Καθαρισμός μοτοσικλέτας με το πλυστικό υψηλής πίεσης

Σας δείχνουμε τι είναι σημαντικό για το πλύσιμο μοτοσικλετών και σκούτερ με το πλυστικό υψηλής πίεσης και πώς να το κάνετε.

Ένας άνδρας καθαρίζει τη μοτοσικλέτα του μπροστά από το σπίτι με ένα πλυστικό υψηλής πίεσης STIHL RE 130 plus

Πλύσιμο μοτοσικλέτας και σκούτερ με το πλυστικό υψηλής πίεσης 

Μετά από μια γεμάτη διαδρομή με τη μοτοσικλέτα, πιθανότατα θα έχετε ένα χαμόγελο στα χείλη σας – και η μοτοσυκλέτα σας γεμάτη έντομα. Εδώ, ο καθαρισμός με ένα ισχυρό πλυστικό υψηλής πίεσης ακούγεται πολύ δελεαστικός. Αλλά είναι καλή ιδέα; Ναι, αν το κάνετε προσεκτικά. Προκειμένου η μοτοσικλέτα σας να αποκτήσει νέα λάμψη μετά τον καθαρισμό και να μην υποστεί ζημιά, υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε: 

 1. Διατήρηση απόστασης: Όσο πιο κοντά εργάζεστε στη μοτοσικλέτα με το πλυστικό υψηλής πίεσης, τόσο υψηλότερη είναι η πίεση. Συνεπώς, τηρείτε πάντα την ελάχιστη απόσταση που συνιστάται στις οδηγίες χρήσης. Κατά κανόνα αυτό είναι 30 εκατοστά. Ξεκινήστε τον καθαρισμό ήρεμα με μεγαλύτερη απόσταση από τη μοτοσικλέτα ή το σκούτερ και μειώστε την, εάν είναι απαραίτητο. Μην ξεχάσετε επίσης μια αμβλεία γωνία μεταξύ της δέσμης νερού και της μοτοσικλέτας, για να προστατέψετε τη βαφή.

 2. Πλύσιμο ευαίσθητων μερών με το χέρι: Δεν πρέπει να κατευθύνετε τη δέσμη του πλυστικού υψηλής πίεσης απευθείας στα ευαίσθητα μουαγιέ, τις αρθρώσεις μοχλών, τα ψυγεία λαδιού και νερού, τα ψαλίδια, τα ρουλεμάν ή τις αλυσίδες. Η πίεση μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε αυτά τα εξαρτήματα, γεγονός που θα προκαλέσει ζημιά στη μοτοσικλέτα ή το σκούτερ. Προτιμάτε να καθαρίζετε αυτά τα τμήματα με το χέρι με ένα σφουγγάρι ή μια μαλακή βούρτσα μετά το μούλιασμα.

 3. Αποφύγετε το ηλεκτρικό σύστημα και το μπλοκ κινητήρα: Βεβαιωθείτε ότι τα ηλεκτρικά εξαρτήματα και ο κινητήρας απορροφούν όσο το δυνατόν λιγότερο νερό.

 4. Προσοχή με τα ελαστικά: εδώ πρόκειται για τη δική σας ασφάλεια. Επεξεργαστείτε οπωσδήποτε τα ελαστικά με επαρκή απόσταση και μικρή πίεση. Μην κατευθύνετε τη δέσμη νερού σε ένα σημείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διαφορετικά, τα ελαστικά μπορεί να υποστούν μη ορατή ζημιά και να σκάσουν σε υψηλές ταχύτητες ή σε μεγάλες διαδρομές.  

Καθαρισμός μοτοσικλέτας με πλυστικό υψηλής πίεσης: Οδηγίες

Τώρα η μοτοσικλέτα σας έχει καθαριστεί σχολαστικά, έχει φροντιστεί και είναι έτοιμη για το επόμενο ταξίδι. Σας ευχόμαστε καλές διαδρομές! 

Σύνοψη: Καθαρισμός μοτοσικλέτας με το πλυστικό υψηλής πίεσης

 • Ενημερωθείτε για τους νομικούς κανονισμούς πριν καθαρίσετε τη μοτοσικλέτα σας σε ιδιωτικό χώρο. Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αυτό δεν επιτρέπεται παντού. 
 • Τηρείτε τη συνιστώμενη ελάχιστη απόσταση (διαβάστε τις οδηγίες χρήσης για το πλυστικό υψηλής πίεσης, συνήθως είναι 30 εκατοστά) για να μην προκαλέσετε ζημιά στη μοτοσικλέτα ή το σκούτερ σας. 
 • Πλυστικά υψηλής πίεσης δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται απευθείας στα ευαίσθητα έδρανα ή τις στεγανοποιήσεις. Επίσης, το μπλοκ κινητήρα και τα ηλεκτρικά εξαρτήματα πρέπει να λαμβάνουν όσο το δυνατόν λιγότερο νερό. 
 • Χρησιμοποιείτε κατά την εργασία πάντα τα μέσα ατομικής προστασίας σας σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης. 
 • Ξεπλύνετε πρώτα τους έντονους ρύπους με καθαρό νερό. Μπορείτε να μουλιάσετε τους εύκολους ρύπους απευθείας με απορρυπαντικό από το πλυστικό υψηλής πίεσης. 
 • Πλύνετε τα ευαίσθητα μέρη με μια μαλακή βούρτσα ή ένα σφουγγάρι και ξεπλύνετε το απορρυπαντικό με καθαρό νερό από το πλυστικό υψηλής πίεσης. 
 • Καθαρίστε σχολαστικά με πανί καθαρισμού τη μοτοσικλέτα ή το σκούτερ σας και συντηρήστε τα μεταλλικά μέρη με λάδι. Φροντίστε τα εξαρτήματα από αλουμίνιο, τη βαφή και άλλες επιφάνειες με κατάλληλα μέσα φροντίδας. 

Ακόμα περισσότερα για τους λάτρεις του κήπου