Προστασία ακοής για την επαγγελματική και ιδιωτική εργασία

Με την κατάλληλη προστασία ακοής, προστατεύετε τα αυτιά σας όταν υπάρχει θόρυβος κατά την επαγγελματική και ιδιωτική εργασία. Σας εξηγούμε τι πρέπει να προσέξετε κατά την επιλογή και την εφαρμογή.

Προστασία ακοής για την επαγγελματική και ιδιωτική εργασία

Γιατί είναι σημαντική η προστασία ακοής κατά την εργασία

Ανεξάρτητα από το αν πρόκειται για έναν φυσητήρα, ένα  αλυσοπρίονο ή ένα ψαλίδι μπορντούρας – οι εργασίες μπορεί να είναι θορυβώδεις. Ωστόσο, τα αυτιά μας είναι ευαίσθητα και δεν πρέπει να εκτίθενται σε πολύ δυνατούς θορύβους. Όποιος εργάζεται στον κήπο ή στη δασοκομία, δεν μπορεί πάντα να αποφύγει τον θόρυβο.

Για να προστατέψετε την ακοή σας από την πολύ έντονη και παρατεταμένη έκθεση σε θόρυβο και για να αποφύγετε μετέπειτα πιθανή βλάβη της ακοής, πρέπει να φοράτε προστασία της ακοής – ανεξάρτητα από το αν εργάζεστε σε κήπο ή σε εργοτάξιο, καθώς και σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις.

Ωστόσο, ο θόρυβος δεν είναι παντού ο ίδιος. Εκτός από την ένταση του ήχου, πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπόψη και η απόσταση από την πηγή του θορύβου. Έτσι είναι διαφορετικό αν – για παράδειγμα στο ψαλίδι μπορντούρας – ο κινητήρας βρίσκεται κατά την εργασία απευθείας δίπλα στο αφτί ή αν έχει απόσταση άνω του ενός μέτρου όπως στη μηχανή γκαζόν. Επομένως, για την επιλογή της κατάλληλης προστασίας ακοής, είναι σημαντικό να γνωρίζετε την ποσότητα του θορύβου που φθάνει τελικά απευθείας στο αφτί.

Στις οδηγίες χρήσης των μηχανημάτων κήπου και εργασίας θα βρείτε δύο τιμές: Η στάθμη ηχητικής ισχύος αντιπροσωπεύει την άμεση ένταση ήχου απευθείας στο μηχάνημα, ενώ η στάθμη ηχητικής πίεσης καθορίζει την τιμή που πραγματικά φτάνει στον χρήστη. Και οι δύο τιμές δίνονται σε ντεσιμπέλ (dB).

Προστασία ακοής για την ιδιωτική εργασία

Ποια προστασία ακοής υπάρχει;

Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι: Ωτοβύσματα και ωτασπίδες. Σημαντικό: Η προστασία είναι πανομοιότυπη – δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην ηχομόνωση. Και οι δύο τύποι προστασίας της ακοής διατίθενται σε διάφορες εκδόσεις για διαφορετικούς σκοπούς χρήσης. Μπορούν επίσης να συνδυαστούν με άλλα στοιχεία των μέσων ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), όπως κράνος ή ασπίδα προσώπου. 

Εσείς αποφασίζετε ποιον τύπο θα επιλέξετε – ωτοβύσματα ή ωτασπίδες – η επιλογή είναι αποκλειστικά δική σας. Συνήθως επιλέγετε την προστασία ακοής με τις οποίες αισθάνεστε καλύτερα.

Ωτοβύσματα

Τα ωτοβύσματα χρησιμοποιούνται συχνά σε αίθουσες παραγωγής και εργοστασίου όπου απαιτείται η χρήση τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πλεονέκτημα των βυσμάτων: Πολλοί άνθρωποι φοράνε πιο άνετα τα βύσματα σε ένα τέτοιο περιβάλλον, επειδή τα αφτιά δεν ιδρώνουν και η προστασία ακοής δεν χρειάζεται να αφαιρεθεί και να επανατοποθετηθεί πολλές φορές.

Τα ωτοβύσματα αποτελούνται συνήθως από κωνικά σχηματισμένο αφρό πολυουρεθάνης (PU) και μπορούν να τοποθετηθούν καλά μέσα στον ακουστικό πόρο. Χάρη στο βαθιά εφαρμογή επιτυγχάνουν καλές τιμές μόνωσης. Επιπλέον, επειδή δεν φοριούνται εξωτερικά στο κεφάλι, τα βύσματα είναι συνήθως πιο άνετα για τους χρήστες γυαλιών από τις ωτασπίδες.

Οι ειδικοί τύποι αναπαριστούν ωτοβύσματα με ιμάντα ή έλασμα σύνδεσης ή εκμαγεία που προσαρμόζονται εξατομικευμένα στον ακουστικό πόρο του χρήστη.

Ωτασπίδες

Οι ωτασπίδες είναι εξοπλισμός που τοποθετείται στο κεφάλι και μοιάζει με χοντρά ακουστικά. Οι ωτασπίδες είναι συνήθως στερεωμένες σε ένα έλασμα κεφαλιού ή στερεώνονται στο κράνος. Η αρχή της μόνωσης είναι η ίδια με εκείνη των ωτοβυσμάτων. Στη διάρκεια των διαλειμμάτων εργασίας, μπορούν απλά να αναδιπλώνονται προς τα επάνω ή να αφαιρούνται.

Οι ωτασπίδες είναι κατάλληλες για όλες τις εργασίες σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Οι ωτασπίδες μπορούν να χρησιμοποιούνται και σε κάθε καιρό. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, αυτός ο τύπος της προστασίας ακοής παρέχει το πλεονέκτημα ότι τα αφτιά θα παραμένουν ζεστά κατά τη διάρκεια της εργασίας.

Γενικά, συνιστάται η χρήση ωτοβυσμάτων όταν η προστασία πρέπει να τοποθετείται και να αφαιρείται συχνά ή κατά την εργασία σε περιβάλλον με πολλούς ρύπους. Σε περίπτωση που τα χέρια έρχονται σε επαφή με ρητίνη, για παράδειγμα, κατά την εργασία σε δάση, ο χειρισμός των ωτασπίδων είναι πιο υγιεινός από ό,τι των βυσμάτων.

Ωτασπίδες με λειτουργία ραδιοσυχνοτήτων ή Bluetooth®, όπως π.χ. το έλασμα προστασίας ακοής STIHL Dynamic με Bluetooth® (BT)

Προστασία ακοής με Bluetoot

Η μετεξέλιξη των κλασικών ωτασπίδων είναι η προστασία ακοής με ραδιοσυχνότητες ή Bluetooth®. Μοντέλα όπως το έλασμα προστασίας ακοής STIHL με Bluetooth® (BT) - DYNAMIC Sound  επιτρέπουν την επικοινωνία με συναδέλφους μέσω smartphone ή μέσω της συνδεδεμένης συσκευής ραδιοσυχνοτήτων. Επιπλέον, αυτή η προστασία ακοής διαθέτει λειτουργίες ψυχαγωγίας: Η μουσική μέσω ραδιοφώνου ή streaming μπορεί να αυξήσει την όρεξη για εργασία και να αποτρέψει την απώλεια συγκέντρωσης σε μονότονες εργασίες.

Συνδυασμός προστασίας ακοής στην επαγγελματική εργασία στο δάσος

Συνδυασμός προστασίας ακοής

Σε περίπτωση ακραίων φορτίων ήχου, μπορείτε να φοράτε ταυτόχρονα ωτοβύσματα και ωτασπίδες. Έτσι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη ηχομόνωση. Ωστόσο, λάβετε υπόψη, ότι οι επιμέρους τιμές δεν επιτρέπεται απλά να προστίθενται. Συνεπώς, να χρησιμοποιείτε μόνο συνδυασμούς που έχουν εγκριθεί από διαπιστευμένους ευρωπαϊκούς οργανισμούς δοκιμών.

Επιλεγμένα είδη προστασίας ακοής

Για την προστασία της ακοής σας κατά την επαγγελματική ή ιδιωτική εργασία, η STIHL προσφέρει διάφορα προϊόντα προστασίας ακοής για να επιλέξετε, όπως ωτοβύσματα ή ωτασπίδες.

Από ποια ένταση ήχου θα πρέπει να χρησιμοποιώ προστασία ακοής;

Στις επαγγελματικές εργασίες υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές για το επίπεδο θορύβου, πάνω από το οποίο οι εργαζόμενοι χρειάζονται προστασία ακοής. Είτε πρόκειται για δασοκομία είτε για εργοτάξιο είτε για δημοτικές εργασίες, τα όρια ορίζονται στον κανονισμό προστασίας της εργασίας από τον θόρυβο και τους κραδασμούς (LärmVibrationsArbSchuV).

  • Σύμφωνα με αυτόν, οι εντάσεις κάτω από 80 dB είναι ακίνδυνες.

  • Το κατώτερο επίπεδο ενεργοποίησης είναι τα 80 dB. Εάν ο θόρυβος υπερβαίνει αυτό το όριο, πρέπει να χρησιμοποιείτε προστασία ακοής.

  • Η ανώτερη τιμή ενεργοποίησης είναι τα 85 dB. Εάν ο θόρυβος φτάσει σε αυτή την τιμή, είναι υποχρεωτικό να χρησιμοποιείτε προστασία ακοής.

Προστασία ακοής στην επαγγελματική εργασία στο δάσος

Από πότε είναι σκόπιμη η προστασία της ακοής κατά την εκτέλεση ιδιωτικών εργασιών;

Προστασία ακοής στην ιδιωτική εργασία στον κήπο

Κατά τη διάρκεια ιδιωτικών εργασιών, όπως για παράδειγμα στη φροντίδα του κήπου ή κατά την κοπή καυσόξυλων στο δάσος μπορεί να ανέβει ομοίως η στάθμη του θορύβου. Ορισμένα βενζινοκίνητα αλυσοπρίονα, βενζινοκίνητα χορτοκοπτικά ή βενζινοκίνητα ψαλίδια μπορντούρας μπορούν να παράγουν θόρυβο που υπερβαίνει τα 100 dB, μια στάθμη θορύβου που αντιστοιχεί σε αυτή μιας ροκ συναυλίας. Τα ηλεκτροκίνητα μοντέλα σημειώνουν στάθμη από 85 έως 100 dB. Είναι περίπου τόσο θορυβώδη όσο η κυκλοφορία σε έναν κεντρικό δρόμο.

Χρήσιμη πληροφορία: Ο λιγότερος θόρυβος προκύπτει όταν χρησιμοποιείτε επαναφορτιζόμενα μηχανήματα. Ένας επαναφορτιζόμενος φυσητήρας παράγει περίπου 60 έως 80 dB θόρυβο, ενώ ένα επαναφορτιζόμενο χορτοκοπτικό και ένα επαναφορτιζόμενο ψαλίδι μπορντούρας σημειώνουν παρόμοιες τιμές.

Προστασία ακοής στην ιδιωτική εργασία στον κήπο

Συνεπώς, η ερώτηση εάν πρέπει να χρησιμοποιείτε προστασία ακοής κατά τη διάρκεια ιδιωτικών εργασιών στον κήπο ή στο δάσος δεν μπορεί να απαντηθεί καθολικά με ναι ή όχι. Καθοριστικής σημασίας είναι η ένταση ήχου που παράγει το κάθε μηχάνημα στην κάθε χρήση. Για τη στάθμη ηχητικής πίεσης που πρέπει να λάβετε υπόψη για την επιλογή της προστασίας ακοής, ανατρέξτε στις οδηγίες όλων των μηχανημάτων STIHL. Οι τιμές είναι αναφέρονται σε τυπική χρήση και αντιστοιχούν στην πραγματική ένταση ήχου στο αφτί.

Συμβουλή της STIHL: Ακόμη κι αν δεν υπάρχουν προδιαγραφές για ιδιωτικές εργασίες, όπως οι κανονισμοί προστασίας της εργασίας, οι τελευταίοι παρέχουν παρόλα αυτά εξαιρετική καθοδήγηση. Αυτό σημαίνει: Για την καλύτερη δυνατή προστασία της ακοής σας, συνιστάται να χρησιμοποιείτε προστασία ακοής πάνω από τα 80 dB.

Οδηγία: Πώς θα επιλέξετε τη σωστή προστασία ακοής για την εργασία σας

Συμβουλή της STIHL: Έτσι μπορείτε να βρείτε πανεύκολα τη σωστή προστασία ακοής της STIHL: Όλα τα μοντέλα με την προσθήκη «Concept» διαθέτουν έλασμα, ενώ στις εκδόσεις με την πρόσθετη επισήμανση «F» αυτό είναι πτυσσόμενο. Τα μοντέλα στα οποία αναγράφεται «BT» διαθέτουν συνδεσιμότητα Bluetooth®.

Πώς φροντίζω και καθαρίζω το προστατευτικό ακοής;

Για να προστατεύει το προστατευτικό ακοής για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να τη χειρίζεστε προσεκτικά και σωστά:

  • Καθαρισμός

Αφαιρέστε τη σκόνη και τα υγρά που έχουν συσσωρευτεί μετά την εργασία και βεβαιωθείτε ότι το προστατευτικό ακοής μπορεί να στεγνώσει σωστά.

  • Φροντίδα

Εάν χρησιμοποιείτε συχνά ωτοβύσματα, να αντικαθιστάτε τακτικά τα σετ υγιεινής που αποτελούνται από δακτυλίους στεγανοποίησης και αφρώδες υλικό. Οι ενδείξεις για την απαραίτητη αντικατάσταση περιλαμβάνουν αλλαγές στο σχήμα, ρωγμές, θραύσεις ή παραμορφωμένα ελάσματα.

  • Αποθήκευση

Διατηρείτε το προστατευτικό ακοής σε καθαρό, στεγνό περιβάλλον, προστατευμένο από την υπερβολικά θερμή και άμεση ηλιακή ακτινοβολία.

Σύνοψη επιλογής της σωστής προστασίας ακοής 

  • Πολλά μηχανήματα εργασίας και κήπου παράγουν υψηλό επίπεδο θορύβου, από το οποίο πρέπει να προστατεύετε την ακοή σας.
  • Τόσο στην επαγγελματική εργασία, όπως στο εργοτάξιο ή στη δασοκομία, όσο και στην ιδιωτική εργασία, συνιστάται η χρήση κατάλληλης προστασίας ακοής.
  • Τα ωτοβύσματα και οι ωτασπίδες προστατεύουν εξίσου καλά και με ασφάλεια. Ο τύπος που θα επιλέξετε, εξαρτάται συνήθως από τις προτιμήσεις σας.
  • Την τιμή μόνωσης που χρειάζεται η προστασία ακοής σας μπορείτε να την προσδιορίσετε με τις τιμές SNR ή HML. Θα βρείτε αυτές τις πληροφορίες στις οδηγίες χρήσης του μηχανήματός σας.