Σπορά

Ποια βήματα απαιτούνται

Εκτός από κατάλληλο κλίμα, το νεαρό γρασίδι κατά τις πρώτες εβδομάδες της ανάπτυξής του χρειάζεται τακτική και προσεγμένη φροντίδα. Αυτό εξασφαλίζει την ομοιόμορφη βλάστηση των σπόρων και καθορίζει τη μετέπειτα ομοιομορφία του γκαζόν. Ένας πιο γρήγορος τρόπος για να αποκτήσετε ένα πράσινο γκαζόν, είναι ο έτοιμος χλοοτάπητας σε ρολά.

Spora

1. Σπορά

Σπορά

Σπορά

Ρίξτε τους σπόρους και το αρχικό λίπασμα με τη βοήθεια ενός διανομέα ή με το χέρι. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι περίπου 15 έως 20 g ανά τετραγωνικό μέτρο. Η υπερβολικά πυκνή σπορά εμποδίζουν την ανάπτυξη των φυτών.

2. Ενσωμάτωση

spora2

spora2

Ενσωματώστε τους σπόρους με έναν ακιδωτό ή πλεγματοφόρο κύλινδρο ή με μια τσουγκράνα, ώστε να θαφτούν σε βάθος περίπου 1 cm. Έτσι δεν μπορεί να τα σκορπίσει ο αέρας και συνδέονται καλύτερα με το χώμα.

3. Πότισμα

spora3

spora3

Διατηρείτε την επιφάνεια μόνιμα  υγρή για τις πρώτες τρεις με τέσσερις εβδομάδες. Αν ξεραθεί το χώμα, δεν θα βλαστήσουν οι σπόροι. Ποτίζετε τα ευαίσθητα βλαστάρια με προσοχή, αποφεύγοντας όσο μπορείτε να πατήσετε το γκαζόν.

4. Κουρέμα

spora4

spora4

Μην κόψετε το γκαζόν σας στη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων. Το πρώτο κούρεμα γίνεται όταν το ύψος των στελεχών έχει φτάσει περίπου στα 10 cm. Είναι προτιμότερο να κουρεύετε λιγότερο και, επομένως, πιο συχνά.

5. Χλοοτάπητας σε ρολό

spora5

spora5

Ο έτοιμος χλοοτάπητας σε ρολό είναι μια εναλλακτική λύση για τη σπορά, που θα εξοικονομήσει αρκετό χρόνο. Μπορείτε να γλιτώσετε μέχρι και έναν ολόκληρο χρόνο δουλειάς για την ανάπτυξη του γκαζόν σας. Ένας καλός χλοοτάπητας σε ρολό επίσης δεν περιέχει ζιζάνια, αλλά από την άλλη έχει σημαντικά υψηλότερο κόστος.

6. Τοποθέτηση χλοοτάπητα σε ρολό

spora6

spora6

Αγοράστε τον χλοοτάπητα από κατάστημα στην περιοχή σας και βεβαιωθείτε ότι είναι φρέσκος. Μπορείτε να στρώσετε τις λωρίδες του χλοοτάπητα οποιαδήποτε εποχή του έτους. Προετοιμάστε το έδαφος, σταθεροποιήστε τις λωρίδες με τον κύλινδρο και ποτίστε με άφθονο νερό τις πρώτες εβδομάδες.