Φροντίδα τριανταφυλλιάς για αρχάριους

Πλήρης οδηγός

Μία γυναίκα με ψάθινο καπέλο μυρίζει ένα τριαντάφυλλο

Τα τριαντάφυλλα θεωρούνται μεταξύ των πλέον δημοφιλών και ευρέως καλλιεργούμενων καλλωπιστικών φυτών στον πλανήτη. Τα συναντούμε σχεδόν παντού, από μπαλκόνια και αυλές μέχρι στους πιο διάσημους βασιλικούς κήπους του κόσμου.

Η τριανταφυλλιά είναι ένα πολυετές φυλλοβόλο φυτό, που ανήκει στο γένος Rosa και στην οικογένεια Rosaceae. Το γένος Rosa περιλαμβάνει εκατοντάδες είδη και χιλιάδες ποικιλίες τριανταφυλλιάς, κάθε μία από από τις οποίες παρουσιάζει διαφορετικά φαινοτυπικά χαρακτηριστικά. Έτσι, μπορούμε να βρούμε τριανταφυλλιές θαμνώδεις, αναρριχητικές, έρπουσες ή νάνες ποικιλίες, ποικιλίες που καλλιεργούνται για το εξαιρετικής ποιότητας ξύλο τους, για δρεπτά άνθη, τους καρπούς τους, ακόμα και για το αιθέριο έλαιο τους.

Το στέλεχος του φυτού είναι ξυλώδες και καλύπτεται από αγκάθια, ενώ τα φύλλα του είναι περιττόληκτα και σύνθετα. Τα χρώματα των λουλουδιών ανήκουν συνήθως στη ροζ-κόκκινη παλέτα, αν και σήμερα, βρίσκουμε ποικιλίες σε διάφορους χρωματισμούς όπως λευκό, κίτρινο, ροζ, κόκκινο, ακόμα και μαύρο. 

Τα τριαντάφυλλα καλλιεργούνται κυρίως για τα άνθη τους. Ωστόσο, ορισμένες ποικιλίες καλλιεργούνται επίσης για το ξύλο τους, το οποίο είναι άριστης ποιότητας και χρησιμοποιείται συχνά σε εσωτερικούς χώρους (σαλόνι) αυτοκινήτων, ακόμη και στη βιομηχανία όπλων. Τα άνθη του φυτού χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά, αλλά έχουν και άλλες χρήσεις. Τα πέταλα του άνθους περιέχουν ένα εξαιρετικά ποιοτικό αιθέριο έλαιο, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία καλλυντικών και αρωμάτων. Επιπλέον, τα πέταλα ορισμένων ποικιλιών χρησιμοποιούνται στην παραγωγή γλυκών και μαρμελάδων. 

Εχθροί και ασθένειες των τριαντάφυλλων

Δυστυχώς, τα τριαντάφυλλα συχνά υποφέρουν από διάφορες μυκητολογικές και βακτηριακές προσβολές, καθώς και από διάφορους εχθρούς που μειώνουν σημαντικά την παραγωγή ανθέων. Μερικά από τα πιο συχνά προβλήματα των τριαντάφυλλων είναι:

Πηγή: wikifarmer.com/el