Κόψτε τα δικά σας καυσόξυλα

Εύκολα και με ασφάλεια

μία στίβα από καυσόξυλα σε ένα κήπο

Η χρήση αλυσοπρίονου για να κόψετε τα δικά σας καυσόξυλο είναι σίγουρα πιο διασκεδαστική από την αγορά έτοιμων ξύλων και μπορεί επίσης να είναι φθηνότερη και πιο βιώσιμη. Δείτε πώς μπορείτε να το κάνετε εύκολα και με ασφάλεια.

 

Κοπή καυσόξυλου με αλυσοπρίονο

Μια βιώσιμη επιλογή είτε πρόκειται για το τζάκι σας τον χειμώνα, είτε για να τροφοδοτήσετε καλοκαιρινές βραδιές γύρω από το barbeque, η κοπή του δικού σας καυσόξυλου είναι πολύ ικανοποιητική αν είστε σε θέση να το κάνετε.

Οι τοπικές Επιτροπές Δασών μπορεί να εκδώσουν άδειες για τη συλλογή ξύλου στα δάση και τις δασικές εκτάσεις της περιοχής σας. Ενημερωθείτε σχετικά και αποκτήστε τα δικά σας ξύλα νόμιμα. Οι οργανισμοί αυτοί  υπάρχουν για την υποστήριξη βιώσιμων δασικών πρακτικών, μεταξύ άλλων, οπότε πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα για πληροφορίες πριν ξεκινήσετε.

Φυσικά, δέντρα που έχουν κοπεί στον κήπο ή τη δική σας έκταση είναι ελεύθερα να τα χρησιμοποίησετε και η μετατροπή τους σε καυσόξυλα είναι μια βιώσιμη επιλογή.

Ο οδηγός μας εξηγεί τον καλύτερο τρόπο χρήσης του αλυσοπρίονου σας για την ασφαλή και αποτελεσματική κοπή καυσόξυλων.

Πρώτα, κάντε το διαχειρίσιμο για εσάς

Για να ξεκινήσετε να μετατρέπετε ένα πεσμένο κορμό σε καυσόξυλα, σας συνιστούμε να κόψετε όλη την ξυλεία σε κομμάτια μήκους ενός μέτρου για να είναι πιο εύκολο να εργαστείτε με αυτά. Μπορείτε να κόψετε με το ξύλο απευθείας στο έδαφος εάν είναι αρκετά επίπεδο, ή με τη βοήθεια μιας βάσης κοπής που φτιάχνετε γρήγορα.

Συμβουλές για την κοπή ενός κορμού στο έδαφος

Εάν ο κορμός βρίσκεται σε μια ομοιόμορφη επιφάνεια συμπαγούς γης στο δάσος ή στο γρασίδι στον κήπο σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αλυσοπρίονο για να κόψετε τον κορμό ενώ είναι απευθείας στο έδαφος - αν και πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το αλυσοπρίονο δεν χτυπά τη γη, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά στην αλυσίδα. Αλλά το πρώτο πρώτο βήμα πριν χρησιμοποιήσετε το αλυσοπρίονο για να φτιάξετε καυσόξυλα είναι να διασφαλίσετε ότι ο κορμός δεν μπορεί να κυλήσει κατά την κοπή. Κάντε αυτό ασφαλίζοντας το κορμό με σφήνες ή μικρότερα κομμάτια ξύλου.

 

Ένα άτομο θέλει να κόψει καυσόξυλα και βάζει σημάδια σε έναν κορμό δέντρου με μεζούρα

Βήμα 1. Μετρήστε και σημειώστε το ξύλο

Άνδρας που φοράει προστατευτικό εξοπλισμό αρχίζει να κόβει έναν κορμό δέντρου σε καυσόξυλα χρησιμοποιώντας ένα αλυσοπρίονο STIHL

Βήμα 2. Ξεκινήστε τις κοπές

Άνδρας γυρίζει έναν κορμό δέντρου με το πόδι του για να κόψει καυσόξυλα

Βήμα 3. Γυρίστε τον κορμό

Άνδρας Ένα άτομο που φοράει προστατευτικό εξοπλισμό χρησιμοποιεί ένα αλυσοπρίονο STIHL για να κόψει έναν κορμό δέντρου σε καυσόξυλα

Βήμα 4. Ολοκληρώστε την κοπή του κορμού

Βήμα 1. Μετρήστε και σημειώστε το ξύλο

Πριν κόψετε το ξύλο σε μήκος, πρέπει να σημειώσετε πού θέλετε να κόψετε με το αλυσοπρίονο. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία μετροταινία για να το κάνετε αυτό και να σημειώσετε διαστήματα 1 μέτρου χρησιμοποιώντας κιμωλία PRO.

Βήμα 2. Ξεκινήστε τις κοπές

Εκκινήστε το αλυσοπρίονο σας, τοποθετήστε την λάμα του στο πρώτο σημάδι και ξεκινήστε την κοπή. Το κόψιμο πρέπει να περνάει περίπου ¾ της διαμέτρου του κορμού - μην το κόβετε μέχρι τέλους ώστε να αποφύγετε να ακουμπήσετε το έδαφος και να καταστρέψετε το αλυσοπρίονο. Επαναλάβετε τη διαδικασία σε όλα τα σημειωμένα σημεία.

Βήμα 3. Γυρίστε τον κορμό

Αναποδογυρίστε τον κορμό - μπορεί να σας φανεί χρήσιμος ένας γάντζος χειρός. Μην ξεχάσετε να ασφαλίσετε τον κορμό με σφήνες πριν συνεχίσετε να εργάζεστε

Βήμα 4. Ολοκληρώστε την κοπή του κορμού

Ολοκληρώστε τις κοπές που ξεκινήσατε από την αντίθετη πλευρά του κορμού. Τα κομμάτια ξύλου μήκους ενός μέτρου είναι έτοιμα για περαιτέρω μετατροπή τους σε καυσόξυλα.

άντρας που φοράει προστατευτικό εξοπλισμό κόβει ένα σχήμα V από ένα κορμό χρησιμοποιώντας ένα αλυσοπρίονο, με περισσότερα κορμούς να συσσωρεύονται πίσω του

Βήμα 1. Πως να φτιάξετε μία βάση κοπής

Ένας μακρύς κορμός τοποθετημένος στην εγκοπή σχήματος V μιας βάσης κοπής από κορμό

Βήμα 2. Τοποθετήστε τον κορμό στην βάση κοπής

Ένας κορμός σε μια βάση κοπής πριονίζεται με αλυσοπρίονο από κάποιον που φορά προστατευτικά ρούχα.

Βήμα 3. Κόψτε τον κορμό

Ένας κορμός δέντρου επανατοποθετείται σε βάση κοπής, με αλυσοπρίονο STIHL MS 180 με κίνηση βενζίνης στο έδαφος μπροστά του.

Βήμα 4. Επανατοποθετήστε τον κορμό στην βάση για την επόμενη κοπή

Βήμα 1. Πως να φτιάξετε μία βάση κοπής

Για να φτιάξετε τη δική σας "Βάση κοπής" χρησιμοποιήστε πρώτα το πριόνι για να κόψετε ένα σχήμα V από ένα κορμό. Το πλάτος του V που κόβετε πρέπει να είναι ίσο με τη διάμετρο του κορμού που θέλετε να κόψετε σε καυσόξυλα.

Βήμα 2. Τοποθετήστε τον κορμό στην βάση κοπής

Τοποθετήστε τη βάση κοπής (αυτοσχέδιο καβαλέτο) που φτιάξατε έτσι ώστε να είναι σταθερή και τοποθετήστε τον κορμό σας μέσα στο V που δημιουργήσατε. Λαβίδες ανύψωσης χεριών μπορεί να διευκολύνει την εργασία σας. Ο κορμός πρέπει να είναι σταθερά στην εγκοπή, χωρίς περιθώριο - μπορείτε επιπλέον να τον ασφαλίσετε χρησιμοποιώντας σφήνες ή μικρά κομμάτια ξύλου, εάν απαιτείται.

Βήμα 3. Κόψτε τον κορμό

Με την αλυσίδα του πριονιού να λειτουργεί ελαφρώς, μπορείτε τώρα να κόψετε στα επισημασμένα σημεία. Βεβαιωθείτε ότι το κομμένο ξύλο δεν πέσει στα πόδια σας!

Βήμα 4. Επανατοποθετήστε τον κορμό στην βάση για την επόμενη κοπή

Eπανατοποθετήστε το μήκος του ξύλου στη βάση που φτιάξατε, για να κάνετε την επόμενη κοπή. Επαναλάβετε τη διαδικασία κοπής μέχρι να ολοκληρώσετε την κοπή όλων των κομματιών.

Εάν η επιφάνεια του εδάφους δεν είναι κατάλληλη για άμεση επεξεργασία, μπορεί να χρειαστείτε κάποιο είδος βάσης για να σας βοηθήσει στην κοπή: αυτό όχι μόνο προστατεύει την αλυσίδα του πριονιού σας, αλλά και την πλάτη σας, καθώς σημαίνει ότι θα εργαστείτε σε εργονομικά κατάλληλο ύψος.

Μπορείτε να κόψετε γρήγορα ένα κομμάτι ξύλου ως σφήνα. Πάντα σιγουρευτείτε ότι οποιοδήποτε ξύλο κόβετε με αλυσοπρίονο είναι ασφαλισμένο στη θέση του και δεν μπορεί να κυλίσει κατά την κοπή.

 

Τεμαχίζοντας τους κορμούς σε μικρότερα κομμάτια

 

Κομμάτια κορμού μήκους περίπου 1 μέτρου δεν θα χωρέσουν στο τζάκι σας και οι παχύτεροι κορμοί πρέπει να χωριστούν για ευκολία στη χρήση. Σε κάθε περίπτωση, μικρότερα κομμάτια καυσόξυλου στεγνώνουν πάντα καλύτερα από τα μεγάλα κούτσουρα. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς το υγρό ξύλο καίει λιγότερο εύκολα και απελευθερώνει αιθάλη και καπνό.

Ένα γρασίδι με κορμό μήκους ενός μέτρου ασφαλίζεται με σφήνες από την απομάκρυνση, από κάποιον που φοράει προστατευτικό εξοπλισμό και κρατά ένα αλυσοπρίονο με κίνηση βενζίνης STIHL MS 180

Βήμα 1. Δημιουργήστε τομές

Άνδρας που φοράει γάντια χρησιμοποιώντας μια σχισμή και σφυρί σε μήκος κορμού

Βήμα 2. Τεμαχίστε τον κορμό χρησιμοποιώντας σφήνα

Βήμα 1. Δημιουργήστε τομές

Μπορείτε καλύτερα να δημιουργήσετε τομές κατά μήκος των κορμών χρησιμοποιώντας μια σφήνα διαχωρισμού παρά ένα αλυσοπρίονο για κοπή. Πρώτα ασφαλίστε τον κορμό στον οποίον εργάζεστε για να μην μετακινηθεί.

Βήμα 2. Τεμαχίστε τον κορμό χρησιμοποιώντας σφήνα

Τεμαχίστε τον κορμό σε δύο μέρη χρησιμοποιώντας μια σφήνα διαχωρισμού. Για να το κάνετε πιο εύκολο, μπορείτε να δημιουργήσετε στο ξύλο μία εγκοπή με το αλυσοπρίονο σας, ώστε να διευκολυνθεί η εισαγωγή της σφήνας και, στη συνέχεια, χτυπήστε την σφήνα μέχρι να διαχωριστεί το ξύλο. Ανάλογα με το πάχος του κορμού, ίσως χρειαστεί να χωρίσετε ξανά τα μισά κομμάτια, σε τέταρτα.

Όταν καίτε ξύλο, απελευθερώνει μόνο διοξείδιο του άνθρακα όσο το δέντρο έχει απορροφήσει κατά την ανάπτυξή του - πράγμα που σημαίνει ότι εάν παράγετε θερμότητα χρησιμοποιώντας ξύλο, γνωρίζετε ότι είναι μια ουδέτερη από άνθρακα μέθοδο.

 

Τεμαχισμός Καυσόξυλων

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε καβαλέτο όταν επεξεργάζεστε κορμούς δέντρων και μικρότερα κλαδιά για να δημιουργήσετε καυσόξυλα. Ένα καβαλέτο σάς βοηθά να εργαστείτε με ασφάλεια και προσφέρει επίσης τη μεγαλύτερη δυνατή ευκολία στην εργασία σας για την κοπή καυσόξυλων.

Για να κόψετε καυσόξυλα, ένα κορμό ασφαλίζεται σε ένα καβαλέτο χρησιμοποιώντας ένα λουρί πρόσδεσης

Βήμα 1. Τοποθετήστε το ξύλο σε ένα καβαλέτο

Βήμα 2. Εκκινήστε το αλυσοπρίονο σας και ξεκινήστε την κοπή

Βήμα 2. Εκκινήστε το αλυσοπρίονο σας και ξεκινήστε την κοπή

Ένας κορμός πάνω σε ένα καβαλέτο κόβεται με αλυσοπρίονο MSA 120 C

Βήμα 3. Τα καυσόξυλα σας είναι έτοιμα

στίβα με καυσόξυλα

Βήμα 4. Στιβάζοντας τα ξύλα σας

Βήμα 1. Τοποθετήστε το ξύλο σε ένα καβαλέτο

Τοποθετήστε ένα κομμάτι ξύλου στο καβαλέτο και ασφαλίστε με το λάστιχο ή την αλυσίδα που έχει ενσωματωμένη (ανάλογα τον τύπο του καβαλέτου). Τώρα είστε έτοιμοι για το τελικό στάδιο κοπής της ξυλείας σας σε καυσόξυλα. Πολύ στρογγυλά κλαδιά, μπορεί να περιστρέφονται πάνω στο καβαλέτο ακόμη και αν τα έχετε πρώτα δέσει. Εάν συμβεί αυτό, οδηγήστε το αλυσοπρίονο στο ξύλο χρησιμοποιώντας τα δόντια συγκράτησης του αλυσοπρίονου - αυτό θα σας βοηθήσει να ασφαλίσετε και να κόψετε ακόμη και τα πιο δύσκολα κλαδιά.

Βήμα 2. Εκκινήστε το αλυσοπρίονο σας και ξεκινήστε την κοπή

Εκκινήστε το αλυσοπρίονο σας και ξεκινήστε την κοπή του ξύλου πάνω στο καβαλέτο.

Βήμα 3. Τα καυσόξυλα σας είναι έτοιμα

Χρησιμοποιώντας ένα καβαλέτο, η κοπή των καυσόξυλων γίνεται εύκολα και με ασφάλεια. Επαναλαμβάνοντας την διαδικασία θα έχετε πολύ εύκολα έτοιμη την ξυλεία σας.

Βήμα 4. Στιβάζοντας τα ξύλα σας

Προτού το καυσόξυλο είναι έτοιμο να καεί, πρέπει να στεγνώσει για περίπου δύο χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων πρέπει να αποθηκευτεί σωστά για να στεγνώσει καλά. Στοιβάζετε τους κορμούς έτσι ώστε ο αέρας να μπορεί να κυκλοφορεί μεταξύ τους και να προστατεύει το ξύλο από βροχή και υγρασία.

Αφοσιωμένοι στην δική σας ασφάλειά!

Προστατευτικός εξοπλισμός

Οδηγίες προφύλαξης κατά την χρήση με το αλυσοπρίονο

Το κόψιμο με ισχυρά εργαλεία είναι διασκεδαστικό και σημαίνει ότι μπορείτε να επεκτείνετε τις ικανότητές σας, κάτι που είναι υπέροχο αρκεί να βασίζεστε σε αποτελεσματικά και ασφαλή προστατευτικά ρούχα ενώ τα χρησιμοποιείτε. Να φοράτε πάντα ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό όταν εργάζεστε με το αλυσοπρίονο. Αυτό περιλαμβάνει κράνος, παντελόνι προστασίας από κοπές, παπούτσια ασφαλείας και πολλά άλλα.

Το εγχειρίδιο λειτουργίας του προϊόντος σας περιέχει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτό.

Πριν χρησιμοποιήσετε το αλυσοπρίονο για πρώτη φορά, εξοικειωθείτε πλήρως με το μηχάνημα σας και βεβαιωθείτε ότι βρίσκεται σε άψογη κατάσταση πριν από κάθε χρήση.

Κατόπιν αιτήματος σας, ο πιστοποιημένος αντιπρόσωπος της STIHL θα χαρεί να προετοιμάσει το εργαλείο σας για την πρώτη του χρήση και θα σας συμβουλεύσει επίσης για μοντέλα και μεγέθη προστατευτικών ενδυμάτων που μπορείτε να χρησιμοποιείτε. Να θυμάστε ότι ο εξοπλισμός ατομικής προστασίας δεν αποτελεί υποκατάστατο ασφαλών τεχνικών εργασίας.