Απαιτήσεις και Προετοιμασία Εδάφους στην Καλλιέργεια Ελιάς

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αναγκαία προετοιμασία του εδάφους στον Ελαιώνα

Έδαφος ελαιώνα φαίνεται ο κορμός μίας ελιάς

Η επιτυχία ενός ελαιώνα εξαρτάται από το φυσικό περιβάλλον, την επιλογή κατάλληλου χωραφιού και ποικιλιών που μπορούν να προσαρμοστούν τοπικά, καθώς και την εφαρμογή των κατάλληλων τεχνικών καλλιέργειας.

Τα ελαιόδεντρα που είναι εγκατεστημένα σε επίπεδες τοποθεσίες και περιοχές που περιβάλλονται από λόφους δεν εκτίθενται μόνο στους παγετούς της άνοιξης, αλλά διατρέχουν επίσης τον κίνδυνο σοβαρής ζημίας από παγετό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ένα χωράφι με ελαφρώς καθοδική κλίση, που να καταλήγει σε μια επίπεδη επιφάνεια, όπου τα ψυχρά ρεύματα μπορούν να ξεφύγουν εύκολα, είναι συνήθως ένα κατάλληλο μέρος για την εγκατάσταση του ελαιώνα. Εντελώς επίπεδα χωράφια όπου δεν αναφέρονται παγετοί ή κρύοι άνεμοι είναι επίσης κατάλληλα. Το μέσο ελαιόδεντρο χρειάζεται αρκετό ηλιακό φως για να παράγει μια καλή απόδοση. Επίσης, μισεί την υπερβολική υγρασία του εδάφους. Κατά συνέπεια, ο αγρότης πρέπει να επιλέξει ένα καλά στραγγιζόμενο έδαφος, όπου το νερό της βροχής δεν μπορεί εύκολα να λιμνάσει.

Προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος έκθεσης σε διάφορους μύκητες, το έδαφος καλό είναι να φυλάσσεται σε αγρανάπαυση για τρία ή τέσσερα χρόνια πριν φυτέψουμε τα νεαρά μας ελαιόδεντρα. Εναλλακτικά, το πεδίο μπορεί να φυτευτεί με μείγμα γρασιδιού για μερικά χρόνια, και στη συνέχεια να καθαριστεί. Προκειμένου να εγκατασταθεί ένας αρδεύσιμος ελαιώνας σε ανώμαλο έδαφος, πρέπει πρώτα να ισιώσουμε το έδαφος. Η ισοπέδωση γίνεται πριν από το βαθύ όργωμα. Το βαθύ όργωμα των 45-50 εκ. στοχεύει κυρίως στην καταστροφή των πολυετών ζιζανίων. Επίσης, αναμοχλεύει το έδαφος, γεγονός που συμβάλλει στην καλύτερη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος των νεαρών δέντρων. Ωστόσο, πριν από το όργωμα, είναι καλό να γίνει μια βασική ανάλυση εδάφους και, ανάλογα με τα αποτελέσματά της, να προσδιοριστεί ο τύπος και η ποσότητα των βασικών χημικών λιπασμάτων που απαιτούνται για τη βελτίωση του εδάφους (ζητήστε συμβουλή από έναν τοπικό αδειούχο γεωπόνο). Σε πολλές περιπτώσεις, οι αγρότες προσθέτουν 20 έως 30 τόνους κοπριάς ανά εκτάριο. Λάβετε υπόψη ότι 1 εκτάριο = 10.000 τετραγωνικά μέτρα.

 

Πηγή: wikifarmer.com/el