Φύτευση Ελιάς

Αριθμός δένδρων ανά στρέμμα. Αποστάσεις φύτευσης Ελιάς

μικρά δεντρύλλια ελιάς εντός ενός φρεσκοφυτεμένου ελαιώνα

Όσον αφορά τα νεαρά δενδρύλλια, οι ελαιοπαραγωγοί προτιμούν γενικά δέντρα ηλικίας τουλάχιστον 2-3 ετών. Μπορούμε βέβαια να φυτέψουμε και 1 έτους δέντρα, αλλά αυτό πιθανότατα θα καθυστερήσει την πρώτη συγκομιδή μας.

Η επιλογή και η προετοιμασία του πεδίου ακολουθείται από την επισήμανση των θέσεων στις οποίες θα φυτευτούν τα δενδρύλλια. Πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε το ακριβές σημείο όπου κάθε νεαρό δέντρο θα φυτευτεί και στη συνέχεια να σκάψουμε την κατάλληλη τρύπα με διαστάσεις 50 cm Χ 50 cm. Πρέπει να σημειώσουμε ότι τα νεαρά δενδρύλλια θα φυτευτούν στο ίδιο βάθος όπως ακριβώς στο φυτώριο. Η φύτευση δενδρυλλίων σε περιοχές όπου δεν έχει αναφερθεί παγετός αρχίζει από τα τέλη του φθινοπώρου (Νοέμβριος έως τέλη Φεβρουαρίου), ενώ σε περιοχές με παγετό η φύτευση αρχίζει στις αρχές της άνοιξης, όταν έχουν περάσει ακόμα και οι τελευταίοι παγετοί.

Όσον αφορά τις αποστάσεις φύτευσης μεταξύ δέντρων, χρησιμοποιείται συχνά μια απόσταση 6 X 6 μέτρα. Αυτό είναι προφανώς ένα τετράγωνο σύστημα φύτευσης και έχει ως αποτέλεσμα 272 δέντρα ανά εκτάριο. Εάν το έδαφος είναι πολύ εύφορο, η φύτευση των ελαιόδεντρων πιο πυκνά από το προαναφερθέν σχέδιο θα οδηγήσει σε αμοιβαία σκίαση. Επιπλέον, οι ρίζες των δέντρων θα αλληλοκαλύπτονται και θα ανταγωνίζονται. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπόψη όταν αποφασίζουμε για τις αποστάσεις φύτευσης. Για παράδειγμα, η ποικιλία, η ενδεχόμενη μηχανική συγκομιδή, το επιθυμητό σχήμα του κάθε δέντρου κλπ. Συνεπώς, υπάρχει μια συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα των συστημάτων πυκνής έναντι αραιής φύτευσης, καθώς και αν επιλέξουμε τετράγωνο ή μη σχέδιο φύτευσης. Ο πληθυσμός των δέντρων στους επαγγελματικούς ελαιώνες κυμαίνεται από 150 (πολύ αραιά) έως πάνω από 900 δέντρα (πάρα πολύ πυκνά) ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10.000 τετραγωνικά μέτρα).

Μπορείτε να εμπλουτίσετε αυτό το άρθρο αφήνοντας ένα σχόλιο ή φωτογραφία των δικών σας αποστάσεων φύτευσης καθώς και αριθμού δένδρων ανά στρέμμα ή εκτάριο του ελαιώνα σας.

 

Πηγή: wikifarmer.com/el