Κούρεμα το γκαζόν

Επιλέξτε τον τρόπο που σας ταιριάζει καλύτερα

Το τακτικό κούρεμα του γκαζόν είναι το θεμέλιο μιας καλής ανάπτυξης. Ανάμεσα στην άνοιξη και το τέλος του φθινοπώρου, το κούρεμα βοηθά τα στελέχη του γρασιδιού να σχηματίσουν νέους βλαστούς, φύλλα και παραφυάδες. Το κούρεμα εξασφαλίζει ένα πυκνό γκαζόν και δυσχεραίνει την εισβολή ζιζανίων. Με ιδανικό ύψος κοπής, τα φυτά διατηρούν αρκετές θρεπτικές ουσίες και δεν ξηραίνονται.

lawn-mower

Συλλογή

lawn-mowing1

lawn-mowing1

Το κούρεμα με συλλογή του κομμένου χόρτου είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος κοπής του γκαζόν. Το γρασίδι που κόβεται με τη μηχανή καταλήγει μέσα σε έναν χορτοσυλλέκτη. Το μαχαίρι κοπής δημιουργεί ένα ρεύμα αέρα που σηκώνει τα στελέχη των φυτών, με αποτέλεσμα να κόβονται με μεγάλη ακρίβεια. Επιπλέον, το ρεύμα αέρα σε συνδυασμό με τους αγωγούς μέσα στο κάλυμμα του συστήματος κοπής εξασφαλίζει άριστο γέμισμα του χορτοσυλλέκτη. Αυτός ο τρόπος κοπής είναι κατάλληλος και για υγρό ή ψηλό γρασίδι. Μόλις γεμίσει ο  χορτοσυλλέκτης με κομμένο χορτάρι, τον αδειάζουμε.

Αλεστική κοπή

lawn-mowing2

lawn-mowing2

Με την αλεστική κοπή (άλεσμα), το μαχαίρι κοπής κόβει και ψιλοτεμαχίζει τα στελέχη του γρασιδιού. Τα  κομμάτια πέφτουν πίσω στον χλοοτάπητα όπου στη συνέχεια χρησιμεύουν σαν οικολογικό λίπασμα. Επομένως, δεν χρειάζεται να απορρίψετε το κομμένο υλικό. Επειδή το χορτάρι κατά την αλεστική κοπή κόβεται λιγότερο, το κούρεμα πρέπει να επαναλαμβάνεται πιο συχνά.

Αυτόματο άλεσμα

Αυτόματο άλεσμα

Αυτόματο άλεσμα

Εδώ και μερικά χρόνια, υπάρχουν τα χλοοκοπτικά ρομπότ που κουρεύουν το γκαζόν αυτόνομα. Αφού  εγκατασταθεί το σύστημα, τα αλεστικά αυτά μηχανήματα κουρεύουν το γρασίδι εντελώς αυτόματα. Για πιο απλή οργάνωση, ορισμένα μηχανήματα έχουν δυνατότητα σύνδεσης με το διαδίκτυο ώστε να είναι προσβάσιμα μέσω εφαρμογής. Η περιποίηση του γκαζόν μπορεί έτσι να γίνεται οποιαδήποτε ώρα* και ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες, και η απαιτούμενη εργασία μειώνεται δραστικά.

 

*Ανάλογα με τους περιορισμούς των τοπικών κανονισμών για τις ώρες κοινής ησυχίας.