Οδηγός εγκατάστασης χλοοκοπτικού ρομπότ STIHL iMOW®

Χλοοκοπτικό ρομπότ STIHL iMOW® 422 με καλώδιο και οδηγίες χρήσης πάνω σε ξύλινη βεράντα

Το χλοοκοπτικό ρομπότ iMOW® θα περιποιείται το γκαζόν σας αυτόνομα – αλλά για να πετύχετε τα αποτελέσματα που θέλετε, χρειάζεται σωστή εγκατάσταση. Εδώ θα σας εξηγήσουμε πώς.

 

Πίνακας περιεχομένων (πλήρης)

 • Πλεονεκτήματα του χλοοκοπτικού ρομπότ iMOW®
 • Προετοιμασία για εγκατάσταση
 • Εγκατάσταση του iMOW® και θέση σε λειτουργία
 • Εγκατάσταση του σταθμού φόρτισης
 • Εγκατάσταση του σύρματος οριοθέτησης
 • Συμβουλές και μέτρα ασφαλείας
 • Περίληψη

 

 

Γιατί να αγοράσετε ένα χλοοκοπτικό ρομπότ;

Ένα γκαζόν, για να είναι τέλειο, χρειάζεται τακτική συντήρηση. Αυτό γίνεται εύκολα και ξεκούραστα με ένα χλοοκοπτικό ρομπότ, που όχι μόνο κουρεύει το γκαζόν σας, αλλά μικροτεμαχίζει το κομμένο γρασίδι και με τον τρόπο αυτό εμπλουτίζει το έδαφος με θρεπτικά στοιχεία. Αφού εγκαταστήσετε το χλοοκοπτικό σας ρομπότ, χρειάζεται μόνο λίγος χρόνος και καθόλου κόπος για να εξασφαλίσετε το πιο όμορφο γκαζόν που είχατε ποτέ. Για την εγκατάσταση του χλοοκοπτικού σας ρομπότ, το μόνο που χρειάζεται να ρυθμίσετε είναι οι χρόνοι κοπής και η περιοχή κοπής. Όλα τα υπόλοιπα, τα αναλαμβάνει το iMOW®. Εδώ θα σας εξηγήσουμε τη διαδικασία εγκατάστασης του χλοοκοπτικού ρομπότ βήμα προς βήμα.


Εγκατάσταση του χλοοκοπτικού ρομπότ: Μόνος ή με βοήθεια;

Αν θέλετε, οι πιστοποιημένοι αντιπρόσωποί μας μπορούν να αναλάβουν όλη τη διαδικασία εγκατάστασης και ρύθμισης. Μπορείτε να την κάνετε και μόνος σας. Δεν είναι πολύ δύσκολη, αλλά θα χρειαστείτε λίγο χρόνο. Στη συνέχεια θα περιγράψουμε ένα-ένα τα βήματα που χρειάζονται για να ετοιμάσετε το χλοοκοπτικό σας ρομπότ για λειτουργία.

Υλικά που απαιτούνται για την εγκατάσταση του χλοοκοπτικού ρομπότ: χλοοκοπτικό ρομπότ iMOW®, σταθμός φόρτισης, καλώδιο, γάντια, οδηγίες, κιτ εγκατάστασης, και χαρτί και μολύβι

Προετοιμασία

Πριν την εγκατάσταση του χλοοκοπτικού ρομπότ iMOW, συνιστούμε να κουρέψετε το γκαζόν για μία τελευταία φορά, ώστε το ύψος του γρασιδιού να είναι 4 με 5 cm. Αν το έδαφος είναι σκληρό, ποτίστε την περιοχή κοπής. Έτσι θα είναι πιο εύκολο να τοποθετήστε τα καρφιά στερέωσης και τα πασσαλάκια του σταθμού φόρτισης.

 

Για την εγκατάσταση του χλοοκοπτικού σας ρομπότ, θα χρειαστούν τα εξής υλικά:

 • Σταθμός φόρτισης
 • Οδηγίες χειρισμού και Συνοπτικός Οδηγός
 • Σφυρί
 • Πένσα γενικής χρήσης
 • Απογυμνωτής καλωδίων
 • Χαρτί και μολύβι
 • Κιτ εγκατάστασης

 

Επιλέξτε ένα μικρό (S) ή μεγάλο (L) κιτ εγκατάστασης, ανάλογα με το μέγεθος του γκαζόν σας.

Βήμα 1: Οριοθέτηση της περιοχής κοπής

Για αρχή, συνιστούμε να κάνετε ένα σκίτσο του γκαζόν σας και να σημειώσετε πάνω σε αυτό τα σταθερά αντικείμενα που υπάρχουν μέσα στην περιοχή κοπής, όπως π.χ. μια κούνια. Σημειώστε επίσης το σημείο όπου θέλετε να εγκαταστήσετε τον σταθμό φόρτισης και χαράξτε τη διαδρομή του σύρματος που θα οριοθετεί την περιοχή κοπής. Σχεδιάζοντας το σύρμα οριοθέτησης, βεβαιωθείτε ότι δεν διασταυρώνεται πουθενά.

Ένας αντιπρόσωπος της STIHL σχεδιάζει την περιοχή κοπής για ένα χλοοκοπτικό ρομπότ STIHL iMOW® 422

Βήμα 2: Εγκατάσταση και βασικές ρυθμίσεις

Ο οδηγός εγκατάστασης του χλοοκοπτικού σας ρομπότ θα σας καθοδηγήσει σε όλα τα απαραίτητα βήματα για την αρχική εγκατάσταση. Η χρήση είναι εύκολη και διαισθητική: Πρώτα, επιλέγετε γλώσσα και ρυθμίζετε την ημερομηνία και την ώρα. Σιγουρευτείτε για την ημερομηνία, γιατί αλλιώς δεν θα μπορείτε να προγραμματίσετε σωστά το ωράριο λειτουργίας του χλοοκοπτικού ρομπότ.

Πίνακας χειρισμού του χλοοκοπτικού ρομπότ STIHL iMOW® 422

Βήμα 3: Εγκατάσταση του σταθμού φόρτισης

Όταν δεν περιποιείται το γκαζόν, το χλοοκοπτικό ρομπότ iMOW® αποτραβιέται στον σταθμό φόρτισης, όπου φορτίζεται αυτόματα η μπαταρία του ρομπότ. Για την επιλογή του κατάλληλου σημείου εγκατάστασης του σταθμού φόρτισης, θα πρέπει να εξετάσετε ορισμένα κριτήρια.

MI-RMI422PC-AW-037

Βήμα 4: Εγκατάσταση του σύρματος οριοθέτησης

Το σύρμα οριοθέτησης δείχνει στο χλοοκοπτικό ρομπότ, ποια περιοχή να κουρεύει. Ο σταθμός φόρτισης στέλνει ένα σήμα μέσα από το σύρμα, που γίνεται αντιληπτό από το iMOW®.

Δείτε το βίντεο με τις οδηγίες για λεπτομέρειες σχετικά με τη σωστή εγκατάσταση του σύρματος οριοθέτησης γύρω από την περιοχή κοπής και τη σύνδεσή του στον σταθμό φόρτισης.

Εγκατάσταση σύρματος οριοθέτησης για χλοοκοπτικό ρομπότ STIHL iMOW® 422 στην άκρη του γκαζόν

Οδηγίες iMOW (5/8) – Σύνδεση και δοκιμή του σύρματος οριοθέτησης

Βασικά σημεία της εγκατάστασης του σύρματος οριοθέτησης

Τα καρφιά στερέωσης πρέπει να βυθιστούν εντελώς μέσα στο έδαφος, σε απόσταση 28 cm από το όριο της περιοχής κοπής (ή 33 cm για το iMOW® RMI 632). Τοποθετήστε τα καρφιά σε ενδιάμεσες αποστάσεις 1 μέτρου περίπου.

Αποκλείστε τις περιοχές γύρω τα αντικείμενα που πρέπει να αποφεύγει το χλοοκοπτικό ρομπότ, π.χ. παρτέρια λουλουδιών και δέντρα μέσα στην περιοχή κοπής, ή εμπόδια με ύψος μικρότερο από 8 cm (ή μικρότερο από 10 cm, στην περίπτωση του iMOW® RMI 6). Η εγκατάσταση αποκλεισμένων περιοχών πρέπει να ικανοποιεί ορισμένα κριτήρια.

 

Απόσταση από τα όρια της περιοχής κοπής

Η απόσταση ανάμεσα στο όριο της αποκλεισμένης περιοχής και της περιοχής κοπής πρέπει να είναι τουλάχιστον 54 cm για το iMOW® RMI 422 και 66 cm για το iMOW® RMI 632.

 

 

Απόσταση από αντικείμενα

Όπως και κατά την εγκατάσταση του σύρματος οριοθέτησης στην περίμετρο της περιοχής κοπής, πρέπει να προβλέψετε κατάλληλη απόσταση του χλοοκοπτικού ρομπότ γύρω από αποκλεισμένες περιοχές και αντικείμενα: 28 cm για το iMOW® RMI 422 και 33 cm για το iMOW® RMI 632.

 

 

Διάμετρος αποκλεισμένης περιοχής

Η αποκλεισμένη περιοχή πρέπει να έχει ελάχιστη διάμετρο 56 cm (66 cm για το iMOW® RMI 632) και πρέπει επίσης να βρίσκεται απόσταση 44 cm από το εξωτερικό όριο της περιοχής κοπής (54 cm για το RMI 622).

Η διάμετρος των αποκλεισμένων περιοχών δεν πρέπει να υπερβαίνει τα τρία μέτρα.

Μπορείτε να βρείτε όλες τις λεπτομέρειες και τους κανόνες για τις αποκλεισμένες περιοχές στις οδηγίες χρήσης.

Συμβουλή από τους επαγγελματίες της STIHL: Αρκετά γρήγορα μετά τη χειροκίνητη εγκατάσταση, το σύρμα οριοθέτησης θα ενσωματωθεί στο έδαφος. Ωστόσο, μπορείτε επίσης να το θάψετε στο χώμα σε βάθος έως 10 cm, π.χ. με τη χρήση ενός ειδικού μηχανήματος τοποθέτησης καλωδίων.

Ένας αντιπρόσωπος της STIHL χρησιμοποιεί τον πίνακα χειρισμού του χλοοκοπτικού ρομπότ STIHL iMOW® 422 σε έναν κήπο

Συμβουλές και μέτρα ασφαλείας

Εδώ ακολουθούν μερικές ακόμα συμβουλές, συμπληρωματικά προς τον οδηγό εγκατάστασής μας.

 

Ρύθμιση ύψους κοπής

Για τις πρώτες εβδομάδες, ρυθμίστε το ύψος κοπής του χλοοκοπτικού ρομπότ στα 5 cm. Έτσι αποφεύγονται οι ζημιές στο σύρμα οριοθέτησης πριν αυτό ενσωματωθεί στο έδαφος και εξασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία του χλοοκοπτικού σας ρομπότ. Αν θέλετε, μπορείτε να επιλέξετε μικρότερο ύψος κοπής αργότερα. Σε περιόδους παρατεταμένης ανομβρίας, συνιστούμε να μην κόβετε πολύ κοντά το γκαζόν ώστε να μην ξεραθεί το έδαφος και να μην καεί το γρασίδι.

 

Οδηγίες ασφαλείας

Το χλοοκοπτικό ρομπότ STIHL iMOW® πληροί όλες τις σημερνές προδιαγραφές ασφαλείας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε τα εξής: Όσο γίνεται, μην μπαίνετε στο γκαζόν κατά τις ώρες λειτουργίας του χλοοκοπτικού ρομπότ iMOW®. Φροντίστε επίσης να μην υπάρχουν παιδιά ή ζώα στο γκαζόν κατά τις ώρες αυτές.

Βεβαιωθείτε ότι το χλοοκοπτικό ρομπότ λειτουργεί μόνο κατά τη διάρκεια της μέρας, για να μη θέσετε σε κίνδυνο τα νυκτόβια ζώα. Το iMOW® μπορεί άνετα να ολοκληρώσει όλη την εργασία κατά τη διάρκεια της μέρας.

 

Εγκατάσταση του χλοοκοπτικού ρομπότ από τον αντιπρόσωπο

Αν προτιμάτε να αναθέσετε την εγκατάσταση σε αντιπρόσωπο της STIHL, μπορείτε να το κανονίσετε μαζί του. Ο αντιπρόσωπος στην περιοχή σας είναι πρόθυμο να σας βοηθήσει, ώστε να ξεκινήσετε χαλαρά την εποχή του κήπου!

 

 

Περίληψη: Εγκατάσταση χλοοκοπτικού ρομπότ

 

 • Προετοιμάστε την περιοχή κοπής με μια μηχανή κοπής γκαζόν ρυθμισμένη σε ύψος κοπής 4 με 5 cm
 • Ο οδηγός εγκατάστασης του iMOW® θα σας καθοδηγήσει στην εγκατάσταση
 • Το ιδανικό σημείο εγκατάστασης του σταθμού φόρτισης είναι ένα σκιερό, επίπεδο μέρος με κατάλληλη παροχή ρεύματος σε κοντινή απόσταση
 • Εγκαταστήστε το σύρμα οριοθέτησης στα όρια της περιοχή κοπής
 • Μπορείτε να ζητήσετε από τον αντιπρόσωπο της STIHL να αναλάβει την εγκατάσταση του χλοοκοπτικού σας ρομπότ