Η φόρτιση επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου

Εδώ θα μάθετε πώς να φορτίζετε σωστά τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου και τι πρέπει να προσέχετε.

Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία και τα γάντια βρίσκονται σε μια επιφάνεια εργασίας
Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου STIHL μπορούν να φυλάσσονται καλά στο συνεργείο.

Επισκόπηση: Φόρτιση επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου

  • Φορτίστε τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου της STIHL στο 80-100% πριν από την πρώτη χρήση

  • Οι τεχνολογίες ασφαλείας αποτρέπουν την υπερθέρμανση των επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου

  • Απροβλημάτιστη φόρτιση τη νύχτα

  • Προστατέψτε τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου από την υγρασία, τη θερμότητα και το κρύο

Τι πρέπει να προσέχετε κατά τη φόρτιση των επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου

Η υπόθεση ότι οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες πρέπει να φορτίζονται πλήρως μετά την αγορά, δεν ισχύει πλέον για τις σύγχρονες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζετε ορισμένα σημεία, έτσι ώστε οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες σας να έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής.

1. Τηρείτε τις βέλτιστες θερμοκρασίες φόρτισης για επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου

Μπορείτε να φορτίζετε εύκολα τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες της STIHL σε εύρος +5 έως +40 βαθμών Κελσίου. Η αποθήκευση είναι εφικτή ακόμα και μεταξύ -20 και +50 βαθμών – ωστόσο με περιορισμένη λειτουργικότητα στις οριακές αυτές τιμές.

Πρόσθετη ασφάλεια παρέχουν οι φορτιστές STIHL: Αν η επαναφορτιζόμενη μπαταρία σας έχει υπερθερμανθεί μετά από παρατεταμένη χρήση, η διαδικασία φόρτισης ξεκινά μόνο αφού επιτευχθεί μια συγκεκριμένη θερμοκρασία. 

 2. Αποφύγετε τις ακραίες θερμοκρασίες στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου

Για την προστασία και τη σωστή φόρτιση των επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου, δεν πρέπει να τοποθετούνται πάνω στη θέρμανση. Διότι οι πολύ υψηλές αλλά και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να είναι επιβλαβείς για τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες – συνεπώς θα πρέπει να τηρείτε πάντοτε το επιτρεπόμενο εύρος θερμοκρασίας.

Συνιστάται η φόρτιση των επαναφορτιζόμενων μπαταριών σε κανονική θερμοκρασία δωματίου ή σε μέτριες εξωτερικές θερμοκρασίες.

3. Δεν απαιτείται παρατεταμένη φόρτιση στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου

Οι σύγχρονες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου πρέπει να φορτίζονται μόνο έως το 80% πριν από την πρώτη χρήση – αυτό διαρκεί από μισή έως τεσσεράμισι ώρες, ανάλογα με την επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου STIHL AK 30 κατά τη φόρτιση στη μονάδα φόρτισης
Χάρη στη μονάδα φόρτισης, η επαναφορτιζόμενη μπαταρία ιόντων λιθίου STIHL AK 30 φορτίζεται γρήγορα.

Η θερμοκρασία μιας επαναφορτιζόμενης μπαταρίας επηρεάζει την παρεχόμενη ποσότητα ενέργειας;

Ένας μύθος λέει ότι μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία πρέπει να τοποθετείται στη θέρμανση κατά τη φόρτιση. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, η ηλεκτρική δραστηριότητα αυξάνεται λόγω της παροχής θερμότητας, κάτι που προστατεύει την επαναφορτιζόμενη μπαταρία κατά τη φόρτιση και παρατείνει τη διάρκεια ζωής της. Μια εντελώς εκφορτισμένη επαναφορτιζόμενη μπαταρία λέγεται μάλιστα ότι μπορεί να ενεργοποιείται πάλι σύντομα με τη θέρμανση, καθώς μόνο μια ζεστή επαναφορτιζόμενη μπαταρία μπορεί να έχει παρέχει όλα τα αποθέματα ενέργειάς της. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι αυτή η θεωρία όχι μόνο είναι λανθασμένη, αλλά και ότι βλάπτει την επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Κατά τη φόρτιση και την εκφόρτιση, τα ιόντα μετακινούνται πρακτικά από το ένα ηλεκτρόδιο στο άλλο – ανάλογα με την κατεύθυνση του ρεύματος. Εάν η επαναφορτιζόμενη μπαταρία θερμανθεί υπερβολικά, τα σωματίδια επιταχύνονται και το υλικό αποσυντίθεται – μειώνοντας τη διάρκεια ζωής της. Η υπερθέρμανση της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας μπορεί στη χειρότερη περίπτωση να προκαλέσει τη δημιουργία εύφλεκτων αερίων. Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία αχρηστεύεται. Γενικά, σας συμβουλεύουμε να τηρείτε πάντοτε το επιτρεπόμενο εύρος θερμοκρασίας της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας.

Χρήσιμες πληροφορίες

Όλες οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες της STIHL παραδίδονται από το εργοστάσιο με κατάσταση φόρτισης 30 τοις εκατό στον εξειδικευμένο έμπορο. Ακόμη και αν μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία της STIHL έχει αποθηκευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στον εξειδικευμένο έμπορο, προστατεύεται αποτελεσματικά από την αυτοεκφόρτιση. 

Πόσο επικίνδυνη είναι η φόρτιση μιας επαναφορτιζόμενης μπαταρίας για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Η θέρμανση μιας επαναφορτιζόμενης μπαταρίας κατά τη φόρτιση είναι φυσιολογική και δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες υψηλής ποιότητας της STIHL είναι προστατευμένες από υπερθέρμανση και, σε κάθε περίπτωση, είναι αβλαβείς. Μόλις φορτιστεί η επαναφορτιζόμενη μπαταρία, η φόρτιση τερματίζεται αυτόματα, έτσι ώστε να μη χρειάζεται να ανησυχείτε για τη φόρτιση της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας για μεγάλο χρονικό διάστημα. Μεγαλύτερο κίνδυνο έχουν οι απομιμήσεις και οι τροποποιήσεις. Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ενδέχεται να εκραγούν από την υπερβολική ανάπτυξη θερμότητας.

Εάν μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία υπερβεί το επιτρεπόμενο εύρος θερμοκρασίας της κατά ένα πολλαπλάσιο, προκύπτει μια αυτοενισχυμένη εξωθερμική χημική αντίδραση, ένα «thermal runaway» ή «θερμική διέλευση». Η ανάπτυξη θερμότητας μέσα στην επαναφορτιζόμενη μπαταρία αυτοεγκλωβίζεται και τήκει τον πυρήνα της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας. 

Γεγονός είναι ότι: Ο κίνδυνος πυρκαγιάς από τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες εξακολουθεί να είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλούς χρήστες. Με τις σύγχρονες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες της STIHL είστε πάντα ασφαλείς.

Κουτί επαναφορτιζόμενης μπαταρίας ιόντων λιθίου STIHL AP 300 και μηχάνημα για φόρτιση
Κουτί επαναφορτιζόμενης μπαταρίας ιόντων λιθίου STIHL AP 300

Ποια πλεονεκτήματα προσφέρουν τα προϊόντα με επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου της STIHL;

Τα προϊόντα επαναφορτιζόμενης μπαταρίας υψηλής ποιότητας της STIHL προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα, όπως χαμηλό κίνδυνο πυρκαγιάς στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου, βέλτιστη προστασία από βαθιά εκφόρτιση και παρακολούθηση της θερμοκρασίας χάρη στο αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης μπαταρίας. 

Μέγιστα πρότυπα ασφαλείας για τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου STIHL

Για να αποτραπεί η υπερφόρτιση και η υπερβολική ανάπτυξη θερμότητας, για τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες STIHL τοποθετούνται μόνο κυψέλες ιόντων λιθίου που πληρούν τις υψηλότερες απαιτήσεις ασφαλείας.
Τόσο οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες όσο και οι φορτιστές της STIHL διαθέτουν μηχανισμούς προστασίας που αποτρέπουν την υπερφόρτιση και την ανάπτυξη ισχυρής θερμότητας.

Επιτήρηση της θερμοκρασίας από ένα σύστημα διαχείρισης μπαταρίας

Έτσι κάθε μεμονωμένη κυψέλη που τοποθετείται σε μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία παρακολουθείται από ένα σύστημα διαχείρισης μπαταρίας. Ένας ενσωματωμένος αισθητήρας μετρά τη θερμοκρασία στο πιο ζεστό σημείο στο εσωτερικό της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας – εάν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή, η διαδικασία φόρτισης διακόπτεται. 

Χαμηλός κίνδυνος πυρκαγιάς στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου

Για τις σύγχρονες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου, ο κίνδυνος πυρκαγιάς είναι πολύ χαμηλός. Για αυτό φροντίζει, μεταξύ άλλων, το ενσωματωμένο σύστημα διαχείρισης μπαταρίας. Με αυτό τον τρόπο αποτρέπεται η υπερφόρτιση και, κατά συνέπεια, η έντονη ανάπτυξη θερμότητας.

Βέλτιστη προστασία από βαθιά εκφόρτιση

Το ηλεκτρονικό σύστημα των επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου τις θέτει αυτόματα σε κατάσταση ηρεμίας, όταν δεν χρησιμοποιούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό προστατεύει από την επιβλαβή βαθιά εκφόρτιση.

Ελάχιστες απώλειες χωρητικότητας

Η STIHL χρησιμοποιεί για όλα τα προϊόντα επαναφορτιζόμενης μπαταρίας σύγχρονες κυψέλες ιόντων λιθίου, οι οποίες δεν χρειάζεται να φορτιστούν πλήρως πριν από την πρώτη χρήση και είναι έτοιμες για χρήση ήδη μέσα σε λίγες ώρες. Ο λόγος: Η αυτοεκφόρτιση των επαναφορτιζόμενων μπαταριών STIHL είναι αμελητέα μικρή – παρατηρείται μόνο μία έως τρία τοις εκατό απώλεια χωρητικότητας ανά έτος.

Χωρίς φαινόμενο μνήμης

Στις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου δεν υπάρχει φαινόμενο μνήμης. Το φαινόμενο μνήμης είναι μια απώλεια χωρητικότητας επαναφορτιζόμενων μπαταριών νικελίου-καδμίου (NiCd) λόγω μερικής εκφόρτισης. Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία απομνημονεύει εδώ την κατανάλωση ενέργειας και με τον καιρό, αντί της αρχικής, παρέχει μόνο τη χωρητικότητα που είχε χρησιμοποιηθεί προηγουμένως. 

Όταν μία επαναφορτιζόμενη μπαταρία υπερθερμανθεί

Τα ηλεκτρολογικά προληπτικά μέτρα της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας, του φορτιστή και του μηχανήματος εργασίας αποτρέπουν την υπερθέρμανση και απενεργοποιούν αυτόματα τις λειτουργίες σε κρίσιμα σημεία. Για την απίθανη περίπτωση υπερθέρμανσης, όλες οι κυψέλες επαναφορτιζόμενης μπαταρίας τοποθετούνται σε ένα ανθεκτικό και αντιπυρικό περίβλημα.

Οδηγίες αποθήκευσης για επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου

Για τη βέλτιστη αποθήκευση των επαναφορτιζόμενων μπαταριών ιόντων λιθίου συνιστούμε θερμοκρασία περιβάλλοντος περίπου 20 βαθμών. Κατά κανόνα μπορείτε να αποθηκεύετε τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες μεταξύ -20 και +50 βαθμών – ωστόσο, σε αυτές τις οριακές τιμές μπορεί να επηρεαστούν αρνητικά η λειτουργία και η διάρκεια ζωής. Γι' αυτό σας συνιστούμε να αποθηκεύετε σωστά τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες ιόντων λιθίου.

Η ένδειξη φόρτισης στην επαναφορτιζόμενη μπαταρία STIHL

Οι τέσσερις LED στην επαναφορτιζόμενη μπαταρία εμφανίζουν την κατάσταση φόρτισης, αλλά ενδέχεται επίσης να υποδεικνύουν βλάβες του μηχανήματος ή της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας. Απλώς πατήστε για αυτό το πλήκτρο της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας. Οι LED ανάβουν με πράσινο χρώμα για περίπου πέντε δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, εμφανίζουν την κατάσταση φόρτισης. Εάν αναβοσβήνει μόνο μία LED πράσινη, αυτό υποδεικνύει χαμηλή φόρτιση.

Όταν η επαναφορτιζόμενη μπαταρία είναι συνδεδεμένη στον φορτιστή, οι πράσινες LED εμφανίζουν επίσης την κατάσταση φόρτισης (αν δεν ανάβει καμία LED, η διαδικασία φόρτισης έχει ολοκληρωθεί). Αν οι LED ανάβουν ή αναβοσβήνουν με κόκκινο χρώμα, υπάρχει βλάβη:

Ένδειξη-LED
Ερμηνεία

Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία πρέπει να φορτιστεί.

Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία είναι φορτισμένη στο 20-40%.
Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία είναι φορτισμένη στο 40-60%. 
Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία είναι φορτισμένη στο 60-80%. 
Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία είναι φορτισμένη στο 80-100%.
Η επαναφορτιζόμενη μπαταρία είναι πολύ ζεστή ή κρύα.
Το μηχάνημα έχει υπερθερμανθεί.
Υπάρχει βλάβη στο μηχάνημα.
Υπάρχει βλάβη στην επαναφορτιζόμενη μπαταρία.

Η ένδειξη LED της επαναφορτιζόμενης μπαταρίας ενημερώνει για την κατάσταση φόρτισης ή για βλάβες.

Περισσότερα για την ισχύ επαναφορτιζόμενης μπαταρίας STIHL

Εάν θέλετε να μάθετε περισσότερα σχετικά με τη λειτουργία μιας επαναφορτιζόμενης μπαταρίας ιόντων λιθίου και τον τρόπο με τον οποίο η STIHL διαχειρίζεται αυτές τις λειτουργίες, για παράδειγμα, με ευφυή συστήματα, ανατρέξτε στο άρθρο  Βασικές γνώσεις για την επαναφορτιζόμενη μπαταρία .

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Περισσότερα για τις επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και τα αξεσουάρ της STIHL