Επιλογή ποικιλίας Γκαζόν

Βρείτε ποια είναι η ιδανική για εσάς ποικιλία

Το γκαζόν αποτελείται από ένα μείγμα διάφορων ειδών πόας, με διαφορετικές ιδιότητες που μπορείτε να συνδυάσετε σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας. Το είδος που θα επιλέξετε εξαρτάται από τις απαιτήσεις που έχετε αλλά και από τον χώρο που διαθέτετε.

Μελετήστε τους σκοπούς για το γκαζόν σας: Σε ποιούς θα απευθύνεται και για ποιον σκοπό θα χρησιμοποιείται, πόσο έντονα θα καταπονείται, πόσο ανθεκτικό πρέπει να είναι στις περιβαλλοντικές επιδράσεις και πόσο χρόνο και χρήμα μπορείτε να αφιερώσετε στην περιποίησή του. Σε πρώτη φάση, μπορούμε να κάνουμε διάκριση ανάμεσα σε τέσσερις βασικούς τύπους. Απευθυνθείτε σε ένα κατάστημα που διαθέτει πολλές ποικιλίες, για να επιλέξετε το κατάλληλο μείγμα σπόρων.

Έτσι φυτρώνει το γκαζόν

Τα φυτά του γκαζόν αναπτύσσονται τόσο πάνω, όσο και μέσα στο χώμα. Το κέντρο ανάπτυξής τους είναι το πάνω στρώμα του εδάφους, απ’ όπου φυτρώνουν τα νέα φύλλα. Τα φυτά απλώνονται σχηματίζοντας πλάγιους βλαστούς, που καθορίζουν και την πυκνότητα του γκαζόν. Πολλά είδη γρασιδιού σχηματίζουν επίσης υπέργειες παραφυάδες. Μέσω των ριζών, τα φυτά λαμβάνουν όλα τα σημαντικά θρεπτικά στοιχεία. Για να μην προκαλείται ζημιά στη βάση των φυτών, το γρασίδι δεν πρέπει να κόβεται πολύ κοντό.

how-the-grass-grows

Καλλωπιστικός χλοοτάπητας

lawn1

lawn1

Το καλλωπιστικό γκαζόν οφείλει τον διακοσμητικό του χαρακτήρα στη λεπτή και πυκνή ανάπτυξη και το πλούσιο πράσινο χρώμα του. Δεν είναι πολύ ανθεκτικό σε φορτία. Για τον λόγο αυτό, δεν είναι κατάλληλο για συχνό πέρασμα ή ως χώρος παιχνιδιού. Κουρεύεται δύο φορές την εβδομάδα, χρειάζεται τακτική λίπανση και ποτίζεται με μικρές δόσεις νερού. Το καλλωπιστικό γκαζόν είναι κατάλληλο για όλες τις τοποθεσίες και κάθε έδαφος κήπου.

Χρηστικός χλοοτάπητας

Χρηστικός χλοοτάπητας

Χρηστικός χλοοτάπητας

Ένα χρηστικό γκαζόν είναι ένα ανθεκτικό είδος χλοοτάπητα που είναι κατάλληλο για όλες σχεδόν τις ελεύθερες επιφάνειες γύρω από το σπίτι. Έχει μεσαία αντοχή και είναι ιδανικό για τακτική χρήση από όλη την οικογένεια. Χάρη στη μάλλον αργή του ανάπτυξη, δεν χρειάζεται συχνό κούρεμα. Το γκαζόν αυτό φυτρώνει παντού, εκτός από τη σκιά. Αγαπά τον ήλιο και είναι ανθεκτικό σε φάσεις ξηρασίας.

Αθλητικός χλοοτάπητας

lawn3

lawn3

Ο αθλητικός χλοοτάπητας είναι εξαιρετικά στιβαρός και έχει μεγάλη αντοχή σε φορτία και καιρικές συνθήκες. Το γρασίδι είναι ανθεκτικό και έχει υψηλό ρυθμό αναγέννησης. Γι' αυτό είναι ιδανικό για παιχνίδι, αθλητικές δραστηριότητες και αναψυχή. Οι ανάγκες σε περιποίηση φτάνουν από μεσαίες έως πολύ υψηλές.

Χλοοτάπητας τοπίου

Χλοοτάπητας τοπίου

Χλοοτάπητας τοπίου

Ο χλοοτάπητας τοπίου αναγνωρίζεται από το ανομοιόμορφο πράσινο χρώμα του. Έχει μικρή έως μεσαία αντοχή σε φορτία και είναι κατάλληλος για δημόσιες και ιδιωτικές εκτάσεις. Οι ανάγκες του σε θρεπτικές ουσίες και περιποίηση είναι μικρές έως μεσαίες. Έχει καλή αντοχή στην ξηρασία. Ορισμένα ειδικά είδη ευδοκιμούν και σε ακραία σημεία και σε σκιερά μέρη.