Αντιμετώπιση Aγριόχορτων με Μηχάνημα Κοπής ή με χρήση Φαρμάκου;

Μάθετε για τις επιπτώσεις του ψεκασμού με ζιζανιοκτόνα και επιλέξτε τον κατάλληλο τρόπο διαχείρισης για να προστατεύσετε το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων.

ένα χωράφι γεμάτο αγριόχορτα

Καθώς το καλοκαίρι πλέον έχει μπει για τα καλά, οι θερινές εργασίες στον κήπο του σπιτιού ή του χωραφιού μας βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Μία από αυτές είναι το κόψιμο των αγριόχορτων και ζιζανίων. Πρόκειται για μία διαδικασία η οποία πρέπει να γίνεται αρκετά συχνά γιατί αλλιώς ξεκινούν πολλά προβλήματα. Τα προηγούμενα χρόνια η ενέργεια αυτή ήταν εντελώς προαιρετική. Όμως, στις μέρες μας και μετά από τόσες καταστροφικές πυρκαγιές μέσα στον αστικό ιστό παραθαλάσσιων περιοχών και μη, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Πλέον, ο ιδιοκτήτης ενός κήπου ή ενός χωραφιού είναι υποχρεωμένος από το νόμο να φροντίσει να καθαρίσει την ιδιοκτησία του από ανεπιθύμητα αγριόχορτα, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν ή να εντείνουν μια πυρκαγιά και να βοηθήσουν το καταστροφικό πέρασμά της μέσα από το χωράφι προς την επόμενη παρακείμενη ιδιοκτησία. 

Αγριόβρωμη, τσουκνίδα, γαϊδουράγκαθο, οξαλίδα, τριβόλι, σινάπι, βέλιουρας, άγριο βλήτο, κολλιτσίδα, τάτουλας, χηνοπόδιο, αγριοβαμβακιά είναι μερικά μόνο από τα εκατοντάδες αγριόχορτα που συναντάμε πολύ συχνά σε κήπους και χωράφια. Αν κατά τις αρχές του καλοκαιριού δεν αναλάβουμε δράση, κατά τον Ιούλιο και Αύγουστο θα έχουμε στο χωράφι μας μια μεγάλη ποσότητα ξερών χόρτων τα οποία λειτουργούν σαν ωρολογιακή βόμβα και μπορούν να αναφλεγούν με την παραμικρή ευκαιρία (π.χ. ένα τσιγάρο). Ποιος είναι όμως ο πιο ασφαλής τρόπος για να αντιμετωπίσουμε τα ζιζάνια σωστά και χωρίς περιβαλλοντικές επιπτώσεις;

Στις μέρες μας, δύο είναι οι τρόποι που γίνεται η αντιμετώπιση των αγριόχορτων σε εκτάσεις μη εμπορικά καλλιεργήσιμες (δηλαδή ακαλλιέργητα χωράφια και κήπους). Ο πρώτος είναι ο ψεκασμός με ζιζανιοκτόνα και ο δεύτερος είναι το κόψιμο χόρτων με μηχάνημα που χρησιμοποιεί μεσινέζα ή μαχαίρια. Σε κάθε περίπτωση, όταν σχεδιάζουμε να εκτελέσουμε την μία ή την άλλη μέθοδο διαχείρισης ζιζανίων, πρέπει πρώτα απ’ όλα να επιλέξουμε τον κατάλληλο τεχνικό εξοπλισμό, έτσι ώστε το αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον να είναι το ελάχιστο: Θα πρέπει να σκεφτούμε το έδαφος, τη δραστηριότητα των ωφέλιμων μικροοργανισμών, τα έντομα, το περιβάλλον, τον υδροφόρο ορίζοντα, τις τυχόν γειτονικές καλλιέργειες και τους ανθρώπους που διαβιούν κοντά στο χωράφι μας. 

Ψεκασμός με Ζιζανιοκτόνα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σίγουρα το πιο εύκολο πράγμα είναι να ψεκάσει κανείς περνώντας όλο το χωράφι με ένα ζιζανιοκτόνο. Θα πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο ασφαλές είναι να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε χημικό ζιζανιοκτόνο. Επιτρέπεται η δραστική ουσία που έχουμε επιλέξει αν είμαστε εντός οικισμών; Ακόμα και αν επιτρέπεται η χρήση κάποιας χημικής ουσίας δεν σημαίνει ότι μπορούμε να την εφαρμόζουμε ανεξέλεγκτα. 

Τι πρέπει να έχουμε υπόψη μας κατά τον ψεκασμό με ζιζανιοκτόνα.

  1. Αποτελεσματικότητα. Οι εφαρμογές ζιζανιοκτόνων έχουν αρκετές φορές διαφορετικά αποτελέσματα σε διαφορετικά είδη φυτών. Εν αντιθέσει με το κόψιμο χόρτων με χορτοκοπτικά μηχανήματα, όπου εκεί η κοπή είναι ομοιόμορφη σε όλο το χωράφι μας, με τον ψεκασμό ενδέχεται μετά την εφαρμογή του ζιζανιοκτόνου να διαπιστώσουμε ότι π.χ. έχουμε απαλλαγεί από τα πλατύφυλλα ζιζάνια και όχι από τα μεσόφυλλα και τα αγρωστώδη. Ιδιαίτερα κάποια οικολογικά ζιζανιοκτόνα που επιτρέπονται εντός οικισμών είναι σχεδόν σίγουρο ότι εξαιρούν από τη δράση τους ολόκληρες κατηγορίες φυτών, με αποτέλεσμα να μη λύνεται το πρόβλημα. 
  2. Ανθεκτικότητα. Είναι γνωστό ότι όταν εφαρμόζουμε συχνά ζιζανιοκτόνα, η φύση αντιδρά και προσδίδει ανθεκτικότητα στα ζιζάνια έναντι των ουσιών αυτών. Όσο πιο ισχυρό είναι ένα ζιζανιοκτόνο, τόσο πιο έντονη και γρήγορη αντίδραση θα έχουμε από τη φύση. Υπάρχουν χιλιάδες παραδείγματα, ωστόσο χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αποτελεί η πασίγνωστη ουσία glyphosate, η οποία κατά το παρελθόν εθεωρείτο ιδιαίτερα δυνατή, ικανή να σαρώσει τα πάντα. Πρόκειται για ένα μεταφυτρωτικό διασυστηματικό, μη εκλεκτικό ζιζανιοκτόνο για την καταπολέμηση ετήσιων και πολυετών ζιζανίων. Στις μέρες μας, ιδιαίτερα στις Ηνωμένες Πολιτείες, κανείς δεν περίμενε το γνωστό ζιζάνιο Lolium multiflorum να αποδειχθεί τόσο δύσκολος αντίπαλος για την κατά τα άλλα ανίκητη ουσία. Μέσω σταυρεπικονίασης, τα γονίδια μπορούν να μεταφερθούν εντός και μεταξύ των πληθυσμών με τη μεταφορά γύρης και, ως αποτέλεσμα, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για μεταφορά γονιδίων και συσσώρευση διαφορετικών χαρακτηριστικών στα φυτά. Η μεταφορά γονιδίων μπορεί να περιλαμβάνει διάφορα χαρακτηριστικά αντοχής στα ζιζανιοκτόνα και η αντοχή αυτή που αναπτύσσεται σε μία ουσία μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα μέσα σε ένα χωράφι ή ακόμη και σε γειτονικούς πληθυσμούς. Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το Lollium multiflorum στην κοιλάδα του Σακραμέντο είναι ευρέως ανθεκτικό στην ουσία glyphosate, όπως και σε άλλους τύπους πολύ ισχυρών ζιζανιοκτόνων (π.χ. fluazifop-p-butyl). Διαβάστε περισσότερα εδώ. Συνεπώς, το να εφαρμόζουμε ζιζανιοκτόνα ακόμα και σε περιοχές όπου επιτρέπεται -εκτός των άλλων αρνητικών- σταδιακά θα δημιουργήσει ανθεκτικότητες στα ζιζάνια και θα καταστήσει τους ψεκασμούς με κάποιες ουσίες εντελώς αναποτελεσματικούς. Αυτό θα οδηγήσει τους επιστήμονες να δημιουργήσουν ακόμα πιο ισχυρές ουσίες, στις οποίες πάλι κάποια ζιζάνια θα εμφανίσουν ανθεκτικότητα, και αυτός ο φαύλος κύκλος προκαλεί τεράστια ζημιά στο οικοσύστημα. 
  3. Διάβρωση και Υποβάθμιση εδάφους – Διάβρωση Υδάτινων Πόρων. Με τη χρήση ζιζανιοκτόνων είναι αυτονόητο ότι θα αδρανοποιήσουμε και θα θανατώσουμε ένα πολύ μεγαλύτερο αριθμό οργανισμών και μικροοργανισμών από αυτόν που θα μπορούσαμε με το απλό κόψιμο χόρτων. Πολλά χημικά ζιζανιοκτόνα έχει αποδειχθεί ότι περιέχουν πιθανώς καρκινογόνες ουσίες, ενώ άλλα φάρμακα φτάνουν στον υδροφόρο ορίζοντα και είναι τοξικά στα ψάρια και σε άλλους υδρόβιους οργανισμούς, γεγονός που καταδεικνύει περαιτέρω τη ζημιά στο οικοσύστημα χρησιμοποιώντας τέτοιου είδους χημικά. Ακόμη, αν τελικά αλλάξουμε γνώμη και θέλουμε στον κήπο αυτόν να καλλιεργήσουμε κάποια λαχανικά, τι γίνεται; Αρκετά ζιζανιοκτόνα έχουν χρόνια δράση και ίσως χρειαστεί να περιμένουμε πολύ καιρό πριν μας επιτραπεί να καλλιεργήσουμε κάποιο φυτό, τους καρπούς του οποίου θα καταναλώσουμε. 
  4. Κίνδυνος σε Γειτονικές Καλλιέργειες. Σταγονίδια από τα ζιζανιοκτόνα μπορούν να μετακινηθούν σε μια απόσταση ικανή να επηρεάσει γειτονικές ιδιοκτησίες σε μια μέρα με μέτριο ή ισχυρό άνεμο, ενώ αρκετές από αυτές τις ουσίες μπορούν εύκολα να εξατμιστούν σε μια ζεστή και υγρή μέρα. Εάν υπάρχει άνεμος, πρέπει να γνωρίζουμε την ταχύτητα και την ακριβή κατεύθυνση του ανέμου. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ψεκάζουμε εάν η ταχύτητα του ανέμου είναι πάνω από 15 χιλιόμετρα ανά ώρα. Ακόμα όμως και σε μικρότερες ταχύτητες ανέμου, πρέπει να γνωρίζουμε ακριβώς την κατεύθυνση του και να έχουμε μελετήσει τη γειτονική περιοχή που μπορεί να επηρεαστεί. 

Αντιθέτως, αν επιλέξουμε την κοπή αγριόχορτων με κάποιο μηχάνημα, μπορούμε να απαλλαχτούμε για κάποιο διάστημα από όλα τα ζιζάνια (το χωράφι μας είναι ομοιόμορφο μετά την κοπή), ενώ αναμφισβήτητα συμβάλλουμε στη βελτίωση του εδάφους μας. Η στρωμνή των ζιζανίων που θα αφήσουμε στο χωράφι μετά το κόψιμο δεν αφήνει γυμνό το έδαφος και το προστατεύει από τη διάβρωση που προκαλούν οι έντονες βροχοπτώσεις και ο άνεμος. Επίσης, η στρωμνή αυτή καθώς αποσυντίθεται είναι αυτονόητο ότι λειτουργεί σαν φυσικό λίπασμα βραδείας και συνεχούς αποδέσμευσης, ενώ παράλληλα αυξάνει την ικανότητα συγκράτησης υγρασίας του εδάφους και βελτιώνει τα φυσικοχημικά του χαρακτηριστικά. 

Η κοπή αγριόχορτων και ζιζανίων λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, όταν γίνεται στον κατάλληλο χρόνο. Πολλοί πιστεύουν ότι η κοπή ζιζανίων με μεσινέζα ή μαχαίρια εξαπλώνει τα ζιζάνια, καθώς διασπείρει τους σπόρους τους αριστερά και δεξιά, αλλά αυτό δεν είναι αληθές. Ακόμη και αν τα ζιζάνια έχουν προλάβει να σποριάσουν, το κόψιμο με μηχάνημα μεσινέζας δεν θα κάνει περισσότερο κακό, καθώς οι σπόροι έχουν ήδη διασκορπιστεί. Παρόλα αυτά, ο σκοπός είναι να προλάβουμε την πλειονότητα των ζιζανίων και να δράσουμε προτού δημιουργήσουν σπόρο. 

Εν κατακλείδι, αν δεν υπάρχει μεγάλη ανάγκη, είναι καλό να μην χρησιμοποιούμε άσκοπα χημικά μέσα τα οποία σε μελλοντικό χρόνο μόνο προβλήματα μας δημιουργούν. Είναι προτιμότερο να αφιερώσουμε λίγο περισσότερο χρόνο και να κόψουμε τα αγριόχορτα χρησιμοποιώντας χορτοκοπτικό μηχάνημα. 

Η εταιρία STIHL διαθέτει μία πλήρη γκάμα χορτοκοπτικών που καλύπτουν όλο το εύρος αναγκών του ερασιτέχνη αλλά και του επαγγελματία. Ανάλογα με την ισχύ του κινητήρα και το κοπτικό εξάρτημα, οι δυνατότητες φτάνουν από το καθάρισμα των άκρων του γκαζόν μέχρι το αραίωμα ξυλωδών θάμνων. Οι διάφορες κατηγορίες ισχύος διευκολύνουν την επιλογή του κατάλληλου μηχανήματος για κάθε σκοπό χρήσης.

Το επαναφορτιζόμενο χορτοκοπτικό με ενσωματωμένη μπαταρία FSA 45, είναι μια ιδανική entry level επιλογή σε χορτοκοπτικά μεσινέζας. Είναι πολύ εύκολο στη λειτουργία του ακόμα και αν κάποιος δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ χορτοκοπτικό. Με βάρος μόλις 2,3 kg, ενδείκνυται για απλές εργασίες καθαρίσματος και αραίωσης σε χώρους γύρω από το σπίτι. Διαθέτει ενσωματωμένη μπαταρία με ένδειξη κατάστασης φόρτισης, σωλήνα και τοξωτή λαβή που ρυθμίζονται χωρίς εργαλεία.  Μπορεί επίσης να γίνει εναλλαγή ανάμεσα σε μαχαίρια PolyCut και μεσινέζα χωρίς αλλαγή της κεφαλής. 

Αν θέλουμε κάτι πιο δυνατό, υπάρχει το ελαφρύ χορτοκοπτικό FS 55. Είναι ένα ιδιαίτερα εύχρηστο χορτοκοπτικό με λαβή ποδηλάτου. Είναι ιδανικό για εργασίες καθαρισμού σε ιδιωτικούς κήπους και κτήματα, ενώ ενδείκνυται για την κοπή σκληρών ζιζανίων. Ο δίχρονος κινητήρας STIHL με τεχνολογία 2-ΜΙΧ εξασφαλίζει υψηλή ισχύ, περίσσεια δύναμη και εξοικονόμηση καυσίμου έως και 20% σε σύγκριση με τους δίχρονους κινητήρες STIHL χωρίς τεχνολογία 2-ΜΙΧ.

Για τον επαγγελματία, η εταιρία STIHL διαθέτει μια μεγάλη γκάμα ισχυρών κοπτικών μηχανημάτων. Από το FS 410 μέχρι το πανίσχυρο εκθαμνωτικό STIHL FS 560, κάθε κοπτικό μηχάνημα STIHL έχει πλήθος δυνατοτήτων χρήσης στον επαγγελματικό τομέα. Ο τομέας χρήσης τους εκτείνεται από την κοπή σκληρού χορταριού και χαμόκλαδων κατά μήκος των δρόμων και πρανών, μέχρι και την αραίωση νεαρών δεντροφυτειών. Η μεγάλη αξιοπιστία και η υποδειγματική άνεση εργασίας και χειρισμού εξασφαλίζουν την αποτελεσματική χρήση αυτών των μηχανημάτων.