Η φροντίδα των Κωνοφόρων κήπου

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την φροντίδα των Κωνοφόρων κήπου, τις ποικιλίες τους και την ασθένειες που μπορεί να τα προσβάλουν.

διάφορες ποικιλίες κωνοφόρων δέντρων

Τα κωνοφόρα δέντρα αποτελούν πιθανότατα μια από τις πλέον αγαπημένες επιλογές στη διαμόρφωση ενός εξωτερικού χώρου, και όχι άδικα. Τα είδη αυτά χρησιμοποιούνται ευρέως ως καλλωπιστικά λόγω των σχετικά μικρών απαιτήσεών τους και παράλληλα λόγω της ιδιαιτερότητας της κόμης τους, η οποία τα καθιστά ιδανικά για διαμόρφωση σε ποικίλους σχηματισμούς, με πιο συνηθισμένο αυτό του φυτοφράχτη. 

Τα είδη των κωνοφόρων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καλλωπιστικά στη χώρα μας είναι ποικίλα, ωστόσο δεν είναι όλα κατάλληλα για τους ίδιους σκοπούς. 

Στην αγορά θα συναντήσουμε κωνοφόρα κατάλληλα για δημιουργία πράσινου «φόντου» ως διαμόρφωση φραχτών, για οριοθέτηση ή και παρεμποδιση του ανέμου και της σκόνης, καθώς και για ακουστική μόνωση. Παρακάτω θα δούμε ορισμένα από τα πλέον διαδεδομένα αειθαλή κωνοφόρα που χρησιμοποιούνται ευρέως σε κήπους και πλατείες της χώρας μας.

Είδη κονωφόρων δέντρων

Είδη Κωνοφόρων

Βρείτε ακολούθως τις διαθέσιμες ποικιλίες κωνοφόρων δέντρων, τα βασικά χαρακτηριστικά κάθε ποικιλίας, αλλά και που μπορείτε να την φυτέψετε!

Ρυθμός Ανάπτυξης- Ποιο κερδίζει;

Επειδή αρκετοί άνθρωποι ρωτάνε για το ρυθμό ανάπτυξης αυτών των φυτών, σίγουρα ο πρωταθλητής είναι το λέιλαντ. Περίπου 1-2 χρόνια μετά τη φύτευσή του, το λέιλαντ αρχίζει να αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς που μπορεί να φτάσουν και τα 120 με 140 εκατοστά το χρόνο σε ύψος, δεδομένου ότι οι συνθήκες είναι βέβαια ιδανικές. Τα υπόλοιπα προαναφερθέντα είδη όμως δεν πάνε πίσω, καθώς και η Αριζόνα υπό ευνοϊκές συνθήκες μπορεί να αυξάνεται περιπου 100 με 120 εκατοστά το χρόνο σε ύψος. Τα Goldcrest και η πυραμιδοειδής τούγια μπορούν υπό ευνοϊκές συνθήκες να αυξάνονται έως και 60 εκατοστά το χρόνο σε ύψος. Παρόλα αυτά, τον πρώτο χρόνο φύτευσης των κωνοφόρων, και δεδομένου ότι βρίσκονται σε νεαρή ηλικία, προσπαθούν να αναπτύξουν το ριζικό τους σύστημα, με αποτελεσμα να μην παρατηρείται αξιοσημείωτη ανάπτυξη σε ύψος και οι ιδιοκτήτες των κήπων να απογοητεύονται. Τα επόμενα χρόνια όμως, και καθώς ωριμάζουν, η ανάπτυξή τους μπορεί να είναι πραγματικά εντυπωσιακή. Ακόμα για την τούγια, έχει καταγραφεί αύξηση έως και 2 μέτρα σε ύψος το χρόνο αλλά από το δέκατο έτος και μετά. Σε κάθε περίπτωση, αν θέλουμε άμεσα να κατασκευάσουμε έναν πυκνό φυτοφράχτη, χρειάζεται να αγοράσουμε ψηλά δέντρα (2,20 μέτρα και άνω), και να τα φυτέψουμε σε αποστάσεις 1 μέτρο από οποιαδήποτε μάντρα και τουλάχιστον 1 με 1,2 μέτρα απόσταση δέντρο από δέντρο. 

Η φροντίδα των κωνοφόρων δέντρων

Διαβάστε ακολούθως τα πάντα σχετικά με την φροντίδα των κωνοφόρων δέντρων. Ποια πρέπει να είναι η προετοιμασία του εδάφους, πως και πότε πρέπει να φυτεύονται, πως πρέπει να γίνεται το πότισμα και η λίπανση τους, πως και πότε πρέπει να κλαδεύονται, αλλά και ποιες είναι οι συνηθέστερες ασθένειες που τα απειλούν.

πηγή: wikifarmer.com/el