Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνουμε είναι να αναζητήσουμε φρέσκα νωπά καρύδια. Αυτό μπορεί να είναι πιο δύσκολο από ό, τι ακούγεται, επειδή σχεδόν όλοι οι ολόκληροι καρποί που βρίσκουμε στην αγορά είναι επεξεργασμένοι, κι έτσι σίγουρα δεν θα βλαστήσουν. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρούμε καρύδια που δεν έχουν υποστεί καμία επεξεργασία. Πρέπει να είναι ακατέργαστα, ωμά, άψητα και μην έχουν υποστεί καμία θερμική επεξεργασία. Είναι καλύτερα να βρούμε προσφάτως συγκομισθέντα καρύδια με το κέλυφός τους. (μπορούμε να αφαιρέσουμε προσεκτικά – φορώντας γάντια – τον εξωτερικό πράσινο φλοιό, αλλά θα πρέπει να διατηρήσουμε το καφέ σκληρό κέλυφος).
Αφού έχουμε βρει τα κατάλληλα καρύδια κατά το φθινόπωρο, θα πρέπει να επιλέξουμε τουλάχιστον 10-15 από αυτά. Αν όλα γίνουν σωστά, μόνο το 50% ή και λιγότερο θα βλαστήσει, και μόνο ένα μέρος από αυτά θα τα καταφέρει να γίνει μικρό φυτό και στη συνέχεια νεαρό δέντρο.