Το δέντρο της καρυδιάς

Συχνές ερωτήσεις και απαντήσεις

Καρύδια

Βασιλική (Αγγλική) και Μαύρη καρυδιά 

 

Αν και υπάρχουν διάφορα δέντρα στην οικογένεια Juglandaceae, με τον όρο καρυδιά αναφερόμαστε ως επί το πλείστον σε δύο συγκεκριμένα δέντρα, την Αγγλική ή Βασιλική καρυδιά και τη Μαύρη καρυδιά. Η Αγγλική καρυδιά  (που ονομάζεται επίσης περσική) προέρχεται από το Ιράν, ενώ η Μαύρη καρυδιά προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική. Και τα δύο είναι φυλλοβόλα δέντρα (τα φύλλα πέφτουν όταν τα δέντρα βρίσκονται σε λήθαργο) και ζουν περισσότερο από έναν αιώνα. Και τα δύο δέντρα καλλιεργούνται παγκοσμίως για τους καρπούς τους και για την υψηλής ποιότητας ξυλεία τους, η οποία χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία επίπλων, σε εσωτερικούς χώρους αυτοκινήτων, πόρτες και τη βιομηχανία όπλων. Ωστόσο, η Αγγλική καρυδιά καλλιεργείται περισσότερο για τον καρπό της (καρύδι) και λιγότερο για ξυλεία. 

Από την άλλη πλευρά, η καλλιέργεια Μαύρης καρυδιάς για ξυλεία είναι πολύ συχνή στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες και θεωρείται επένδυση που θα  μπορούσε αποφέρει μεγάλα κέρδη μακροπρόθεσμα (δύο ή τρεις δεκαετίες μετά τη φύτευση των δέντρων). Η Μαύρη καρυδιά (που ονομάζεται επιστημονικά Juglans nigra) μπορεί να φτάσει σε ύψος 30-37 μέτρα ενώ η μέση Αγγλική ή Βασιλική καρυδιά (Juglans regia) φτάνει σε ύψος 25 μέτρα. Και οι δύο καρυδιές παράγουν χημικές ουσίες που είναι τοξικές για πολλά φυτά (ντομάτα, πατάτα, μηδική, βατόμουρο, μήλο και πολλά άλλα).

Ο καρπός της καρυδιάς είναι δρύπη και μπορεί να καταναλωθεί φρέσκος ή αποξηραμένος. Η καρυδόψιχα  χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική, συχνά ως πρόσθετο σε διάφορα γλυκίσματα. Προστίθεται ευρέως σε παγωτά, μπάρες δημητριακών και πολλά άλλα γλυκά και σνακς. Η ψίχα από την Αγγλική καρυδιά χρησιμοποιείται επίσης για την παραγωγή καρυδέλαιου, το οποίο είναι βρώσιμο. Η Κίνα, το Ιράν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία είναι οι παγκόσμιοι ηγέτες στην παραγωγή καρυδιών.

Βρείτε εδώ τις απαντήσεις στις τρεις πιο κοινές ερωτήσεις που γίνονται για την Καρυδιά:

Είναι οι καρυδιές φυλλοβόλες;

Ναι, είναι. Τα φύλλα καρυδιάς πέφτουν όταν το δέντρο βρίσκεται σε λήθαργο.

Είναι οι καρυδιές αυτογόνιμες;

Όλες οι ποικιλίες καρυδιάς είναι αυτογόνιμες, πράγμα που σημαίνει ότι η γύρη μπορεί να μετακινηθεί από τα αρσενικά αναπαραγωγικά όργανα στα θηλυκά που βρίσκονται στο ίδιο δέντρο και να παράξει καρπούς. Έτσι, ένα μόνο δέντρο μπορεί θεωρητικά να παράξει καρπούς χωρίς να χρειάζεται άλλα γύρω. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η γύρη που μεταφέρεται μέσω του ανέμου στα θηλυκά μέρη του ίδιου δέντρου (στίγμα) χάνεται συχνά, επειδή εκείνη τη στιγμή το γυναικείο όργανο δεν είναι δεκτικό. Συνεπώς, ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί επαρκής επικονίαση προκειμένου να επιτευχθεί η υψηλότερη δυνατή καρπόδεση και άρα υψηλότερες αποδόσεις είναι να εξασφαλιστεί η σταυρεπικονίαση με  τη φύτευση δύο ή περισσοτέρων ποικιλιών.

Γιατί οι καρυδιές είναι εμβολιασμένες;

Τα περισσότερα καρποφόρα δέντρα εμβολιάζονται όταν καλλιεργούνται εμπορικά. Οι επαγγελματίες καλλιεργητές φυτεύουν ένα δέντρο το οποίο είναι ουσιαστικά ένας συνδυασμός δύο διαφορετικών φυτικών ιστών, του υποκειμένου και του εμβολίου. Το υποκείμενο είναι το κατώτερο μέρος του δέντρου και παράγει το ριζικό σύστημα. Η επιλογή του σωστού υποκειμένου είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι το υποκείμενο μπορεί να προστατεύσει ολόκληρο το δέντρο από διάφορες εδαφογενείς ασθένειες. Το εμβόλιο παράγει το πάνω μέρος του δέντρου και φυσικά προσδιορίζει τα χαρακτηριστικά του καρπού. Τα εμβολιασμένα δέντρα φτάνουν σε καρποφορία πιο γρήγορα, παράγουν υψηλότερες αποδόσεις και είναι πιο ανθεκτικά στις συχνότερες ασθένειες από ότι τα αυτόριζα δέντρα. Επιπλέον, εξασφαλίζουν την ομοιομορφία των καρπών.

Πηγή: Wikifarmer.com/el