Φτιάξτε το δικό σας κάθετο και κρεμαστό κήπο

Βρείτε εδώ αναλυτικά τα βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να δημιουργήσετε τον δικό σας κάθετο κρεμαστό κήπο.

μία κοπέλα με πιασμένα τα μαλλιά ποτίζει τα λουλούδια της στον κάθετο κήπο του μπαλκονιού της

Αρκετοί αναγνώστες μας αναζητούν ιδέες έτσι ώστε να δώσουν χρώμα και ομορφιά σε μπαλκόνια, βεράντες και εξωτερικούς διαδρόμους ή περάσματα με ιδιαίτερη έλλειψη χώρου. Η απάντηση δεν είναι άλλη φυσικά από τη δημιουργία κάθετων – κρεμαστών κήπων. Οι κάθετοι κρεμαστοί κήποι έχουν πάρα πολλά πλεονεκτήματα, καθώς δε χρειάζονται καθόλου χώρο και εκμεταλλεύονται έναν τοίχο, που αλλιώς θα έδειχνε μονότονος και βαρετός. Το γεγονός ότι εκτείνονται σε ύψος από 1,40 έως και 1,90 μέτρα, σημαίνει ότι βρίσκονται στο ύψος του ματιού και μαγνητίζουν τα βλέμματα πολύ περισσότερο ακόμα και από την πιο εντυπωσιακή γλάστρα που όμως βρίσκεται στο έδαφος. Είναι σίγουρο ότι η ελάχιστη προσπάθεια που χρειάζεται για τη δημιουργία ενός κάθετου κήπου θα σας ανταμείψει. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε μια ιδέα για δημιουργία κρεμαστού κήπου σε μπαλκόνι, που δεν κοστίζει απολύτως τίποτα πέρα από την αγορά των φυτών (περίπου 38 ευρώ) και πραγματικά θα μεταμορφώσει ένα μονότονο και γκρίζο μπαλκόνι. 

Όλα τα παραπάνω φυτά στις 2 φωτογραφίες κόστισαν λιγότερο από 40 ευρώ στο φυτώριο της γειτονιάς. 

Τοποθετούμε προσεκτικά τις γλάστρες με τους γάντζους στα κατάλληλα σημεία, προσέχοντας να αφήσουμε αποστάσεις και να μην ασφυκτιούν. Ο σωστός αερισμός κάθε φυτού είναι σημαντικός για την υγεία του. Από εδώ και πέρα, το πιο σημαντικό ίσως σημείο που πρέπει να τονιστεί είναι το πότισμα και δευτερευόντως η λίπανση. Σε κρεμαστούς κήπους που εκτίθενται στον άνεμο και το ηλιακό φως, υπάρχει το φαινόμενο το χώμα να ξεραίνεται πολύ πιο γρήγορα από ότι σε γλάστρα που βρίσκεται στο έδαφος και έχει από κάτω το ειδικό πιατάκι για να κρατάει το νερό. Αρκετές όμορφες κρεμαστές γλάστρες ξεραίνονται λόγω έλλειψης νερού. Θα πρέπει να προσέχουμε να διαβρέχουμε επαρκώς τη ρίζα και όχι τους πράσινους ιστούς του φυτού. 

κρεμαστός κήπος στο μπαλκόνι σπιτιου

Πότισμα και Λίπανση

Είναι σαφές ότι τα περισσότερα από τα φυτά που έχουμε επιλέξει για τη διάταξη αυτή ειδικά το καλοκαίρι θέλουν πότισμα τουλάχιστον μέρα παρά μέρα μέχρι κορεσμού, δηλαδή έως ότου αντιληφθούμε ότι στο κάτω μέρος της γλάστρας αρχίζει και τρέχει έστω και λίγο νερό. Επίσης, όλα τα φυτά που παράγουν εντυπωσιακά άνθη είναι αλήθεια ότι χρειάζονται την προσθήκη ενός ισορροπημένου (π.χ. 7-7-7) υδατοδιαλυτού λιπάσματος τουλάχιστον μία φορά την άνοιξη και μία κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εξαίρεση εδώ αποτελεί η πολυετής μας κρεμαστή πετούνια. Προκειμένου να παράγει τα τόσο εντυπωσιακά και πυκνά της άνθη, η πετούνια αυτή χρειάζεται υδατοδιαλυτό λίπασμα τουλάχιστον μία φορά στις δύο εβδομάδες. 

Κλάδεμα και Κορυφολόγημα

Όσο περισσότερο κλαδεύουμε, τόσο πιο πολύ θα μεγαλώσουν τα φυτά μας και θα αναγεννηθούν. Ο σκοπός κάθε φυτού είναι να παράγει σπόρους και να αναπαράγεται. Όπως όλα τα υπόλοιπα, έτσι και οι πετούνιες, διμορφοθήκες, ζήνιες και τα γεράνια είναι γενετικά ρυθμισμένα έτσι ώστε να παράγουν σπόρους σε ένα ορισμένο στάδιο του βιολογικού τους κύκλου. Ωστόσο, αν αφήσουμε τα λουλούδια να παράγουν σπόρους, τα φυτά θα αφιερώσουν όλη τους την ενέργεια στη διαδικασία παραγωγής σπόρων και έτσι θα σταματήσουν να ανθίζουν. Συνεπώς, αν θέλουμε να επεκτείνουμε την περίοδο ανθοφορίας των φυτών, θα πρέπει να αφαιρέσουμε κάθε μέρος φυτού που περιέχει ανώριμους σπόρους. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται κορυφολόγημα, και οι περισσότεροι κηπουροί εκτελούν αυτές τις δύο προαναφερθείσες διαδικασίες (pinching και deadheading) σε μία συνεδρία. Η αρμπαρόριζα, το θυμάρι και το δενδρολίβανο επίσης χρειάζονται τακτικό κλάδεμα, κορυφολόγημα και καθαρισμό των μαραμένων και μη υγιών βλάστών. Tα ψαλίδια κλαδέματος που θα χρησιμοποιήσουμε κατά το κορυφολόγημα καλό είναι να είναι υψηλής ποιότητας και να συνοδεύονται από τα απαραίτητα πιστοποιητικά.

Για τα πολυετή μας φυτά (κρεμοκλαδής πετούνια, αρμπαρόριζα, δενδρολίβανο, διμορφοθήκη, θυμάρι και γεράνι), όταν πιάσουν τα πρώτα κρύα μετά τον Οκτώβριο-Νοέμβριο περίπου και ανάλογα την περιοχή και τις καιρικές συνθήκες, καθαρίζουμε τα ξερά άνθη, μειώνουμε σε μέγεθος τα πράσινα μέρη του φυτού και τα αφήνουμε να περάσουν το χειμώνα. Καλό θα ήταν όταν υποψιαζόμαστε ότι θα επικρατήσει παγετός, να τοποθετούμε τις γλάστρες μας σε ένα προστατευμένο σημείο, έτσι ώστε να μην υποστούν θερμοκρασίες κάτω του μηδενός για πολλές ώρες.

Και μια τελευταία συμβουλή: Αν δείτε ξαφνικά, μετά από αλλαγή θέσης της γλάστρας ή μετά από μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα, κάποιο φυτό σας να μαραίνεται και να πεθαίνει, δεν αξίζει ούτε να στεναχωρηθείτε ούτε να ξοδέψετε χρόνο και ενέργεια για να το αναγεννήσετε. Και αυτό γιατί πιθανότατα δεν θα τα καταφέρετε. Τα φυτά σε γλάστρα έχουν συγκεκριμένη διάρκεια ζωής και υπάρχουν πολλοί παράγοντες που απειλούν την ευρωστία και τη ζωτικότητά τους. Ειδικά μάλιστα σε κρεμαστούς κήπους, τα φυτά είναι επιπλέον εκτεθειμένα σε δυνατούς κρύους ή ζεστούς ανέμους. Μάλλον λοιπόν ήρθε η ώρα να αγοράσετε νέα ετήσια ή πολυετή φυτά, που θα είναι σε θέση να σας χαρίσουν τα χρώματά τους για τα επόμενα χρόνια.

Πηγή: wikifarmer.com/el