Έμβολα μαγνησίου: Ελαφρύ υλικό για βελτιωμένη απόδοση

Ένα έμβολο μαγνησίου με ειδικό κράμα που καθιστά το αλυσοπρίονο σας ελαφρύτερο βελτιώνοντας ταυτόχρονα τις επιδόσεις στην εφαρμογή.

Ένας άνδρας με προστατευτικό εξοπλισμό κόβει έναν πεσμένο κορμό με ένα βενζινοκίνητο αλυσοπρίονο STIHL MS 400 C-M με έμβολα μαγνησίου

Το έμβολο είναι η καρδιά του κινητήρα

Η STIHL χρησιμοποιεί 2χρονους κινητήρες στα μηχανοκίνητα αλυσοπρίονα. Όλοι οι κινητήρες διαθέτουν ένα έμβολο, του οποίου η κίνηση μεταδίδεται στον στροφαλοφόρο άξονα, που με τη σειρά του κινεί την αλυσίδα . Τα έμβολα εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες και υψηλή καταπόνηση. Ως κεντρικό εξάρτημα του κινητήρα, κινείται σε υψηλό αριθμό στροφών, ο οποίος, ανάλογα με το αλυσοπρίονο, μπορεί να φτάσει τις 14.000 στροφές ανά λεπτό. Το έμβολο κινείται γρήγορα και σταθερά μέσα στον κύλινδρο του κινητήρα και πρέπει να λειτουργεί άψογα σε όλη τη διάρκεια ζωής του μηχανήματος. Η λειτουργικότητα και η αντοχή του αλυσοπρίονου καθορίζουν σημαντικά την απόδοση του . Γι' αυτό το εξάρτημα εξετάζονται αποκλειστικά υλικά, τα οποία συμβάλλουν ταυτόχρονα στην απαιτούμενη αντοχή και ευκινησία.

Τα περισσότερα έμβολα στα αλυσοπρίονα είναι κατασκευασμένα από αλουμίνιο. Το υλικό έχει δοκιμαστεί με επιτυχία και εγγυάται μεγάλη διάρκεια ζωής. Επειδή το έμβολο συνήθως δεν αντικαθίσταται ή δεν συντηρείται, πρέπει να αντέχει για όλη τη διάρκεια ζωής του μηχανήματος. Τι θα γινόταν όμως, αν υπήρχε ένα ελαφρύτερο υλικό που θα μπορούσε να επιτυγχάνει εξίσου υψηλό μέγιστο αριθμό στροφών; Ενώ στην άμεση σύγκριση το βάρος δεν είναι αισθητά μικρότερο, είναι η αναλογία βάρους/ισχύος που βελτιώνεται αισθητά. Όποιος εργάζεται καθημερινά με το  αλυσοπρίονο χρειάζεται ένα αποδοτικό και ταυτόχρονα άνετο μηχάνημα. Παρουσιάσαμε ένα νέο προϊόν στην αγορά, μειώσαμε το βάρος και ταυτόχρονα να βελτιώσαμε την απόδοση.

Έμβολα μαγνησίου: Ελαφριά κατασκευή για ισχυρά μηχανήματα

Απογυμνωμένο έμβολο μαγνησίου σε βενζινοκίνητο αλυσοπρίονο STIHL MS 400 C-M χωρίς λάμα

Ως πρωτοπόροι στην εξέλιξη τεχνολογιών, επικεντρωθήκαμε στην κατασκευή ενός  αλυσοπρίονου με ελαφριά εξαρτήματα. Το αποτέλεσμα είναι ένα έμβολο από ειδικό κράμα μαγνησίου, το οποίο κατασκευάζεται στο δικό μας εργοστάσιο χυτευτού μαγνησίου υπό ακριβή καθοδήγηση της διαδικασίας. Το έμβολο μαγνησίου ζυγίζει λιγότερο από ένα έμβολο από αλουμίνιο και επιτυγχάνει ταυτόχρονα υψηλότερο μέγιστο αριθμό στροφών. Αυτό σημαίνει: Καλύτερη απόδοση με χαμηλότερη αναλογία βάρους/ισχύος και λιγότερους κραδασμούς που μεταδίδονται στον χειριστή του μηχανήματος. Το έμβολο μαγνησίου παράγεται με μια ειδική διαδικασία χύτευσης και σκληραίνει μέσω ηλεκτρόλυσης – μια χημική διαδικασία που καθιστά την επιφάνεια του εμβόλου ανθεκτική και ανθεκτική στη διάβρωση. Έτσι, δημιουργείται ένα εξάρτημα που ικανοποιεί τις υψηλότερες απαιτήσεις.

Αυτό καθιστά το νέο εξάρτημα ελαφριάς κατασκευής κατάλληλο κυρίως για  αλυσοπρίονα που χρησιμοποιούνται από επαγγελματίες χρήστες στη δασοκομία. Σε αυτό το απαιτητικό περιβάλλον, το νέο έμβολο μαγνησίου μπορεί να αξιοποιηθεί πλήρως με τα πλεονεκτήματά του.

Προς το παρόν, το νέο έμβολο μαγνησίου είναι τοποθετημένο σε ένα μηχάνημα: Το STIHL MS 400 C-M.

Ένα άτομο με προστατευτικό εξοπλισμό κόβει ένα δέντρο με ένα βενζινοκίνητο αλυσοπρίονο STIHL MS 400 C-M με έμβολα μαγνησίου.

STIHL MS 400 C-M: Ελαφρύτερο και αποδοτικότερο

Το STIHL MS 400 C-M είναι το πρώτο αλυσοπρίονο στον κόσμο που διαθέτει έμβολο μαγνησίου στον βασικό εξοπλισμό. Για τον σκοπό αυτό, η STIHL χρησιμοποιεί τη δοκιμασμένη τεχνολογία του συγκρίσιμου MS 362 C-M και την αναβαθμίζει. Η χρήση μαγνησίου καθιστά δυνατή την αύξηση του κυβισμού στο MS 400 C-M: Το καινούριο έμβολο είναι μεγαλύτερο, αλλά λόγω του ελαφρού υλικού δεν είναι βαρύτερο. Έτσι, επιτεύχθηκε επιπλέον ισχύς 0,5 κιλοβάτ και χαμηλότερη αναλογία βάρους/ισχύος.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει το εξής: περισσότερη άνεση με υψηλότερη απόδοση και ίδια διάρκεια ζωής. Έτσι, το MS 400 C-M, με την καλή του απόδοση, είναι ιδανικό για απαιτητικές δασικές εργασίες, όπως το κλάδεμα. Ένα ισχυρό μηχάνημα ελαφράς κατασκευής.

STIHL MS 400 C-M για επαγγελματίες χρήστες: Αλυσοπρίονο με έμβολο μαγνησίου για μεγαλύτερη απόδοση.

Σύγκριση STIHL MS 400 C-M

 MS 400 C-MMS 362 C-MMS 462 C-M
Βάρος5,8 kg5,6 kg6 kg
Ισχύς4,0 kW3,5 kW4,4 kW
Αναλογία βάρους/ισχύος1,45 kg/kW1,6 kg/kW1,4 kg/kW

Σύνοψη: Έμβολα μαγνησίου

  • Το έμβολο είναι η καρδιά του κινητήρα: Η κίνησή του μεταδίδεται στον στροφαλοφόρο άξονα, ο οποίος με τη σειρά του κινεί την αλυσίδα.
  • Τα έμβολα εκτίθενται σε μεγάλη καταπόνηση, γι' αυτό μόνο λίγα υλικά ενδείκνυνται για την κατασκευή τους.
  • Τα περισσότερα έμβολα στα  αλυσοπρίονα κατασκευάζονται από αλουμίνιο.
  • Με το MS 400 C-M, η STIHL φέρνει στην αγορά το πρώτο μηχανοκίνητο αλυσοπρίονο με έμβολο μαγνησίου.
  • Το ειδικό κράμα μαγνησίου είναι ελαφρύτερο από ένα έμβολο αλουμινίου και ταυτόχρονα εξίσου ανθεκτικό στη θερμοκρασία.
  • Το έμβολο μαγνησίου επιτυγχάνει υψηλότερο μέγιστο αριθμό στροφών για καλύτερη απόδοση.