Οι τομές των πρώτων σταδίων μετά τη φύτευση είναι εξαιρετικά κρίσιμες για την τελική διαμόρφωση του σχήματος του δέντρου. Οι επεμβάσεις, οι οποίες είναι κατά κανόνα ελαφρές, ξεκινούν νωρίς μετά τη φύτευση, συνήθως τον πρώτο χειμώνα στις περισσότερες περιοχές της χώρας και συνεχίζουν σταδιακά, σε βάθος 2 ή και 3 χρόνων.
Τα σχήματα διαμόρφωσης ποικίλουν ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής, τις απαιτήσεις του παραγωγού και φυσικά την ποικιλία του δέντρου. Παρακάτω θα αναλύσουμε τα σημαντικότερα σχήματα διαμόρφωσης της αμυγδαλιάς.
Κύπελλο
Είναι το πλέον συνηθισμένο σχήμα στην Ελλάδα. Συναντάται σχεδόν παντού στην ελληνική επικράτεια καθώς έχει δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα στις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες της χώρας μας.
Κατά το σχηματισμό κυπέλλου, στοχεύουμε στη διακοπή νωρίς μετά τη φύτευση της καθ ύψος ανάπτυξης του δέντρου. Το ύψος του κορμού που θέλουμε να δημιουργήσουμε εξαρτάται από την ποικιλία του δέντρου καθώς και από το υποκείμενο, τις κλιματολογικές συνθήκες και τη μέθοδο καλλιεργητικών εργασιών που ακολουθεί ο κάθε παραγωγός.
Κατά την φύτευση των γυμνόριζων φυτών το χειμώνα, οι παραγωγοί αφαιρούν τα πλαϊνά κλαδιά από το φυτό και ταυτόχρονα το νεαρό δενδρύλλιο μειώνεται καθ ύψος. Συνήθως στις αμυγδαλιές, το ύψος του κορμού διαμορφώνεται παραδοσιακά στα 80 εκατοστά με 1 μέτρο. Ωστόσο, οι σημερινές τάσεις για πυκνές φυτεύσεις προτείνουν ακόμη χαμηλότερα ύψη κορμού στα κύπελλα, περίπου στα 50 με 60 εκατοστά.
Τον πρώτο χειμώνα μετά τη φύτευση γίνεται η επιλογή των βασικών βραχιόνων του δέντρου. Οι βραχίονες αυτοί θα πρέπει να επιλεχθούν προσεκτικά ανάμεσα σε πιθανώς πολλούς κλάδους. Επιλέγουμε 3-5 πλάγιους βλαστούς, ομοιόμορφα κατανεμημένους στην περιφέρεια του δέντρου. Καλό είναι να αποφεύγουμε τους κάθετα αναπτυσσόμενους ή τους πολύ επίπεδους βλαστούς, καθώς και τους βλαστούς που αναπτύσσονται παράλληλα με το έδαφος. Συνήθως προτιμούμε βλαστούς που σχηματίζουν γωνία μεγαλύτερη των 45 μοιρών με τον κεντρικό κορμό (ιδανικά 50-60 μοίρες). Καλό θα είναι οι βλαστοί που θα επιλεχθούν να μην φύονται από το ίδιο σημείο διότι αργότερα και καθώς το δέντρο θα στηρίζει βαρύ φορτίο, είναι πιθανό να “σχιστούν” από τον κορμό. Στην περίπτωση αυτή, θα έχουμε χάσει ουσιαστικά 5-6 χρόνια. Προτιμούμε κλάδους που έχουν κάποια μικρή μεν αλλά υπαρκτή υψομετρική διαφορά μεταξύ τους γύρω στα 5 με 10 εκατοστά. Οι βλαστοί αυτοί διατηρούνται και κονταίνονται στο 1/3 – 1/2 από την κορυφή τους, ενώ όλοι οι υπόλοιποι,συμπεριλαμβανομένων των λαίμαργων, αφαιρούνται προσεκτικά από τη βάση τους. Αν δεν κάνουμε τίποτα από όλα αυτά και αφήσουμε το δέντρο εντελώς ελεύθερο, θα αναπτυχθούν οκτώ ή δέκα κύριοι βραχίονες. Αυτοί θα δημιουργήσουν στο εσωτερικό του δέντρου ασφυκτικές συνθήκες (δε θα υπάρχει σχεδόν καθόλου αερισμός και καμμία διείσδυση του ηλιακού φωτός), και έτσι δημιουργούνται οι τέλειες συνθήκες για ανάπτυξη ασθενειών. Την άνοιξη, επεμβαίνουμε εκ νέου στα φυτά μόνο για να αφαιρέσουμε όλους τους βλαστούς (λαίμαργους) που αναπτύσσονται κάτω από το σημείο που έχουμε ορίσει ως ανώτατο ύψος του κορμού του δέντρου.
Το δεύτερο χειμώνα γίνεται η επιλογή των υποβραχιόνων. Οι υποβραχίονες είναι οι βλαστοί που θα διατηρηθούν πάνω σε κάθε κύριο βραχίονα που διαμορφώσαμε στο προηγούμενο έτος. Σε κάθε κύριο βραχίονα διατηρούνται 1 έως 4 εύρωστοι υποβραχίονες. Τις περισσότερες όμως φορές διατηρούνται 2 κατά τέτοιο τρόπο ώστε να σχηματίζεται ένα «Υ» μεταξύ αυτών και του κύριου βραχίονα. Ο πρώτος υποβραχίονας διατηρείται σε απόσταση γύρω στα 40-50 εκατοστά από τη βάση του βραχίονα, ενώ ο δεύτερος σε απόσταση γύρω στα 60-80 εκατοστά αντιδιαμετρικά του πρώτου. Οι υποβραχίονες κλαδεύονται στο 1/3 – 1/2 του μήκους τους σε περίπτωση που είναι υπερβολικά μεγάλοι. Την επόμενη άνοιξη, αφαιρούνται οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους βλαστούς ώστε να δυναμώσουν οι βραχίονες και οι υποβραχίονες που έχουν επιλεχθεί.
Τα δέντρα μας κατά το τρίτο έτος θα αποτελούνται, αν όλα έχουν γίνει σωστά, από κύριους βραχίονες που διακλαδώνονται σε δευτερεύοντες. Πάνω στους δευτερεύοντες όπως είναι λογικό θα έχουν αναπτυχθεί πολυάριθμοι βλαστοί.
Άλλα σχήματα διαμόρφωσης
Παλμέτα
Το σχήμα αυτό είναι περισσότερο διαδεδομενο στη Γαλλία και την Ιταλία και εφαρμόζεται σε δέντρα που είναι εμβολιασμένα σε νάνα υποκείμενα. Ο τελικός στόχος αυτής της διαμόρφωσης είναι να αναπτυχθεί η κόμη του δέντρου οριζόντια κατά μήκος των γραμμών φύτευσης. Αυτό το σχήμα διαμόρφωσης απαιτεί συνήθως συρμάτινη υποστήριξη των δενδρυλλίων.
Κεντρικός άξονας
Το σύστημα του κεντρικού άξονα είναι μια νέα τεχνική που κερδίζει έδαφος σε πολλά είδη δέντρων. Αποτελείται από έναν κεντρικό κλάδο (τον άξονα) σε ύψος περίπου 120 εκατοστά και 7-9 υγιείς κλάδους πάνω σε αυτόν. Το σύστημα αυτό παρουσιάζει ενδιαφέρον καθώς διευκολύνει τις καλλιεργητικές πρακτικές λόγω του ότι απαιτούνται λιγότερες εφαρμογές κλαδέματος και αραίωσης, τα δέντρα είναι μικρότερα και πιο διαχειρίσιμα. Από την άλλη πλευρά, αυτή η μέθοδος έχει αυξημένο κόστος εγκατάστασης.