Δυόσμος σε γλάστρα

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

πράσινο Δυόσμος στη γλάστρα

Ο δυόσμος (Mentha spicata) είναι ένα πολυετές αρωματικό φυτό, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Lamiaceae (η οικογένεια που περιλαμβάνει το βασιλικό, το δεντρολίβανο, τη λεβάντα και άλλα). Το φυτό παράγει φύλλα με πλούσιο άρωμα που έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε αιθέριο έλαιο. Το αιθέριο έλαιο του δυόσμου παράγεται με απόσταξη των φύλλων και χρησιμοποιείται στην βιομηχανία φαρμάκων και καλλυντικών. Οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές δράσεις των φύλλων του δυόσμου αλλά και του αιθέριου ελαίου που παράγεται από τα φύλλα του έχουν αποδειχθεί με έγκυρες επιστημονικές μελέτες. Οι πολλαπλές χρήσεις και η υψηλή αξία του αιθέριου ελαίου του δυόσμου έχουν καθιερώσει το φυτό αυτό ως μία παγκοσμίως σεβαστή, αναγνωρισμένη και αναντικατάστατη καλλιέργεια, με πολλά εκατομμύρια τζίρο ετησίως.

κοντινές φωτογραφίες από δυόσμο και διάφορες χρήσεις του σε ποτά

Εκτός όμως από την προσθήκη του σε στοματικά διαλύματα, καλλυντικά, φάρμακα, αναψυκτικά, σάλτσες και άλλα προϊόντα, ο δυόσμος έχει πραγματικά αναρίθμητες χρήσεις στην κουζίνα μας και μπορεί να συνοδεύσει το κρέας, μία κρύα σαλάτα, να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό μαριναρίσματος, αλλά και να προστεθεί ως η τελευταία πινελιά σε διάφορα cocktails. 

Μία γλάστρα με δυόσμο θα λέγαμε ότι είναι σχεδόν απαραίτητη σε κάθε μπαλκόνι, καθώς πρόκειται για ένα φυτό που ζητάει τόσο λίγα, αλλά δίνει τόσο πολλά. Μπορούμε με ελάχιστη φροντίδα να έχουμε φρέσκα φύλλα δυόσμου κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου στη χώρα μας. Το φυτό δυόσμου είναι αρκετά εύκολο στην καλλιέργεια, υπό την προϋπόθεση ότι έχουμε καλά στραγγιζόμενο έδαφος με μερική ή πλήρη έκθεση σε άμεσο ηλιακό φως.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία άψογη επιλογή για φύτευση σε γλάστρα στο μπαλκόνι, καθώς έτσι- όντας περιορισμένο- θα αποφύγουμε και το πρόβλημα της επέκτασης του δυόσμου σε σημεία του κήπου που δεν θέλουμε. Ο δυόσμος μόλις εγκατασταθεί σε ένα έδαφος και βρει καλές συνθήκες, λειτουργεί ως ζιζάνιο προχωρώντας με ριζώματα σε άλλα σημεία του κήπου. 

Αγορά Φυτού και Προετοιμασία. 

Αν και μπορούμε κάλλιστα να ξεκινήσουμε το δυόσμο από σπόρους ή από μοσχεύματα, ο πιο εύκολος τρόπος είναι να αγοράσουμε ένα έτοιμο φυτό. Ξεκινάμε λοιπόν με την αγορά του φυτού από το πλησιέστερο φυτώριο. Εκτός όλων των άλλων, πρόκειται για μια πολύ οικονομική επιλογή, καθώς το γλαστράκι αυτό κοστίζει μόλις 2 ευρώ. Όπως παρατηρούμε, το φυτό φαίνεται ταλαιπωρημένο, και χρειάζεται ένα καθάρισμα πριν τη μεταφύτευση. Αφαιρούμε λοιπόν με ένα ψαλίδι προσεκτικά τους ξερούς βλαστούς, τα φύλλα, και βέβαια τα άνθη, που όπως θα αναφερθεί και παρακάτω, καλό είναι να μην τα ξαναδούμε ποτέ. 

ασθένειες που μπορεί να εμφανίσει ο δυόσμος

Μεταφύτευση

Αφού απομακρύναμε το φυτικό υλικό που ήταν απαραίτητο να αφαιρεθεί, διαλέγουμε μια αρκετά μεγαλύτερη γλάστρα για να μεταφυτεύσουμε το δυόσμο μας. Καλό είναι να διαλέξουμε μια γλάστρα με διάμετρο βάσης τουλάχιστον 20 εκατοστά. Η εικονιζόμενη γλάστρα έχει διάμετρο βάσης 21 εκατοστά, ύψος 24 εκατοστά και χωρητικότητα 9,5 λίτρων. Αυτή είναι η μικρότερη γλάστρα που θα μπορούσαμε να διαλέξουμε για το δυόσμο μας. Στη συνέχεια, διαλέγουμε ένα κοινό φυτόχωμα που μπορούμε να βρούμε στο εμπόριο, καθώς ο δυόσμος δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις σε έδαφος. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που θα τον δούμε να φυτρώνει σε βραχώδη εδάφη. Θα ήταν όμως πολύ επωφελές να αναμείξουμε κομπόστ αλλά και ποταμίσια άμμο στο εδαφικό μείγμα της γλάστρας. Ακολούθως, μεταφυτεύουμε προσεκτικά το φυτό μας στη μεγαλύτερη γλάστρα και ποτίζουμε καλά. Εκτός από το εσωτερικό μέρος της γλάστρας, θα μπορούσαμε να προσθέσουμε κομπόστ και στην επιφάνεια της γλάστρας, έτσι ώστε να εμποδίζεται η γρήγορη εξάτμιση νερού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. 

βήμα προς βήμα η μεταφύτευση του δυόσμου