  είναι λίγο πιο περίπλοκος. Λάβετε επίσης υπόψη τις ακόλουθες λεπτομέρειες:

 • Εκκένωση ρεζερβουάρ

Αδειάστε το ρεζερβουάρ καυσίμου του αλυσοπρίονου σε καλά αεριζόμενο χώρο. Τα υπολείμματα θα πρέπει να απορρίπτονται με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον σε ειδικές εγκαταστάσεις απόρριψης.

 • Εκκένωση καρμπυρατέρ

Αδειάστε το ρεζερβουάρ καυσίμου και εκκινήστε το μηχάνημα και αφήστε το αλυσοπρίονο να λειτουργήσει για λίγο, μέχρι να να μην υπάρχει πλέον βενζίνη στο ρεζερβουάρ και το αλυσοπρίονο να σβήσει στο ρελαντί. Έτσι αποφεύγετε το κόλλημα του διαφράγματος στο καρμπυρατέρ. Για σχολαστικό καθαρισμό, σας συνιστούμε να απευθυνθείτε σε έναν πιστοποιημένο αντιπρόσωπο της STIHL.

 • Ελέγξτε τα μπουζί και το άνοιγμα αναρρόφησης για αέρα ψύξης και, εάν χρειάζεται, καθαρίστε.
 • Καθαρισμός φίλτρου αέρα

Για να μην μειώνεται η απόδοση του αλυσοπρίονου με την πάροδο του χρόνου, καθαρίζετε τακτικά το φίλτρο αέρα. Αφαιρέστε το προηγουμένως από το περίβλημα και χτυπήστε το, για να το καθαρίσετε. 

Στο παρακάτω βίντεο θα σας δείξουμε πώς να καθαρίσετε σχολαστικά το φίλτρο HD2 ενός  αλυσοπρίονου:

Για να έχετε μια γενική εικόνα όλων των απαραίτητων μέτρων καθαρισμού, τα συνοψίσαμε σε έναν πίνακα. Αυτόν θα τον βρείτε μαζί με περαιτέρω αναλυτικές περιγραφές για τα μεμονωμένα βήματα στις οδηγίες χρήσης του μηχανήματός σας.

Σύνοψη: Καθαρισμός αλυσοπρίονου

 • Η τακτική φροντίδα διασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία του  αλυσοπρίονου.
 • Εργάζεστε μόνο με τον κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό. 
 • Καθαρίζετε τη μηχάνημα μετά από κάθε χρήση. Συνιστούμε επιπλέον έναν σχολαστικό καθαρισμό πριν από το χειμερινό διάλειμμα.
 • Λάβετε υπόψη τις ιδιαιτερότητες κατά τον καθαρισμό των επαναφορτιζόμενων και βενζινοκίνητων αλυσοπρίονων.