Ένας σουηδικός πυρσός είναι μια ατμοσφαιρική πηγή φωτός στον κήπο. Θα σας δείξουμε βήμα προς βήμα πώς μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας έναν σουηδικό πυρσό.
02.10.2024
Ο σουηδικός πυρσός λειτουργεί με το λεγόμενο φαινόμενο του τζακιού. Η φωτιά αναρροφά κρύο αέρα από κάτω μέσω των κάθετων σχισμών του πυρσού του δέντρου, ενώ ο ζεστός αέρας διαφεύγει προς τα επάνω. Έτσι, ο κορμός του δέντρου καίγεται ομοιόμορφα και δίνει τόσο ευχάριστο φως όσο και ευχάριστη θερμότητα.
Μπορείτε να φτιάξετε έναν σουηδικό πυρσό με τη βοήθεια ενός αλυσοπρίονου. Για να το κάνετε αυτό, κόψτε κάθετες σχισμές σε κατάλληλο ξύλο σύμφωνα με τις οδηγίες και στη συνέχεια τοποθετήστε τον πυρσό δέντρου σε πυρίμαχο υπόστρωμα. Μπορείτε να ανάψετε εύκολα τον σουηδικό πυρσό με έναν αναπτήρα ψησταριάς ή τζακιού.
Το χρονικό διάστημα που καίγεται ένας σουηδικός πυρσός εξαρτάται από το μέγεθος του κορμού του δέντρου. Κατά μέσο όρο, μικρότερα αντικείμενα με διαστάσεις περίπου 30 x 50 εκατοστά καίγονται για περίπου δύο ώρες. Μεγαλύτεροι κορμοί δέντρων μεγέθους περίπου 50 x 100 εκ. μπορούν να καούν για έως και πέντε ώρες.
Τα ξύλα κωνοφόρων είναι τα καλύτερα ξύλα για τους σουηδικούς πυρσούς. Γι' αυτό, για τον δικό σας σουηδικό πυρσό, επιλέξτε έλατο ή πεύκο. Για έναν πλήρως πετυχημένο σουηδικό πυρσό, η υπολειπόμενη υγρασία του ξύλου δεν πρέπει να υπερβαίνει το 20%.
Είτε πρόκειται για ένα βράδυ μπάρμπεκιου το καλοκαίρι είτε για ένα ζεστό κρασί στη βεράντα τον χειμώνα: Με έναν ιδιοκατασκευασμένο σουηδικό πυρσό θα κάνετε κάθε στιγμή να λάμπει. Σε έναν σουηδικό πυρσό, με απλά λόγια, ανάβετε έναν πριονισμένο κορμό δέντρου από πάνω. Έτσι προκύπτει ένας πυρσός που καίγεται αργά, χωρίς να καίγεται μέχρι το έδαφος.
Οι πυρσοί δέντρου που κόβονται από έναν κορμό δεν είναι μόνο όμορφοι, αλλά και πρακτικοί, καθώς προσφέρουν φως και ζεστασιά για τις συγκεντρώσεις σας σε εξωτερικούς χώρους. Ανάλογα με το μέγεθος του πυρσού δέντρου σας, μπορείτε επίσης να τον χρησιμοποιήσετε ως εστία μαγειρέματος σε εξωτερικό χώρο. Χάρη στην επίπεδη επιφάνεια, ο σουηδικός πυρσός προσφέρει χώρο για κατσαρόλες και τηγάνια. Για κάτι πιο απλό προτείνουμε και ψητά ψωμάκια ή τα μαρσμέλοου, που ψήνονται γρήγορα πάνω από τον πυρσό που καίγεται. Οι καλεσμένοι σας θα ενθουσιαστούν.
Θέλετε να φτιάξετε μόνοι σας έναν τέτοιο σουηδικό πυρσό; Παρουσιάζουμε τον τρόπο λειτουργίας και κατασκευής του σουηδικού πυρσού σε έναν απλό, βήμα-προς-βήμα οδηγό.
Τα ξύλα κωνοφόρων είναι ιδανικά για έναν σουηδικό πυρσό, καθώς καίγονται λιγότερο γρήγορα από τους κορμούς των σκληρών ξύλων. Το πεύκο ή το έλατο είναι ιδιαίτερα κατάλληλα. Ένας κορμός δέντρου πλάτους 30 έως 60 εκατοστών και ύψους μεταξύ 50 και 100 εκατοστών έχει καλό μέγεθος για τον πυρσό σας.
Το ιδανικό ξύλο δεν πρέπει να είναι πολύ στεγνό, αλλά ούτε και πολύ υγρό. Εάν το ξύλο είναι πολύ υγρό, ο σουηδικός πυρσός είναι δύσκολο να ανάψει και το ξύλο αρχίζει να καπνίζει. Αντίθετα, το πολύ ξηρό ξύλο καίγεται πολύ γρήγορα. Συνιστούμε μέγιστη υπολειπόμενη υγρασία στο ξύλο 20%. Ένας μετρητής υγρασίας ξύλου σάς ενημερώνει για την ποσότητα υπολειπόμενης υγρασίας στο ξύλο.
Μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας εύκολα έναν σουηδικό πυρσό. Εδώ θα βρείτε όλα όσα χρειάζεστε:
Σε αυτόν τον οδηγό βήμα προς βήμα, συνοψίσαμε την κατασκευή ενός σουηδικού πυρσού. Έχετε επιλέξει το σωστό ξύλο και έχετε όλα τα υλικά έτοιμα; Τότε, πάμε να φτιάξουμε μόνοι μας τον σουηδικό πυρσό!
Πριν από την κοπή: Βεβαιωθείτε ότι ο κορμός του δέντρου είναι σταθερός σε σταθερό έδαφος και ασφαλισμένος έναντι ανατροπής. Όπως συμβαίνει σε όλες τις εργασίες με το αλυσοπρίονο, ο κατάλληλος προστατευτικός εξοπλισμός είναι υποχρεωτικός για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου τραυματισμού. Αφού ασφαλίσετε τον κορμό του ξύλου και φορέσετε τον προστατευτικό εξοπλισμό, μπορείτε να ξεκινήσετε την κοπή.
Σχεδιάστε τώρα τις γραμμές για την κοπή με το αλυσοπρίονο. Μπορείτε να κόψετε τον κύκλο κατά ένα τέταρτο ή ένα έκτο, ανάλογα με το πλάτος του κορμού του δέντρου.
Κόψτε τώρα με το αλυσοπρίονο τον κορμό του δέντρου κατά μήκος των προδιαγραφόμενων γραμμών. Φροντίστε να σταματήσετε περίπου 10 – 15 cm πριν από το άκρο του κορμού του δέντρου. Αυτό το στήριγμα χρειάζεται ο κορμός για τη σταθερότητα του σουηδικού πυρσού.
Για το άναμμα του σουηδικού πυρσού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αναπτήρα ή τσαλακωμένο χαρτί εφημερίδας. Τοποθετήστε το προσάναμμα στη μέση και ανάψτε τον σουηδικό πυρσό. Ανάλογα με το μέγεθος του κορμού του δέντρου, η φωτιά σας καίει για 2 έως 5 ώρες.
Κατά την καύση προσέξτε οπωσδήποτε για ασφαλή, πυρίμαχο υπόστρωμα. Επίσης, δεν πρέπει να υπάρχουν εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στον σουηδικό πυρσό. Μπορεί να εκτοξευθούν σπινθήρες.
Το μέγεθος του σουηδικού πυρσού σας επηρεάζει άμεσα τη διάρκεια καψίματος. Όσο μεγαλύτερος είναι ο κορμός του ξύλου, τόσο περισσότερο θα καεί ο σουηδικός πυρσός. Έπειτα, θα απολαύσετε την πηγή θερμότητας με το χαρακτηριστικό τρίξιμο για αρκετές ώρες. Επειδή δεν πρέπει να αφήνετε έναν σουηδικό πυρσό να ανάβει χωρίς επίβλεψη, μπορείτε να επιλέξετε έναν μικρότερο κορμό ξύλου για μικρότερη διάρκεια. Εάν θέλετε να τον χρησιμοποιήσετε σε μια μεγαλύτερη έκταση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και πολλούς σουηδικούς πυρσούς. Όποτε, πώς και πού: Είμαστε σίγουροι ότι όποιος ερωτευτεί την πρώτη φορά τη ρομαντική λάμψη ενός ιδιοκατασκευασμένου σουηδικού πυρσού, δεν θα μπορεί πλέον να την αποχωριστεί.