Κατηγορίες προστασίας κοπής: Υψηλό επίπεδο ασφάλειας για βέλτιστη εργασία

Ασφαλής εργασία με το αλυσοπρίονο: Η σωστή προστασία κοπής την κάνει εφικτή. Εδώ θα βρείτε τις σημαντικότερες πληροφορίες για αυτό.

Επισκόπηση: Κατηγορίες προστασίας κοπής

  • Υπάρχουν 4 κατηγορίες προστασίας κοπής, από το 0 έως το 3.

  • Κάθε κατηγορία προστασίας κοπής παρέχει τη δική της προστασία.

  • Η κατηγορία προστασίας κοπής 1 είναι η βασική κατηγορία προστασίας κοπής.

  • Η STIHL διαθέτει διάφορα είδη προστατευτικής ενδυμασίας κοπής.

  • Χρησιμοποιείτε κατά την εργασία πάντα τα μέσα ατομικής προστασίας σας σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης και τηρείτε τον πίνακα μεγεθών.

Προστασία κοπής: Οι βασικές αρχές για όλες τις περιπτώσεις

Η ενδυμασία εργασίας με λειτουργικότητα προστασίας κοπής ακολουθεί πάντα την ίδια αρχή: Ο στόχος είναι να αποτρέπεται ή να μπλοκάρεται το μηχανοκίνητο αλυσοπρίονο που λειτουργεί, όταν το μηχανοκίνητο αλυσοπρίονο έρχεται σε επαφή με την προστατευτική ενδυμασία κοπής.

Τα προστατευτικά παντελόνια, σακάκια και υποδήματα της STIHL διαθέτουν για αυτό ειδικές ίνες υψηλής τεχνολογίας. Αυτές οι ίνες/τα νήματα έχουν πολύ μεγάλο μήκος, είναι λείες και, κυρίως, εξαιρετικά ανθεκτικές στην κοπή και το σχίσιμο, ενώ εφαρμόζουν χαλαρά στο ύφασμα από επίσης ίνες υψηλής αντοχής. Το υλικό προστασίας κοπής είναι τοποθετημένο σε πολλές στρώσεις ακριβώς κάτω από το εξωτερικό ύφασμα της προστατευτικής ενδυμασίας κοπής. Αν τώρα η αλυσίδα πριονιού έρθει σε επαφή με αυτό το προστατευτικό υλικό, θα αφαιρέσει αστραπιαία τις ίνες που εφαρμόζουν χαλαρά στο προστατευτικό υλικό. Αυτές τυλίγονται γύρω από το γρανάζι μετάδοσης κίνησης της αλυσίδας πριονιού και έτσι την ακινητοποιούν σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Στις μπότες προστασίας κοπής της STIHL χρησιμοποιούνται πρόσθετα ένθετα για την πέδηση. Η προστασία κοπής στις μπότες μηχανοκίνητου αλυσοπρίονου εκτείνεται σε όλο το μπροστινό πέλμα, συμπεριλαμβανομένης της γλώσσας. Το ένθετο καθυστερεί σημαντικά την κοπή του υλικού σε περίπτωση ανάγκης. Επίσης, στις μπότες προστασίας κοπής της STIHL τοποθετούνται χαλύβδινα καπάκια, τα οποία συγκρατούν αποτελεσματικά την αλυσίδα πριονιού.

Δύο δασοκόμοι εργάζονται με προστατευτική ενδυμασία STIHL με το σύστημα ενδοεπικοινωνίας STIHL ADVANCE ProCOM

Η προστατευτική ενδυμασία STIHL διαθέτει πολλές λειτουργίες για την αποτελεσματική προστασία σας κατά την εργασία στον ιδιωτικό και επαγγελματικό τομέα. Τα επιμέρους χαρακτηριστικά εξοπλισμού της προστατευτικής ενδυμασίας STIHL, όπως η προστασία κοπής, η εφαρμογή και η σύνθεση του υλικού, αναφέρονται στα εικονίδια που είναι τοποθετημένα στο προϊόν.

Προστατευτικό παντελόνι κοπής STIHL σε γκρι και πορτοκαλί με εικονόγραμμα μηχανοκίνητου αλυσοπρίονου για την κατηγορία προστασίας κοπής 1

Κατηγορίες προστασίας κοπής: Μια σύντομη εξήγηση


Δεν είναι κάθε εξοπλισμός προστασίας κοπής κατάλληλος και για κάθε χρήστη. Για μεγαλύτερη σαφήνεια, η προστατευτική ενδυμασία κοπής ταξινομείται σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 11393 (προηγουμένως EN 381) σε κατηγορίες προστασίας κοπής και σχήματα προστασίας κοπής. Και οι δύο πληροφορίες αναγράφονται στη συσκευασία και στο προϊόν.

Οι κατηγορίες προστασίας κοπής 0 έως 3 παρέχουν πληροφορίες σχετικά με την ταχύτητα με την οποία έχει ελεγχθεί η προστατευτική ενδυμασία υπό τυποποιημένες συνθήκες. Εδώ, η φόδρα της προστατευτικής ενδυμασίας κοπής πρέπει να παραμένει εντελώς άθικτη.

Οι κατηγορίες προστασίας κοπής

Εικονόγραμμα κατηγορίας προστασίας κοπής 1 με τη μορφή ασπίδας προστασίας με ένα αλυσοπρίονο

Προστασία κοπής EN ISO 11393

Η προστατευτική ενδυμασία κοπής STIHL αποτελείται κυρίως από υλικά που έχουν εξελιχθεί αποκλειστικά για την STIHL και δοκιμάζονται στα πιο διάσημα ευρωπαϊκά
ινστιτούτα δοκιμών SMP ή KWF.

Η προστασία κοπής έχει πολλαπλές στρώσεις και είναι διαπνέουσα. Εάν η αλυσίδα πριονιού συναντήσει το πακέτο προστασίας από κοπή, κόβει πολλές ίνες που αντιστέκονται στην αλυσίδα και μπλοκάρουν τον αλυσοτροχό. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ακινητοποίηση της αλυσίδας και τη σημαντική μείωση του κινδύνου τραυματισμού. Το ακόλουθο εικονόγραμμα επισημαίνει τα προϊόντα προστασίας κοπής STIHL:

Τα προστατευτικά παντελόνια κοπής της κατηγορίας 1 παρέχουν συνήθως επαρκή προστασία από τραυματισμούς κοπής. Ωστόσο, δεν υπάρχει 100% προστασία. Οι υψηλότερες κατηγορίες προστασίας αυξάνουν την εργονομική και θερμική καταπόνηση.

Και κάτι ακόμα: Επειδή τα ατυχήματα συμβαίνουν τις περισσότερες φορές όταν η αλυσίδα πριονιού έχει εκτροχιαστεί και σε σχετικά χαμηλή ταχύτητα, οι κατηγορίες προστασίας κοπής είναι ενδεικτικές. Συνθήκες όπως η μεμονωμένη αιχμηρότητα της αλυσίδας πριονιού, η τάνυσή της ή η γωνία προσβολής κατά τη σύγκρουση δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη στις τυποποιημένες δοκιμές με τις οποίες προσδιορίζονται οι κατηγορίες προστασίας κοπής.

Απεικόνιση αλυσοπρίονου ως εικονόγραμμα κατηγορίας προστασίας κοπής 1 χωρίς πρότυπο

Ερμηνεία του εικονογράμματος ασπίδας πριονιού στην προστασία χεριών Protect MS

Η προστασία χεριών Protect MS έχει ελεγχθεί σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 11393 (Μέρος 6 για την προστασία του άνω μέρους του σώματος) σε αντίστοιχο ινστιτούτο δοκιμών και συμμορφώνεται με τις βασικές απαιτήσεις υγείας και ασφάλειας του κανονισμού περί ΜΑΠ (ΕΕ) 2016/425. Η ασπίδα προστασίας δεν απεικονίζεται, καθώς δεν υπάρχει συγκεκριμένο πρότυπο δοκιμών για αυτό το προϊόν και συνεπώς χρησιμοποιούνται μόνο έλεγχοι που καλύπτουν τις απαιτήσεις του κανονισμού. Σύμφωνα με το πρότυπο EN ISO 13688:2013 +A1:2021, στο μέλλον θα μπορεί να αναφέρεται το πλήρες εικονόγραμμα με την ασπίδα και εδώ.

Τηρείτε την τεχνική εργασίας

Τα μέσα ατομικής προστασίας δεν υποκαθιστούν την ασφαλή τεχνική εργασίας. Για το λόγο αυτό, πρέπει οπωσδήποτε να τηρούνται οι οδηγίες χρήσης του προστατευτικού εξοπλισμού και του μηχανήματος, καθώς και οι σχετικοί εθνικοί κανονισμοί πρόληψης ατυχημάτων.

Ποια προστασία κοπής για ποια εργασία;

Καθεμία από τις κατηγορίες προστασίας κοπής προορίζεται για εντελώς ξεχωριστές εφαρμογές. Ως γενικός κανόνας ισχύει:

  • Η κατηγορία προστασίας κοπής 1 είναι συνήθως κατάλληλη για εργασία σε δάση και στο σπίτι
  • Οι υψηλότερες κατηγορίες προστασίας κοπής προορίζονται κυρίως για μη εκπαιδευμένους χρήστες ή χρήστες σε ιδιαίτερες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και κινδύνου (π.χ. πολιτική προστασία, πυροσβεστική, κ.λπ.) 

Η σωστή προστατευτική ενδυμασία κατά την εργασία με ένα μηχανοκίνητο αλυσοπρίονο STIHL

Προστατευτική ενδυμασία κοπής στην STIHL

Στην STIHL θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε σε προστατευτική ενδυμασία κοπής για μια καλή προστασία κατά την εργασία με το μηχανοκίνητο αλυσοπρίονο.

Η υπόσχεσή μας για την ασφάλεια: Ο έλεγχος προστασίας κοπής KWF

Στρογγυλό πράσινο λογότυπο για επαγγελματίες KWF

Επαγγελματίας KWF

Το σήμα ελέγχου «επαγγελματίας KWF» απονέμεται σε δασοκομικά μέσα εργασίας που ικανοποιούν τα πρότυπα ασφάλειας για επαγγελματική δασική εργασία.

Στρογγυλό λευκό λογότυπο με πράσινο περίγραμμα για το πρότυπο KWF

Πρότυπο KWF

Στο «πρότυπο KWF» περιλαμβάνονται προϊόντα, τα οποία έχουν ελεγχθεί και είναι κατάλληλα π.χ. για χρήση στη γεωργία ή στην αρχιτεκτονική τοπίου.

Στρογγυλό μπλε λογότυπο για δοκιμή KWF

Δοκιμή KWF

Το σήμα «δοκιμή KWF» τοποθετείται σε προϊόντα, τα οποία έχουν ελεγχθεί επιτυχώς για συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά.

Φροντίδα προστασίας κοπής

Ακόμη κι όταν δεν χαράσσονται – ο εξοπλισμός προστασίας κοπής εκτίθεται συνεχώς σε φορτία και ρύπους. Ως εκ τούτου, πρέπει να καθαρίζετε τακτικά τα ρούχα σας.